CS:GO

Šestnáctá sezona EPL začne nabitou skupinou A již za dva dny!

Šestnáctá sezona EPL začne nabitou skupinou A již za dva dny!
30. 8. 2022
  |  

Úvodní šestka týmů již ve středu skočí po hlavě do, diváky oblíbené, ESL Pro League Season 16. Skupina A nabídne měření sil mezi světovou jedničkou NaVi, sympaticky hrajícími Vitality, výsledkově nevýraznými NIP, účastníky Major RMR z fnatic a Spirit, doplněné Endpointem. Jaké jsou šance jednotlivých týmů na úspěch a kdo by měl postoupit do další fáze soutěže?

Pokud vám unikl článek o rozlosování jednotlivých skupin EPL, rozhodně stojí za to si jej přečíst a můžete jej použít jako odrazový můstek před zahájením pročítání detailů k daným skupinám ESL Pro League. 

NaVi

Aktuálně první tým světového žebříčku má za sebou povedený turnaj BLAST Premier Fall Groups 2022, v prvním zápase sice nestačili na Complexity poměrem 16:9, od té doby navzdory absenci s1mpla ve skupinové fázi již ale nezaváhali a nakonec skončili mezi nejlepší trojkou týmů, čímž si vysloužili postup na Fall Final. 

Mnozí se pozastavují nad faktem, jak je možné, že NaVi navzdory absenci vítězství z posledních velkých turnajů stále okupují pozici číslo jedna před FaZe, nicméně pravidelná umístění v popředí turnajů jim upřít nelze. Právě díky této skutečnosti budou Natus Vincere jednoznačně nejvýraznějším favoritem na postup z první příčky skupiny A přímo do čtvrtfinále turnaje.

Vitality

Francouzská organizace před nedávnem posílila příchodem Spinxe a podle mnohých to mělo pozitivní dopad. Navzdory adici šikovného Izraelce ale na BLAST Premier Fall Groups neuspěli, čímž byli posláni do Showdownu před Fall Finals. Sedmá až devátá pozice na turnaji jim sice vynesla 8 500 dolarů, za úspěch to ale rozhodně považovat nelze. Druhý tým jarního finále BLASTU tak stále nemůže naběhnout na vlnu pozitivních výsledků, což jim může jednoznačně zkomplikovat cestu za úspěchem i v této lize. 

Na druhou stranu by světová sedmička neměla mít problém s postupem ze skupin, ostatně s NIP si v BO1 dokázali poradit 16:12, s příchodem BO3 může být ale zase vše jinak! Právě Ninjas in Pyjamas by měli být největším konkurentem v boji o druhou příčku ve skupině A, pojďme si tedy představit i je.

NIP

Švédsko-dánská sestava spolu střílí již téměř půl roku, na výrazný úspěch ale také stále nechává čekat. Je pravdou, že z červnového Global Esports Tour Dubai brali zlato, měření sil se světovou špičkou však pro ně nedopadalo dlouhodobě pozitivně. Na IEM Cologne vyhořeli s MOUZ a skončili na sedmé až osmé pozici, na BLAST Premier Fall Groups si prohrami s Vitality, Astralis a Liquid také svou image příliš nevylepšili. Až skalp Heroic jim drobně pomohl k dosažení dělené čtvrté pozice a tedy i postupu na Fall Final, herní výkon ale rozhodně nebyl hoden top tier týmu.

Jak již bylo zmíněno v ostavci u týmu Vitality, NIP by navzdory nepříliš pohledné hře měli stále bojovat o umístění v TOP 3 skupiny A, konkurence ale rozhodně nebude malá a z trojlístku fnatic, Spirit a Endpoint se klidně může stát, že jeden z celků místo NIP vyfoukne.
Poslední sezona EPL byla pro Vitality tragická, postup ze skupiny je ale jistotou! I Zdroj: Facebook @ESLCS

fnatic

Sedmadvacátá pozice ve světovém žebříčku rozhodně historicky úspěšným fnatic nesluší a motivace v podobě zlepšení postavení může znamenat jejich úspěch. Britská organizace se již před časem rozhodla pro upuštění od švédské sestavy a jediným "vytrvalcem" v sestavě tak zůstává KRIMZ. Právě tento hráč však v poslední době výkonnostně nepatří mezi tahouny týmu, na velkých akcích se mu ale pravidelně daří. Rok v týmu odkroutil už i britský star player mezii, kterého se začátkem přestupového období doplnili dánští nicoodoz s roeJ. Nejnovějším přírůstkem je však Nizozemec FASHR, který sice týmu výrazně pomohl v druhé kvalifikaci o Major RMR v zápasech s B8 a AGO, zbylá střetnutí ale okupoval spodní patra tabulky. 

Sympatický výkon ale fnatic upřít nelze a poté, co se celá sestava dokáže sehrát zde máme jednoznačného adepta na umístění mezi nejlepší patnáctkou světa. Na hraně této mety se aktuálně nachází tým Spirit, který nebude ve skupině A chybět a právě zápas mezi touto dvojicí bude výsledkově bezesporu zajímavý.

Spirit

Rusko-ukrajinský tým v událostech posledních dní vůbec nefiguruje, poslední validní výsledek platí z doby IEM Cologne, kde Spirit skončili ve spodní polovině týmů, nechali však za sebou i týmy jako ENCE, Heroic, Vitality a G2. Nutno zmínit, že v cestě jim stály týmy FaZe a FURIA, v prvním zápase turnaje navíc úspěšně zdolali Liquid. Zajímavou postavou  tohoto týmu je w0nderful, ukrajinský sedmnáctiletý mladík byl podle některých zpráv dokonce i cílem ENTERPRISE k dlouhodobé spolupráci a údajných zájemců o jeho služby bylo daleko více. Právě angažmá v celku Spirit mu zatím ale sedí, hned za Patsim má nejlepší rating v posledních 12 zápasech a je jen otázkou času, kdy výsledky začnou padat na plodnou půdu.

Navzdory šestnácté pozici v HLTV rankingu se ale musí Spirit spokojit s pozicí drobného outsidera, právě s fnatic ale patří jednoznačně do tandemu, který má šanci překvapit a klidně se dostat do play-off. Vyřazovací fáze nicméně se dá považovat za cíl, který si Spirit pro tuto sezonu EPL vytyčili.
Skupinu A doplní tým Endpoint, který do EPL postoupil z Conference Stage I Zdroj: Facebook @ESLCS

Endpoint

Britská organizace je jediným týmem mimo elitní třicítku ve skupině A, s čímž ruku v ruce kráčí minimální šance na postup. Endpoint se nedostali do RMR o Major, poslední "úspěch" navíc přišel minulý měsíc v turnaji PGE Polish Esports League Supercup, kde dvakrát nestačili na SINNERS a skončili na třetí příčce. Ještě předtím uspěli v šestnácté sezoně ESL Pro League Season 16 Conference, odkud se díky umístění v top 4 dostali právě na tento turnaj. V, pro mnohé neznámém týmu, hraje nejmladší MVP majoru Kjaerbye, Izraelec Nertz a trio, které možná v Endpointu má i inventární číslo, CRUC1AL, Surreal a MiGHTYMAX.

Je jasné, že Endpoint je největším underdogem skupiny a bude tak velké překvapení, pokud se dostanou do vyřazovacích bojů. I tak jsme ale přeci jen na poli CS:GO a stát se může cokoliv! Nejen cestu Endpointu, ale i všech ostatních bude možné sledovat na československém vysílání, ale i oficiálním streamu od úterních 12:30.

Zdroj úvodního obrázku: Facebook @ESLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.