CS:GO

Souboj o titul eskaluje, v Katowicích zbývá poslední čtyřka

Souboj o titul eskaluje, v Katowicích zbývá poslední čtyřka
26. 2. 2022
  |  

IEM Katowice se blíží ke svýmu vrcholu, sobotními semifinálovými duely nás provede čtyřlístek NaVi-G2, Heroic-FaZe. Ať už se stane vítězem kdokoliv, na základě prozatimních výkonů všech zúčastněných to bude peprné finále plné otevřených možností. V této čtveřici již opravu není slabší článek!

Včerejší čtvrtfinálové duely nabídly mnoho zajímavého, vyrovnaného a v případě zápasu FaZe s týmem Gambit možná i špetku překvapivého. Věřme, že o zábavu bude postaráno i dnes, do akce jdou totiž poslední čtyři týmy turnaje, od kterých už můžeme očekávat jen to nejlepší. Kdo si ale vybojuje samotný prostor pod sluncem v podobě postupu do finálové TOP2?

Natus Vincere vs G2

Předčasné finále, repríza finále Majoru, souboj velikánů, s1mple vs NiKo a m0NESY. Tento zápas má opravdu mnoho jmen a názvů, jasného vítěze bychom ale hledali marně. Po včerejší jízdě m0NESYho na Mirage a týmové dehonestaci na Ancientu jsou to G2, kdo může být potencionálním katem světové jedničky, NaVi ale mají v zádech okolnosti, díky kterým budou chtít dokráčet až na katowický Olymp.

Úřadující vítěz Majoru, Blast Premier World Finals a mnoha dalších turnajů. V neposlední řadě stále performující světová jedička a tým, který od vzniku HLTV nikdy nebyl na horší než 17. příče! Pokud by tyto věty byly hádankou, každému bystřejšímu divákovi a fandovi by hned došlo, že je řeč o týmu Natus Vincere. NaVi byli jedním z týmů pozvaných přímo do Group Stage turnaje a po třech výhrách si z pozice vítěze skupiny B zajistili účast právě v semifinále. Vzhledem k tomu, že se týmy v tomto složení ještě nepotkaly je těžké určit jasného favorita, nicméně z hlediska rankingu jsou to stále hráči CIS sestavy, kdo by měl brát postup do finále.

Naopak německá organizace to neměla vůbec jednoduché, o jejich postupu turnajem již byla řeč ve čtvrtfinálovém preview a proto si zde představíme výchozí pozice zejména na základě včerejšího výsledku. Resultát 2:0 proti Virtus.pro byl velmi překvapivým pro všechny zainteresované strany, celkem osmapadesát killů m0NESYho ale bylo jasným argumentem, proč by měli G2 toto střetnutí ovládnout. Dost možná rozhodujícím faktorem bylo ovládnutí úvodní mapy Mirage, kde po kruté přetahované vyhráli G2 poměrem 25:22. Následný Ancient pak byl v režii jediného týmu. Virtus.pro na své mapě absolutně nestíhali a výsledek 16:5 ve prospěch G2 dal možnost m0NESYmu oslavit jednu z nejlepších premiér na stagi v historii. Rating 1.30 hovoří za vše.
Spodek je připraven na vrchol turnaje | Zdroj: IEM Katowice 2022

Heroic vs FaZe

Druhý zápas možná bude tak trochu zastíněn soubojem gigantů G2 a NaVi, ale i v zápase mezi týmy Heroic a FaZe jde očekávat velmi vyrovnané a napínavé klání. Dánský celek je zatím největším překvapením turnaje a stále visí mnoho otazníků nad tím, jak je možná změna nepříliš stabilních výkonů z konce minulé sezony. Naopak FaZe se svou sestavou patří mezi favority na vítězství od samotného začátku turnaje, navzdory stand-inovi navíc dokázali porazit gambit 2:0 a Heroic by měli být jen dalším týmem na seznamu.

Dánský celek Heroic na tomto turnaji doslova vyrazil dech mnohým pochybovačným hlasům, parta kolem cadiaNa ale opravdu válí! Nejprve to byl skalp ambiciozních OG 2:1, výhra 2:0 proti Vitality to následně celé potvrdila a ujistila mnohé, že na tomto eventu Heroic mohou být velmi příjemným překvapením. Týmová hra je aspekt, který Dány jednoznačně zdobí a i díky tomu si vylámali zuby Virtus.pro, kteří ve včerejším duelu padli poměrem 0:2 s G2. Ve vzájemných soubojích zatím Heroic mají týmu FaZe co vracet, poslední výhra dánské organizace se datuje na 24.11. loňského roku v rámci Blast Premier Fall Final.

U týmu FaZe platí stejný scénář jako u G2. Pokud chcete zjistit, jak si vedli v průběhu turnaje, zamiřte na preview k čtvrtfinálovým zápasům, zde tedy zvolíme krátkou rekapitulaci včerejší jízdy proti Gambit. Vše začalo ve velikém stylu, když se FaZe velmi rychle ujali mapy Dust2, kterou si vybrala právě CIS strana souboje. 16:5 by výsledek více než alarmující, naopak na druhém Infernu se strhla o něco zajímavější bitva. brokyho ace a další skvělé výkony FaZe nakonec donesly k vítězství 16:11 a bylo dokonáno. Včerejší den tedy nabídl dvojici vyrovnaných soubojů, jak to ale dopadne dnes?

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.