Dota 2

Skiter vyhrál The International! Tým Tundra Esports porazil Team Secret 3:0!

Skiter vyhrál The International! Tým Tundra Esports porazil Team Secret 3:0!
30. 10. 2022
  |  

Větší esportový úspěch v českých a slovenských luzích a hájích nepamatujeme. Slovenský carry hráč skiter dokázal s týmem Tundra Esports projít celým turnajem The International 11 neporažený od skupiny až po vyřazovací část a naprosto dominantním způsobem se hráčům podařilo ovládnout i finále.

Týmu Tundra Esports jen o kousek utekla účast na loňském The International, když ve finále západoevropské kvalifikace prohráli v pěti hrách proti dvojnásobným šampionům OG. Hráči na jejich progresu však neubrali a zavázali se pokračovat ve zlepšování, což nakonec potvrdili o rok později, když se na turnaj dokázali kvalifikovat přímo z DPC sezony. Co však bude následovat, nedokázal předpovědět nikdo.

Pravděpodobně neexistuje náročnější turnaj na ovládnutí než The International. Přesvědčili se o tom legendy Doty 2, kteří na pomyslný vrchol jejich kariér nikdy nedosáhly. Skiter aspol. začali The International 11 ve skupině B, kde se postavili týmům jako TSM, Team Aster, Thunder Awaken, obhájcům trofeje Team Spirit nebo jejich budoucím finálovým soupeřům Team Secret. A ve skupině i přes tak neuvěřitelnou konkurenci dokázali skončit na prvním místě bez ztráty jediné hry.

Následovala horní část vyřazovacího pavouka, ve které hráči Tundry přešli přes týmy OG, Aster a Secret. A byli to právě až hráči Team Secret, kteří jim v horní části pavouka vůbec vzali jednu hru. Čistší cestu do grand finále si snad ani nelze představit. 
Tundra Esports se stávají vítězi The International!

Team Secret se na turnaji vydal podobnou cestou, když ve skupině skončil na druhém místě právě za Tundrou. Následně stejným stylem porazil PSG.LGD a Thunder Awaken, aby ho z horní části vyřazovacího pavouka vyřadil až tým Tundra Esports. Následně si hráči ve finále dolní části pavouka poradili s Team Liquid, jehož barvy hájí MATUMBAMAN, který stejně jako Puppey – kapitán Team Secret – mohl trofej Aegis zvednout podruhé v kariéře. Jeho sen po prohře 1-2 skončil, ten Puppeyho žil dál. 

Jenže tým Tundra Esports nepůsobil jako pětice hráčů, ale jako jeden. Tým, který vznikl v roce 2019. Tým, který se na top scénu probojoval před rokem a od té doby nezměnil soupisku. A nemalou částí se na tom podílel Oliver „skiter“ Lepko, čtyřiadvacetiletý carry hráč ze Slovenska. Pod vedením kapitána Sneykinga, jehož drafty překvapily nejednoho fanouška i samotné hráče, se tým postupně zlepšoval a čím dál více působil jako uskupení, které spolu hraje celý život. 

Což se potvrdilo i ve finále. Tým Tundra Esports absolutně nehleděl na drafty soupeře a pokračoval ve svém plánu (např. skiter naposledy hrál Medusu na kompetitivní scéně před pěti měsíci, nyní se ji nerozpakoval vytáhnout v závěrečné rozhodující hře). Hráči Secret ani v jedné hře nedokázali nalézt recept a urodilo se tak senzační vítězství 3-0. 

Nelze zapomenout také na kouče týmu Tundra Esports, Auiho2000, který patří mezi největší mozky Dota 2 scény, a který sám kdysi na TI5 zvedl bájnou trofej The Aegis s týmem Evil Geniuses. Jednalo se pro něj o hořkosladkou zkušenost, protože následně byl z týmu vyhozen. Na tuto skutečnost nezapomněl upozornit v tweetu, který odeslal ihned po celkovém vítězství Tundra Esports: 
„Doufám, že mě nekicknou.“

Skiter si společně se svým týmem zajistil nesmrtelnost. Zajistil Slovensku největší esportový úspěch v dějinách a inspiroval tak jednoznačně budoucí generace dalších hráčů. Uvidíme, jak se týmu bude dařit nadále, momentálně však vypadají jako naprosto neporazitelná entita, na jejíž úroveň může zbytek pouze aspirovat. 

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.