CS:GO

Skupinová fáze EPL S15 finišuje, čeká nás skupina D

Skupinová fáze EPL S15 finišuje, čeká nás skupina D
30. 3. 2022
  |  

Patnáctá sezona ESL Pro League je zatím plná překvapení, minimálně z hlediska vítězů skupin. Tu první ovládli NIP, skupina B patřila Brazilcům z týmu FURIA a o největší šok se postarali hráči Movistar Riders, kteří opanovali skupinu C bez ztráty bodu. Tentokrát nás již ale čeká skupina poslední, tedy D.V té se představí světová jednička Natus Vincere, Heroic, Astralis, severoamerické duo Complexity-Evil Geniuses a polský celek AGO.

Prozatímní průběh turnaje by očekával jen málokdo, ze hry jsou už týmy jako G2, Vitality, Outsiders, BIG a o osudu další trojice se bude rozhodovat v tomto týdnu. Pojďme se ale rychle poohlédnout za předcházejícími duely skupiny C. Tu ovládli famózně hráči Movistar Riders, kteří sice hned čtyřikrát šli na decider, pokaždé jej ale zvládli a zapsali skalpy týmů jako Players či BIG. Dále ze skupiny C postupují právě hráči CIS regionu pod pseudonymem Players a severoameričané z organizace Liquid. Co ale složení závěrečného článku group stage? NaVi jsou asi největším favoritem na zisk skupinového prvenství, překvapení pak můžeme v teoretické rovině očekávat od týmů ze Severní Ameriky. 

Natus Vincere

NaVi se stále nacházejí na výsluní světového žebříčku a navzdory dosavadní absenci titulu z roku 2022 budou jednoznačně platit za favorita celého turnaje. Ukrajinská organizace minulý rok vyhrála skoro vše, co se dalo a nelze se tak divit, že očekávání široké veřejnosti jsou vysoké. Začátek sezony ale nelze ze strany NaVi považovat za nevyvedený, čtvrtá až šestá pozice na BLAST Premier Spring Groups následovaná semifinálovou účastí v rámci IEM rozhodně patří mezi první vlaštovky sezony. Dalším velikým plus je fakt, že sestava spolu hraje již čtrnáct měsíců, to se mnohým konkurentům může jen zdát a i na základě této konzistence se NaVi budou chtít katapultovat vstříc zlepšení výsledků.

Heroic

Dánská organizace Heroic v tuto chvíli ohraničuje nejlepší světovou pětici týmů. Po neuspokojivém vstupu do sezony si Dánové fantasticky zlepšili reputaci po překvapivé semifinálové účasti v Katowicích a korunovace na Pinnacle Winter Series byla další skvělou vizitkou na úvod sezony 2022. Navíc Heroic mají pozitivní vzpomínky právě na EPL, minulá sezona pro ně skončila hezkým třetím místem, v sezoně třinácté dokonce opanovali celý turnaj. Zkrátka a jednoduše, Heroic jsou před nadcházejícím turnajem ve famózním rozpoložení a budou znovu favority na čelo. Velmi povedený vstup do sezony navíc zažívá i stavn, který v tomto kalendářním roce zatím září na osobním ratingu 1.27!  

Astralis

Astralis aktuálně balancují na hraně nejlepší desítky týmů. V tuto chvíli jim sice patří jedenáctá pozice HLTV žebříčku, nicméně rozhodně Dánové vynaloží obrovské úsilí pro návrat mezi elitu. EPL S15 pro červenou hvězdu navíc bude první turnaj od IEM Katowice a navíc s novou posilou v týmu. Luckyho na pozici snipera nahradí Farling, který si zahrál třeba v týmu FunPlus Phoenix či GODSENT. Obrovské otazníky jsou ale na všech frontách, dost možná kvůli změnách v sestavě se zhoršily výsledky Xyp9xe, mimo ideální rozpoložení se nachází i gla1ve. Na posledním turnaji EPL se týmu Astralis nepodařilo postoupit ze skupiny A, tentokrát jsou ale jasnými favorita na zisk postupové příčky a nedá se příliš očekávat, že Dány zastaví hradba skupinové fáze.


