CS2

Souboj generací na BLAST Showdown? S1mple při svém návratu může vyzvat donka

Souboj generací na BLAST Showdown? S1mple při svém návratu může vyzvat donka
4. 3. 2024
  |  

Po pěti měsících bez kompetitivního zápasu se Ukrajinec Oleksandr "s1mple" Kostyliev vrací na světovou scénu. Zatímco si trojnásobný vítěz ankety o nejlepšího hráče sezony užíval svou pauzu, mezi Tier 1 týmy došlo k velkému zemětřesení. Mladý Rus donk na IEM Katowice vyrovnal s ratingem 1.70 historicky nejlepší výsledek v podání Nikoly "NiKo" Kovače a předčil všechny dosavadní tahouny. Na BLAST Premier Showdown se navíc poprvé v této sezoně může donk postavit i s1mplovi, což na jinak méně důležitý turnaj sezony vrhá záři mnoha reflektorů.

Turnaje s označením "Showdown" v hierarchii akcí od pořadatele BLAST Premier sice nepatří mezi vysoko postavené, avšak stále nabízí hned několik startujících týmů z Tier 1 scény. Je to zapříčiněno zejména tím, že Showdown slouží jako záchytná síť pro deset týmů z Groups, kterým se nepodaří vybojovat postup na takzvané Finals. I přes množství předních týmů světa se do turnaje mohou dostat i méně známé týmy z regionálních kvalifikací. České SINNERS například tentokrát od postupu dělily skalpy Monte a Aurory na RES Eastern European Masters Spring 2024. Letošní BLAST Premier Spring Showdown startuje již 6. března, od 15:30 turnaj zahájí BO3 série mezi Cloud9 a Rare Atom.  

Každý hrací den prvního kola, dle rozvrhu, nabídne trojici zápasů. Dramatičnost celého turnaje navíc umocňuje fakt, že se hraje formátem Single Elimination. Od středečních 18:00 je naplánována série mezi HEROIC a trápícími se NiP, kteří do turnaje vytáhnou s trojicí hráčů z akademie Young Ninjas. Program úvodního dne pak uzavře s1mplova premiéra v dresu Falcons proti Metizport. 

Čtvrteční program bude plný amerických organizací. Ty se představí v každém ze tří hraných zápasů. Úvod druhého hracího dne budou mít na svědomí hráči Liquid, kteří vyzvou SAW. Od 18:00 na Liquid naváží Complexity, jejichž soupeřem v prvním kole bude někdejší tým NEOFRAGa - OG. Čtvrtek pak zakončí jediný jihoamerický tým. Imperial z pozice jistého účastníka prvního CS2 Majoru vyzvou ukrajinské Monte, které se bude muset poprat se ztrátou dvojice sdy, br0.

První kolo zakončí dva páteční zápasy. V tom prvním nastoupí proti severoamerickým Elevate úřadující mistři IEM Katowice, tedy tým Spirit. Po papírově jednostranném zápase na řadu přijde, dost možná nejvyrovnanější, měření sil mezi GamerLegion a BIG. Víkend pak bude patřit čtvrtfinálovým a semifinálovým duelům. Právě nedělní semifinále rozhodne o dvojici postupujících týmů na BLAST Premier Spring Finals.

Mezi největší favority na postup do jarního finále patří celky Spirit, Falcons, Liquid, Complexity a Cloud 9. První dva zmiňované týmy navíc možná svedou přímou bitvu o postupové místo v, dříve zmíněném, semifinále. Na jedné straně tak v teoretické rovině uvidíme stát nastupujícího krále Counter-Strikové scény donka, na té druhé pak nejlepšího hráče minulé dekády a trojnásobného vítěze HLTV TOP 20, tedy s1mpla. To vše v přímém souboji o účast na jarním finále s prize poolem 425 000 dolarů.

Zdroj úvodní fotky: X @BLASTPremier

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.