League of Legends
LoL Worlds

Semifinále Worlds 2021: Ohlédnutí za jedněmi z nejlepších zápasů historie

Semifinále Worlds 2021: Ohlédnutí za jedněmi z nejlepších zápasů historie
1. 11. 2021
  |  

Fakerův konec, galapředstavení Scouta a Vipera nebo dominantní LCK. Co nám řeklo semifinále Worlds 2021?

Smutný konec pro Fakera

Z pohledu nezaujatého fanouška to byl velmi zdrcující pohled. Po ukončení celé série kamery zabraly legendárního Fakera, který zpracovává smutné vypadnutí z Worlds. Midlaner v roce 2021 svůj čtvrtý triumf nepřidá, do kolonky úspěchů si (zatím) nenapíše ani pátou účast ve finále - není však všem dnům konec.

Je třeba si uvědomit, že T1 prošlo v posledních letech velkými změnami. Faker je nyní nejzkušenějším hráčem na rosteru, pro většinu v týmu to byla navíc premiérová účast na Worlds. Když legendární midlaner získal svůj první triumf na největším mezinárodním turnaji, jeho spoluhráčům bylo bylo mezi 11 až 13 lety. Nyní s ním mohou sdílet místo ve stejném týmu, který se ukázal ve výborném světle a překvapil veřejnost.

T1 v roce 2021 udělali obrovský herní posun. Každým týdnem se zlepšují, stačí si porovnat výkony týmu na začátku roku v LCK versus nyní. Z mladého rosteru se stal vážný contender, který pokud zůstane pohromadě, může příští rok sklidit ovoce. Velesilné DWG KIA dokázali dostat až na pět zápasů v sérii, chvíli dokonce vedli, ale vedení 2:1 nedokázali proměnit v postup.
Historicky nejúspěšnější organizace na Worlds tak skončila v semifinále. Před turnajem jim příliš nikdo nevěřil, ale mladý roster ukázal, že se s nimi musí počítat. A zapomínat nesmíme samozřejmě na Fakera, který i ve 25 letech patří mezi světovou špičku. Po roční odmlce se vrátil ještě silnější a s týmem, který příští rok může celý turnaj ovládnout. Vzhledem k vyhlášené pracovitosti a motivaci midlanera lze předpokládat, že stále s ním v sestavě.



Semifinále? Galapředstavení midlanerů

Obě série přinesly neskutečné výkony všech hráčů, ale zvlášť se musí zmínit dva jedinci. Právě oni byli hnacím motorem postupu svých týmů. Řeč je o Scoutovi z EDG a ShowMakerovi z DWG KIA. Pokud použijeme analogii slavného fotbalového trenéra Josého Mourinha upravenou pro League of Legends: "Oni dva by mohli na Harvardu vyučovat, jak hrát na midu."

Korejský midlaner ve službách čínského týmu měl za celou sérii skóre 25/6/24, tedy největší počet killů a zároveň nejmenší počet smrtí. Na magech jako Ryze, Orianna nebo Zoe kontroloval mapu a zcela zastínil svého konkurenta Bdd. Učebnicové je pak čtvrté utkání na Zoe, kdy se skóre 12/0/7 předvedl bezchybný výkon.

O den předtím se podobně blýskl další midlaner ShowMaker. Ten byl hned třikrát k vidění na LeBlanc, přičemž také ve čtvrtém zápase ukázal, proč se zrovna on označuje jako nejlepší midlaner světa. Skóre 11/0/3 a největší podíl damage ze všech hráčů hovoří za vše. V tomto zápase také naprosto vymazal Fakera, který šestkrát umřel a nezískal ani jednu asistenci.
Za celou sérii měl ShowMaker skóre 21/6/29 a každou minutu rozdal 552 damage - nejvíce z celé série. Druhý nejlepší v jeho týmu byl až Ghost, který měl “pouze” 408 damage na minutu.

Na finále se tedy rýsuje velký korejský souboj midlanerů, kdy se potkají dva hráči v excelentní formě. Mnoho lepších match-upů současné League of Legends nabídnout nemůže.

LCK is back!

O propadu korejského League of Legends se v posledních letech hovořilo hodně, ale nyní je zřejmě na čase tyto zprávy opět odložit. Čísla mluví za vše - v top čtyřce jsou hned tři týmy z LCK a pokud budeme počítat i duo Scout a Viper, tak 17 z 20 hráčů v semifinále byli Korejci.

Týmy Gen.G a T1 byly před turnajem spíše podceňovány, ale oba dokázaly dojít až do semifinále a odehrát pět zápasů. Vyjma Hanwha Life Esports také všechny korejské celky ovládly svou skupinu, přičemž DWG KIA poprvé našly přemožitele až v podobě jiných krajanů - T1.

LCK je opět na vrcholu. Pokud se podaří partě kolem ShowMakera celé Worlds vyhrát, překonají tak dosavadní nejlepší rok 2016 - tehdy se povedlo mít celokorejské finále a jedno umístění v top čtyřce. Probíhající turnaj je také hezkým zadostiučiněním nepovedených minulých let. V roce 2018 a 2019 se podařilo jenom T1 probojovat do top čtyřky, ostatní korejské týmy vyšly zkrátka.



Maximální počet zápasů

Sázkové kanceláře viděly série jednoznačně, nicméně obě semifinále byly velmi vyrovnané. Zajímavostí je, že dokonce měly stejný průběh - favorit šel do vedení, následně prohrál dva zápasy a poté sám dva vyhrál, čímž si zajistil postup.

DWG KIA i EDG se tak chvíli strachovali o postup, ale v nejdůležitější chvíli se dokázali semknout. Ukázali, že hype kolem jejich rosteru je zasloužený. Zejména čínský tým předvedl v posledním zápase obrovský stomp, kdy v jedné chvíli měli dokonce kolem 15 tisíc gold lead. V top čtyřce na Worlds nevídaná věc.

Fanoušci tak mohli mít radost z vyrovnaných sérií, v obou případech byl k vidění maximální počet zápasů.

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @AzaelOfficial

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.