League of Legends

Shrnutí čtvrtfinále Worlds 2022: Korejská dominance, z LPL zůstali JDG

Shrnutí čtvrtfinále Worlds 2022: Korejská dominance, z LPL zůstali JDG
24. 10. 2022
  |  

Úvodní kolo play-off Worlds je za námi. Do další fáze postoupily všechny korejské týmy, končí Rogue i dvě čínské organizace.

Are you not entertained? Worlds 2022 přineslo jedno z nejvíce zajímavých čtvrtfinále vůbec, druhá polovina zápasů se již nyní řadí mezi “klasiky” tohoto turnaje. Výsledkem je 100% úspěšnost LCK týmů a tři postupy (čtyři nešly, protože hrály dva celky z regionu proti sobě, pozn. redakce), k nim se přidává jeden čínský - JDG.

Opakuje se tak situace z loňska, kdy bylo stejné složení semifinále, tehdy EDG sami stáli proti zbytku a nakonec titul senzačně získali. Bohužel tento stav znamená, že na turnaji už není žádný zástupce z LEC. Rogue na výborné JDG nestačili a skončili tak čtvrtfinále, stejně jako před rokem v poslední čtyřce není žádný západní tým.

Ač možná Evropané nemají komu fandit, zápasy nabídly úžasnou podívanou. Série mezi Gen.G a DWG Kia vstoupí do dějin jako jedna z nejlepších vůbec, protože šlo o drama až do samotného konce. Po úvodních dvou výhrách a galapředstavení midlanera Chovyho to vypadalo na rychlé 3:0, ale vítěz z roku 2020 pohodovou sérii nepřipustil.

Výborně hrající Canyon se Showmakerem dělali Gen.G obrovské problémy, stejně tak Deokdam, kterému třikrát v řadě darovali Apheliose - jeho nejoblíbenějšího championa. Až právě v rozhodujícím pátém zápase se jim podařilo najít odpověď, ale v dlouhé 45. minutové hře to většinu času vypadalo, že DWG Kia zvládnou reverse sweep dokonat. Hrdinský teamfight a quadrakill v podání Rulera posunul Gen.G do semifinále, pro Chovyho vůbec poprvé.

Reverse sweepu se fanoušci nakonec dočkali v posledním utkání čtvrtfinále. EDG šli do vedení 2:0, i když DRX technicky měli srovnat na 1:1. ADC Deftovi chyběl jediný last hit ke zničení Nexusu, ale přesně ve stejnou chvíli se respawnul inhibitor, čímž se hlavní budova EDG stala nezničitelná - a čínští hráči se stihli vrátit, aby prohře zamezili. 

 


DRX tato skutečnost nerozhodila, naopak je více nakopla a zejména Zeka předvedl pravděpodobně nejlepší sérii v životě. V posledním rozhodujícím zápase naprosto vymazal Scouta a několikrát ho i solokillnul, na této úrovni nepříliš často k vidění. 

Podobně jako u Chovyho, tak i Deft prolomil prokletí. V semifinále Worlds je poprvé od roku 2014! Shodou náhod veterán ve stejný den slavil narozeniny, nyní je na svém posledním turnaji vůbec nejblíže k zisku titulu po 8 letech. Emotivní pozápasový rozhovor nasvědčil, jak moc je pro něj úspěch na tomto turnaji důležitý.

Zbývající dvě série byly jasně v režii vítězných týmů. Jak JDG, tak i T1 si se svým soupeřem poradili 3:0 a nyní se utkají v semifinále. Pravděpodobně aktuálně dva nejlepší rostery na turnaji si to rozdají tváří v tvář o účast v poslední dvojce. Pro JDG je to už nyní nejlepší výsledek historie, T1 jako trojnásobný šampion by rád přidal další titul a upevnil pozici nejlepšího týmu vůbec. 

Úvodní zápas semifinále mezi T1 a JDG je na programu v sobotu od 23:00, duel DRX a Gen.G o den později ve stejný čas. 

Výsledky čtvrtfinále:

  • JDG - Rogue 3:0
  • T1 - RNG 3:0
  • Gen.G - DWG Kia 3:2
  • DRX - EDG 3:2

Program semifinále:

  • JDG - T1, sobota 29. října, 23:00
  • DRX - Gen.G, neděle 30. října, 23:00

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.