CS:GO

Skandál ve Švédsku, mladík vsázel na své zápasy

Skandál ve Švédsku, mladík vsázel na své zápasy
20. 9. 2023
  |  

Sázkařský skandál otřásá severskou scénou. Teprve osmnáctiletý hráč Joel "joel" Holmlund, který dříve působil v týmech jako GODSENT nebo Monte, byl komisí ESIC usvědčen a potrestán za sázení a úmyslné prohrávání zápasů. Komise dále zkoumá rozsah a délku trvání podvodného chování, konečný verdikt by měl padnout během první poloviny října.

Komise pro integritu esportu, dále jen ESIC, dlouhodobě pracuje na vyšetřování a stíhání všech forem podvádění a podvodných praktik v oficiálních turnajích. Jejím cílem je chránit mladistvé, rozvíjet investice do odvětví ale zejména udržovat bezúhonnost esportu jako takového.

V nedávné době se do hledáčku ESIC dostal i osmnáctiletý Joel Holmlund, který se na týmové úrovni objevuje již od poloviny roku 2019. Teprve loni se ale mladík ze Švédska výrazněji dostal do povědomí fanoušků, když krátce působil v Monte, začátkem tohoto kalendářního roku jej pak podepsali GODSENT. Během svého působení ve švédské organizaci si připsal i starty proti SINNERS nebo Dynamu Eclot, celkem s průměrným ratingem 1.11 odehrál 119 map.

Podle posledních zpráv se ale bude jednat o jeho poslední profesionální angažmá, alespoň na nějakou dobu. „Pan Joel Holmlund se údajně v době, kdy byl profesionálním hráčem týmu Godsent, dopustil korupčního jednání, které je v rozporu s protikorupčním kodexem ESIC, a to během své účasti na akci BetBoom Playlist Urbanistic zahrnující hru Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), “ začíná ESIC své vyjádření. Joel údajně uzavíral na konci letošního března sázky na své zápasy, ve kterých měl hrát úmyslně špatně. Paradoxní je ale fakt, že právě všechna utkání ve vytyčeném termínu GODSENT opanovali.

ESIC se do vyšetřování Švéda vrhla po hlavě, podle dostupných informací blíže prověřovala záznamy o uzavřených sázkách, podezřelou registraci více účtů nebo digitální stopy včetně IP adres, ID zařízení a dalších technických parametrů. Po prozkoumání důkazů byl Joel Holmlund obviněn z porušení protikorupčního kodexu ESIC.
Joelovi bylo dne 30. srpna 2203 doručeno oznámení o obvinění,  na které bylo možné reagovat. Podle zprávy ESIC hráč své obvinění popřel a komise byla nucena shromáždit další důkazy, které by mohly posoudit pravdivost jeho popření. ESIC Joela Holmlunda obvinil z následujících bodů svého kodexu:

2.1 Korupce:

2.1.1 Jakékoli ovlivňování nebo ovlivňování výsledků, průběhu nebo jiných aspektů zápasu nebo účast v jakémkoli úsilí o ovlivňování nebo ovlivňování výsledků, průběhu nebo jiných aspektů zápasu. 

2.2 Sázení:

2.2.1 Sázení na jakýkoliv zápas CS:GO, včetně zápasů, kterých jste se účastnili jako profesionální účastníci, jak je podrobně popsáno v porušeních výše.

2.2.2 Usnadňování, napomáhání, navádění nebo jiná pomoc kterékoli straně při páchání činů popsaných v bodě 2.2.1.

2.2.3 Neoznámení ESIC úplných a pravdivých informací o všech skutečnostech a okolnostech týkajících se činů popsaných v bodech 2.1 a 2.2.

Vzhledem k závažnosti obvinění, která ESIC přednesla, byla pozastavena činnost Holmlunda v následujících zápasech na akcích přidružených k ESIC na dobu neurčitou. Hráč má možnost předložit nové důkazy do 6. října.  Registr otevřených záležitostí ESIC, který naleznete na internetových stránkách ESIC, usnadní další veřejné aktualizace o této záležitosti, které ESIC čas od času a podle svého uvážení zveřejní.

Zdroj úvodní fotky: fragbite.se

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.