League of Legends

Roster změny v LEC: FNC podepisují toplanera a G2 rozšiřují trenérský tým

Roster změny v LEC: FNC podepisují toplanera a G2 rozšiřují trenérský tým
26. 5. 2021
  |  

Offseason je v plném proudu a ač to zatím na příliš divoké změny nevypadá, přece jen jsou některé týmy na přestupovém poli aktivní. Nejvíce rozruchu je spojeno s organizací Fnatic.

Již delší dobu kolují internetem spekulace o přesunu toplanera Bwipa do jungle, což by pravděpodobně znamenalo odchod Selfmada, o kterého údajně stojí Team Vitality. Vzhledem k oznámení příchodu francouzské topaře Adama lze odhadnout, že se tímto směrem věci skutečně rozpohybují.
 
Takto velké změny jsou nejspíše důsledkem toho, že již před časem oznámila dvojice Bwipo a Selfmade svůj odchod po vypršení kontraktu na konci roku 2021. Tým Fnatic je tak postaven do nepříjemné pozice, kdy jim po sezoně skončí další dva klíčoví hráči. Připomínáme, že zhruba před půlrokem přišli o svou superstar ADC Rekklese, který odešel k hlavním rivalům G2. A zalepit díru po něm se v jarním splitu příliš nepodařilo, Fnatic skončili pátí, což je jejich nejhorší umístění za dlouhou dobu.

Aktualizováno: 



Oblíbená organizace začala tedy konat a připravovat se na budoucnost. Do svých řad podepsala 19letého topaře Adama z týmu Karmine Corp, nedávného vítěze European Masters. “Nový francouzský král na toplane, společně s ním začínáme další desetiletou éru,” napsala organizace při oznámení hráče na Twitteru. Doba pro změny je velmi symbolická, protože právě před 10 lety vstoupila organizace Fnatic do tehdy nového titulu League of Legends, kde se stala jedním z nejlepších týmů vůbec.  
Jednou z nejoblíbenějších spekulací během offseason je přesun Bwipa do role junglera. Vzhledem k příchodu Adama je téměř jisté, že současný toplaner týmu Fnatic bude muset svou pozici přenechat právě Francouzovi. A bude to skutečně nová pozice v jungli? Podle Selfmada, který se rozpovídal na svém Discord serveru, to tak dopadne. “Chtěli jsme pokračovat ve stejném složení, ale Fnatic podepsali Adama a dali Bwipovi ultimátum, aby se rozhodl, zda odejde on nebo já. Je mi jedno, jestli to bude na Redditu nebo kdekoliv, stejně bychom s tím časem šli ven,” říká otevřeně Selfmade.

V současné chvíli zůstává polský jungler stále pod kontraktem v týmu Fnatic, odchod a oficiální přesun Bwipa do jungle zatím nenastal. Zda na spekulace skutečně dojde se zřejmě dovíme v následujících dnech.
 

G2 mají nového strategického kouče

Další změna se odehrála u konkurenčních G2. Jedna z nejúspěšnějších světových organizací po čtyřech letech přišla o prvenství v LEC a aby se situace neopakovala i v letním splitu, rozšířila svůj realizační tým. Do role strategického kouče přichází Singapurec Nelson, který naposledy působil jako asistent trenéra v LNG Esports, čínského týmu hrajícím LPL. V jarním splitu skončili na posledním místě.
 
“Nelson zatím vypadá velmi užitečně, přinesl zcela odlišný pohled na hru. Oceňuji, když jsou trenéři k něčemu, přesně proto nemám rád Grabbze,” řekl s nadsázkou ve stylu sobě vlastním Jankos na jednom ze streamů. Grabbz nadále zůstává v pozici hlavního trenéra, pouze dostává k sobě nového parťáka. Rozhodně je nečeká lehký úkol, ambiciózní G2 by rádi ovládli jak LEC, tak i Worlds, kam se stále musí ještě kvalifikovat.
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.