Dota 2

Skupinová fáze je u konce. The International 10 míří do vyřazovacích bojů

Skupinová fáze je u konce. The International 10 míří do vyřazovacích bojů
11. 10. 2021
  |  

Čtyři celé dny a obrovské číslo 72 zápasů. Skupinová část The International 10 nebyla jednoduchá pro hráče ani pro diváky. Čtyřdenní boje jsou ale u konce a TI10 zná svůj rozpis pro vyřazovací část, stejně jako první dva týmy, které musely turnaj opustit.

Dvě skupiny, v každé devět týmů. Každý z nich odehrál ve své skupině 8 zápasů formátem round-robin BO2. První čtyři týmy každé skupiny si zajistily nasazení do horní části vyřazovacího pavouka, týmy na čtvrtém až osmém místě do dolní části a poslední tým ve skupině musel bohužel zabalit kufry a na turnaji skončit.

Že se jednalo o skutečně náročný program, dokazoval fakt, že najednou běželo každý den až pět streamů, přičemž ten hlavní fungoval jako takové společné dívání s uvaděči a analytiky celého turnaje, kteří si přeskakovali mezi jednotlivými hrami a rozebírali je spíše obecně v kontextu celého turnaje a aktuální mety.

Skupinové boje vesměs potvrdily formy jednotlivých týmů. Obzvláště těch čínských. Skupinu A ovládla organizace Invictus Gaming, skupinu B pak PSG.LGD. Ne náhodou se jedná o dvojici tradičních čínských Dota 2 týmů, které vyhrály také oba dva majory letošního roku. Oba dva týmy ve skupinách bez porážky, když si tým IG připsal dvě remízy a PSG.LGD remizoval pouze jedno.

Výborně se vedlo také ruské organizaci Virtus.pro, která ve skupině A skončila druhá a znovu dokazuje, že s kompletně obměněnou a velmi mladou soupiskou může zastavit skutečně kohokoliv. Neméně skvělý dojem zanechal také Team Secret. Tradičně silný evropský tým, který patří k tomu nejlepšímu, co může evropský region nabídnout, se ve skupině B umístil rovněž druhý a byli to právě hráči Team Secret, kteří dokázali o hru obrat tým PSG.LGD a zařídit tak jejich jedinou remízu ve skupině.
Výsledky základních skupin TI 10 | Zdroj: Twitter / TI 10
Potvrdila se také síla posledního (a předposledního) šampiona The International. Tým OG znovu dokázal, že na hlavní turnaji sezony patří vždy k nejsilnějším soupeřům. Dvojnásobný vítěz posledních dvou ročníků sice ve skupině zaznamenal více remíz než výher, i přes to však obsadil třetí místo ve skupině A, přičemž mnohdy vypadal, jakože hraje na půl plynu. A není tajemstvím, že tým OG má do vyřazovací části vždy připravené eso v rukávu.

O největší překvapení se tak ve skupinové fázi postarali hráči Evil Geniuses. Finalisté obou dvou majorů letošního roku a tým, který byl tipován mezi hlavními favority na vítězství celého The International, skončil až na šestém místě skupiny A, což znamená dolní část vyřazovacího pavouka. O jediné místo nad nimi skončil konkurenční severoamerický tým Undying, jehož barvy hájí také český hráč Jonáš "SabeRLight-" Volek.

S turnajem se bohužel musely rozloučit dva jihoamerické týmy: Thunder Predator a SG esports. Obzvláště v případě Thunder Predator se jednalo o velké překvapení, protože tým se na prvním letošním majoru ONE Esports Singapore 2021 dokázal umístit na děleném pátém až šestém místě. Ve skupině A jubilejního desátého ročníku The International však nedokázal zvítězit ani v jednom ze svých zápasů. SG esports si připsali vítězství pouze jedno a čekal je tak stejný osud. Oba týmy si odvážejí výhru v hodnotě 100 tisíc dolarů.

Zajímavé bylo, že před vyřazovací částí nebylo nutné odehrát ani jeden tiebreaker. Týmy tak hned na konci čtvrtého hracího dne věděli, kdo je čeká v dalších bojích, které se přesunou do Arena Nationala v rumunské Bukurešti (bohužel bez přítomnosti diváků na místě, diváci na streamech se ale jistě mohou těšit na bohatý doprovodný program a show).
Bracket play-off TI 10 | Zdroj: Twitter / TI 10
Horní část vyřazovacího pavouka je nabita skutečně hvězdnými střetnutími, ať už se jedná o bratrovražedný evropský souboj Team Secret vs. OG, který už by se dal označit za klasiku světové scény, či podobně ryze čínské klání Invictus Gaming vs. Team Spirit. Velká pozornost však bude spočívat i na dolní části vyřazovacího pavouka, kde se týmy utkají ve vražedném BO1 formátu. Ano, jedna hra, jedna prohra a jedete domů. Právě zmiňovaní Evil Geniuses tak mohou po výborné sezoně dát největšímu turnaji roku sbohem, obzvláště proti nevyzpytatelným hráčům z týmu Elephant.

Celý den vyřazovacích bojů začíná v úterý, 12. 10. 2021 v 9 hodin ráno našeho času. Program odstartují Invictus Gaming a Team Spirit. Začne se tedy horní částí pavouka, kde se bude hrát formátem BO3. Pokračovat se bude až do pozdních odpoledních hodin, dolní část vyřazovacího pavouka by měla přijít na řadu v 14:30 a odstartuje ji právě SabeRLight- s týmem Undying, který bude bojovat o holé přežití proti týmu Fnatic.

Všechny souboje budou nabízeny na oficiálních streamovacích kanálech turnaje na videoplatformě Twitch, tak se nezapomeňte dívat a fandit vašim favoritům!

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.