Dota 2

SabeRLight- mění angažmá! Připojuje se k Arteezymu v týmu Shopify Rebellion!

SabeRLight- mění angažmá! Připojuje se k Arteezymu v týmu Shopify Rebellion!
12. 12. 2022
  |  

Další velký přestup týkající se českých hráčů v nejvyšší scéně Doty 2! Poté, co se BOOM připojil k Team Secret, přichází s velkou změnou také offlaner SabeRLight-. Opouští TSM a v nově utvořeném týmu se připojuje k většině bývalé soupisky organizace Evil Geniuses.

Tým Shopify Rebellion je kanadskou esportovou organizací, která měla doposud zastoupení ve hrách StarCraft II, Rocket League, Valorant či Halo. Aktuálně tedy s novou soupiskou vstupuje také na scénu Doty 2. Celý tým tvoří nedávno propuštění legendární hráči týmu Evil Geniuses: Fly, Cr1t, Arteezy a Abed. Zůstává také kouč Bulba. Zbývalo zaplnit pouze místo offlanera, protože ruský hráč Nightfall se rozhodl jít jinou cestou. A tuto pozici zaujal právě jeden z největších českých talentů, SabeRLight-.

SabeRLight- zažil raketový vzestup od loňského roku, kdy se poprvé podíval na The International pod záštitou severoamerického týmu Undying. Ten vzápětí vzala pod svá křídla jedna z největších severoamerických esportových organizací TSM. Následovalo vítězství v regionálním finále zimní DPC Tour 2021/2022, na které za pár měsíců hráči navázali skvělým druhým místě na majoru ve Stockholmu. Poté se však situace začala mírně komplikovat.

Nezadařilo se na Riyadh Masters 2022, kde organizace TSM skončila mimo top 5, navíc se nedokázala kvalifikovat na PGL Arlington Major 2022. Účast na The International 2022 však tito severoameričtí giganti měli zajištěnou a očekávalo se, že náprava a návrat k formě přijde právě v Singapuru. Opak byl pravdou. SabeRLight- a jeho spoluhráči skončili na děleném předposledním a posledním místě. Změny v týmu tak byly na místě.

Konkurenční tým z regionu, Evil Geniuses, se na stejném turnaji sice ohřál o něco déle, ani tak se mu však nevyhnulo kompletní rozpuštění soupisky, která alespoň na papíře patřila k těm nejsilnějším na světě. SabeRLight- se tak připojuje k legendám jako Arteezy nebo Cr1t a bude pokračovat v bitvách o severoamerický region.

Další důležitá zpráva přišla až ze Spojených arabských emirátů. Midař týmu Nigma Galaxy, Miracle-, se rozhodl přerušit kariéru kvůli zdravotním důvodům. Vítěz The International a čtyřnásobný vítěz majoru, který je běžně považován za jednoho nejtalentovanějších hráčů historie, se na neurčitou dobu rozhodl distancovat od profesionální scény.

Nahradí ho teprve 17letý ATF, který je stejně jako Miracle- občanem Jordánska. Zbytek soupisky tvoří SumaiL, MinD_ContRol, GH a kapitán Kuroky. Týmu Nigma Galaxy se dlouhodobě nedaří, čemuž však jména v týmu rozhodně neodpovídají a nadcházející DPC sezona pro ně bude nesmírně důležitá. Na to jak se týmu bude dařit bez klíčového člena, si musíme ještě chvíli počkat. Regionální ligy DPC 2022/2023, tedy závod o The International 2023, začínají v lednu příštího roku.

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @dota2ti

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.