League of Legends

Seriál ze světa League of Legends, Arcane, sklízí potlesk ze všech stran

Seriál ze světa League of Legends, Arcane, sklízí potlesk ze všech stran
10. 11. 2021
  |  

Očekávaná animovaná série z dílny Netflixu, podle světového fenoménu MOBA hry League of Legends, hlásí hned po premiéře zásadní úspěch. Prozatím se totiž jedná o diváky nejlépe hodnocenou originální show od Netflixu.

Dle zahraničního filmového portálu IMDB se Arcane pyšní uživatelským hodnocením 9.4/10. I když se prozatím jedná o „pouhých“ 10 000 hlasů, takto silný start ale nečekali ani největší optimisté. Na webu Rotten Tomatoes sklidily první tři díly seriálu divácké skóre 98 %. Pro porovnání, Arcane se na IMDB staví nad ostatní seriálové projekty Netflixu jako The Last Dance, Stranger Things nebo Narcos.

Na seriálu ze světa League of Legends spolupracovalo herní vývojářské studio Riot, který za celým fenoménem stojí, a Fortiche Productions. Francouzská animační a produkční společnost sídlící v Paříži společně s Riot Games připravila videoklip pro píseň Pop/Stars, která byla součástí promo kampaně pro League of Legends World Championship 2018. Jejich aktuální spolupráce však zřejmě zasáhne mnohem větší spektrum lidí.

Seriál se alespoň dle prvních tří dílů (Netflix postupně během tří týdnů odvysílá všech devět plánovaných epizod) skutečně povedl a hype není neopodstatněný. Diváky na první pohled zaujme nezvyklá, nicméně naprosto fantastická a detailní animace, která je svou živelností, hravostí a zároveň lehkostí opravdovou pastvou pro oči. Tento výtvarný styl navíc zřejmě o něco více sedne divákům, kteří nemají velké zkušenosti s klasickým anime, tedy ztvárněním, na kterém postavilo svůj nedávný Dota 2 seriál firma Valve, a který se tak bouřlivých přijetí nedočkal. Nutno dodat, že právem.
Nehledě na stylistické pojetí se totiž Arcane může pyšnit také mnohem zajímavějším příběhem. Seriál svůj příběh zasazuje do dvou nejdůležitějších lokací světa League of Legends: Piltoveru a Zaunu. Jedná o dvě v podstatě sesterská města, přičemž jedno leží nad druhým. Piltover je idealistickou a silně vědecky zaměřenou metropolí, která se sama nazývá „městem progresu“. Na druhé straně pak leží Zaun (dříve známý jako Undercity, jak se také nazývá v seriálu), který je zločinem prolezlou, neregulovanou dystopií.

Zatímco v herním světě je vyobrazení obou měst černobílé (dobro – Piltover, zlo – Zaun), seriál Arcane maluje podstatně barevnější obrázek. Piltover skutečně je městem progresu, ale nad Undercity drží svrchovanou moc za pomocí různých, pro spodní město nevýhodných, obchodů a dohod, přičemž „pořádek“ vůči chudší populaci Undercity udržuje za pomoci nesmírné policejní síly.

Seriál v prvních dílech zobrazuje čtveřici hrdinů v rámci obou měst: sesterské duo Vi a Jinx, působící v Undercity, a dvojici piltoverských vědců Jayce a Viktora. Všichni čtyři jsou šampioni ze hry League of Legends. Hry a světa League of Legends neznalé diváky však jistě potěší, že skutečně nepotřebují znát vůbec nic z předchozí dění ve světě „LoLka“. Seriál nabízí mnoho pomrknutí na skalní fanoušky a hráče, zároveň však připravuje nosnou půdu pro zbrusu nové diváky a vše během dění pečlivě vysvětluje.

Arcane tímto pojetím dopřává divákovi nečernobílé uchopení dobra a zla a nabízí rovnou několik úhlů pohledu na probíhající dění, přičemž si díky skvělé režii a velmi dobrým hlasovým hereckým výkonům drží skoro až neutuchající tempo. Seriál se netají tím, že není určen dětem. Leč se pohybuje v rámci věkového omezení PG-13, jedná se o show, ve které není nouze o krev, diskriminaci, nadávky, násilí či všeobecně přítomný temný tón. Zároveň se seriálu však drží nepřekročit hranici a nezabřednout až k dospělému fantasy.
Potenciál pro další díly (ale i série) je načrtnut obrovský, můžeme tedy jen doufat, že si seriál udrží dosavadní kvalitu, která přesahuje většinou nejen netflixovské produkce (a zároveň znovu dokazuje, že Netflix má pro videoherní adaptace cit).

Netflix a Riot Games společně k premiéře připravili obrovskou marketingovou kampaň, která zahrnovala možnost streamování první epizody kýmkoliv na videoplatformě Twitch, přičemž diváci mohli získat exkluzivní dropy. Kampaň se přímo dotkla také České republiky, kdy se za pomocí facebookových a instagramových profilů League of Legends fanoušci mohou zúčastnit unikátní soutěže, která je zařadí do slosování o vstupenky na exkluzivní Arcane Party. Součástí soutěže byly např. i "hořící" budovy v centru Prahy, které sloužily jako nápověda.

První tří díly seriálu Arcane jsou momentálně dostupné na streamovací platformě Netflix. Prostřední tři epizody vyjdou 13. listopadu 2021 a závěrečné trio bude odvysíláno týden poté.
 
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.