League of Legends

Souhrn nezajímavějších přestupů LCK a LPL: Vrací se Uzi, Gen.G skládají supertým

Souhrn nezajímavějších přestupů LCK a LPL: Vrací se Uzi, Gen.G skládají supertým
3. 1. 2022
  |  

Asijské soutěže LCK a LPL dlouhodobě patří k těm nejlepším na světě. Také v League of Legends sezóně 2022 slibují velmi zajímavou podívanou.

Vicemistr Worlds předělává roster

DWG KIA se mohl stát teprve druhým týmem historie, který obhájí titul na nejprestižnějším mezinárodním turnaji v League of Legends. Stopku ve finále Worlds 2021 jim však vystavili čínští EDward Gaming a trofej navrátili do rukou LPL, což nejen pro Korejce bylo obrovské překvapení.

Nezávisle na tomto neúspěchu však čekala vicemistra minimálně jedna změna, protože toplaner Khan dopředu oznámil konec kariéry kvůli vojenským povinnostem. Jednoho z nejlepších hráčů na své pozici historie nahradí dvojice Hoya a Burdol, přičemž druhý jmenovaný v rosteru již působil a nějaké zápasy v modro bílých barvách odehrál.

Změna přichází také na botlince, duo Ghost a DeryL nahrazují neokoukaní deokdam a Kellin. Novou roli dostává také legendární kouč kk0ma, který se přesouvá do vyššího managementu.

Gen.G získává Chovyho a Peanuta

V přestupovém okně velkou aktivitu ukázali Gen.G. Semifinalista Worlds pořádně sestavou zamíchal a získává do svých řad midlanera Chovyho, junglera Peanuta, toplanera Dorana a supporta Lehendse. Zejména akvizice prvního jména může přinést organizaci mnoho úspěchů, protože se jedná o jednoho z momentálně nejzajímavějších hráčů v celé LCK. Úspěchy jeho bývalého týmu HLE závisely zejména na jeho přínosu, kdy téměř doslova vyhrával zápasy „1v9“.

Nyní má kolem sebe konečně silný roster a bude zajímavé sledovat, jak se mu povede v kvalitním mužstvu. Potenciál hráče je obrovský a Gen.G rozhodně s těmito akvizicemi míří ještě výše.

DRX končí projekt s rookies

Z Worlds a druhého místa v letním splitu LCK 2020 na úplný spodek tabulky. Podobné umístění již DRX zažít nechtějí a ukončují tak projekt se čtyřmi rookies. V sestavě zůstává duo Kingen a Pyosik, do týmu pak přichází silné posily v podobě Defta a BeryLa. Bývalí hráči Hanwha Life Esports, resp. DWG KIA, spolu utvoří partnerství na botlince a pokusí se DRX získat předešlou slávu.

T1 ruší 10-man roster

Pozornost byla jako již tradičně upřena na Fakera. Legendární midlaner byl chvíli spojován s TSM, nicméně záhy na to prodloužil kontrakt a nadále zůstává v T1. A bude mít i stejné spoluhráče, protože přichází pouze jediná změna na toplane, kdy místo Canny bude nastupovat Zeus, doposud hráč akademie.

T1 spíše přichystalo změny ve své struktuře. Dlouhodobě se snažilo držet 10členný roster, od čehož pro sezónu 2022 odchází. V organizaci končí Teddy, Hoit, Cuzz a Clozer.


LPL: Uzi se vrací

Velké překvapení přichystal pro fanoušky legendární ADC Uzi. Jeden z nejrespektovanějších marksmanů v roce 2020 ukončil kariéru ze zdravotních důvodů. Jak už to ovšem často bývá, v důchodu hráči moc dlouho nevydrží a i Uzi byl přilákán zpět do koloběhu profesionální hráče. V sezóně 2022 bude nastupovat za Bilibili Gaming.

Nepovedený rok odnesla sestava FPX

Jeli na Worlds jako favorit, ale nebyl z toho ani postup ze skupiny. Příběh FPX je jedním z největších překvapení uplynulé sezóny, což se projevilo také na rosteru.

Midlaner Doinb přestupuje do LNG Esports, jungler Tian do Top Esports a Crisp utvoří dvojku s Uzim v Bilibili Gaming. Korejský toplaner Nuguri byl spojován s návratem do domácích DWG KIA, ovšem hráč oznámil, že si bere minimálně na půlroku volno. V profesionálních zápasech ho tedy na nějaký čas neuvidíme. Jeho místo zaujme xialaohu, který v organizaci již působí delší čas.

A náhrady? Z LCK přichází midlaner Gori, support roli obdrží teprve 18letý Hang z Rare Atom, herní čas bude střídat s Lelem. Z akademie byli povýšeni jungler Beichuan a ADC jiang.

*LPL rostery ještě nejsouke dni 3. ledna kompletní
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.