Complexity

Jeden z mála severoamerických týmů, který se dokázal propracovat mezi nejlepších třicet celků planety. Sestava v čele s Grimem je aktuálně druhým nejlepším týmem Severní Ameriky, navíc s ohromně nízkým věkovým průměrem, kolem kterého by si mohli Complexity sledovat svůj růst zejména do budoucna. Complexity do sezony nevlétli úplně ideálně, zklamání na Funspark ULTI a BLAST Premier Spring Groups ale  zalepila semifinálová účast na turnaji ESL ChallenGer February 2022 a ovládnutí první otevřené kvalifikace RMR. Těžko říci, jaké budou ambice prvního NA týmu skupiny, ale pokud někdo ohrozí nejlepší trojku, měli by to být právě hráči Complexity. 

Skupina D je tou poslední, co v rámci group stage uvidíme | Zdroj: ESL

Evil Geniuses

Post světové osmačtyřicítky drží statečně tým EG. Severoameričané zatím rozhodně nedosahují kýžených výsledků a potvrzují letošní úpadek NA scény. Svěřenci maLeKa sice na papíře disponují obrovskou silou a zkušeností, v praxi nám toho ale zatím příliš neukázali.Tři prohrané zápasy na BLAST Premier Spring Groups si sice vyžehlili kvalifikací na americkou LAN kvalifikaci na Major, jiné turnaje ale ve statistikách týmu nenalezneme a jen s obrovskými potížemi lze hádat formu jednotlivých hráčů. Partnerský tým organizátora navíc nemůže být spokojen s posledními výkony svých stálic Brehze a CeRqa, od kterých se čekalo před sezonou rozhodně více. Hráči, kteří v týmu jsou již dva a půl roku nikterak nevyčnívají, naopak autimatic po svém návratu z Valorantu je nejlépe hodnoceným hráčem EG. Nechme se však překvapit, co nám přinese čas.


AGO

Polský tým je jasným outsiderem celé skupiny, to ale očividně na turnaji mnohým problém nečiní a je možné, že AGO zaskočí některé z papírově silnějších týmů. Poláci se na turnaj dostali díky výhře ESEA S38 EU Premier, což na základě trendu umístění ale týmu velké šance nedává. Zatím všichni vítězové a postupivší ze svého regionu ESEA Premier obsadili nepopulární poslední příčky svých skupin a AGO Budou muset tento úzus konečně vyvrátit, pokud chtějí zabojovat o účast ve vyřazovacích bojích. Poslední výsledky jedničky z Polska ale nejsou vůbec uspokojivé, trápili se na turnajích jako Malta Vibes a Elisa Invitational Winter, na Pinacle Cupu vypadli dokonce hned v první BO1 proti Astralis Talent. Forma v podobě šesti porážek ze sedmi zápasů v tomto kalendářním roce tedy rozhodně polským střelcům do karet nehraje, rozhodně ale neházejme flintu do žita.


Rozpis utkání skupiny D ESL Pro League S15

Středa
- 12:30 - NaVi vs AGO
- 16:00 - Complexity vs Heroic
- 19:30 - Astralis vs EG
Čtvrtek
- 12:30 - AGO vs Complexity
- 16:00 - Heroic vs Astralis
- 19:30 - NaVi vs EG
Pátek
- 12:30 - Astralis vs AGO
- 16:00 - Heroic vs EG
- 19:30 - NaVi vs Complexity
Sobota
- 12:30 - Heroic vs AGO
- 16:00 - Complexity vs EG
- 19:30 - Astralis vs NaVi
Neděle
- 19:30 - NaVi vs Heroic
- 19:30 - Astralis vs Complexity
- 19:30 - EG vs AGO

Zdroj úvodní fotky: Twitter ESL 
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.