League of Legends

Rogue mají v polovině skupin tři výhry, Humanoid mezi nejlepšími na turnaji

Rogue mají v polovině skupin tři výhry, Humanoid mezi nejlepšími na turnaji
12. 10. 2022
  |  

Skupinová fáze Worlds je přesně ve své polovině, jak se prozatím dařilo týmům a jaké jsou postupové vyhlídky?

Evropští fanoušci si možná kvůli sledování rozhozují spací režim, ale ponocování stojí za to. Worlds 2022 zatím po úvodních čtyřech hracích dnech nabídlo výborné zápasy. Meta je v dobrém stavu, již nyní se picklo přes 95 unikátních championů, což je nejvíce v historii turnaje. Sice jsou v pick-ban fázi určité jistoty typu Aatrox či Maokai, ale týmy mají poměrně volnou ruku v tom, co na Riftu chtějí předvést. Na své si přijdou i více carry toplaneři s championy jako Camille či Fiora nebo weak-side ADC se Seraphine.

Dosavadní výsledky musí těšit LEC fanoušky, zejména ty Rogue. Evropská jednička je zatím na turnaji neporažena, tímto úspěchem se mohou pochlubit dále pouze JDG a RNG z LPL. Stoprocentní win-rate ovšem není náhodná, Rogue přijeli na turnaj ve výborné formě a zejména poslední vítězství proti Top Esports byla velmi dominantní. Výkonnost z letního finále nebyla zapomenuta a evropský celek prozatím dominuje i na mezinárodní scéně.

Všechna tři utkání v těžké skupině s korejským i čínským celkem s přehledem vyhráli a mají skvělou výchozí pozici do odvet, pro garanci postupu do play-off stačí jediná výhra. Ta by v případě horších představení měla přijít minimálně proti vietnamským GAM Esports, kteří zatím ani jednou nebodovali. Zatím bezchybné představení šampiona LEC.

Humanoid sklízí obdiv

Čechům pak musí dělat radost znovuzrozený Humanoid. Midlaner Fnatic již od začátku play-inu nasadil nejvyšší možný rychlostní stupeň a každý zápas předvádí velkou jízdu, kterou oceňuji analytici i fanoušci napříč League of Legends světem. Třikrát dostal Azira a pokaždé ho bylo velmi cítit, lze očekávat, že v odvetách bude již zabanovaný.

V 10. minutě má Humanoid na své soupeře vedení o 15,3 CS, druhý v celkovém pořadí na stejné lince je Mission s 8,7! Obrovská dominance na midlane, se získaným leadem pak Fnatic dodává jistotu a potřebnou damage v mid i late game. Čech se navíc neutkává s žádnými slabými hráči, jeho soupeři byli legendární Faker, úradující mistr světa Scout či jeden z nejúspěšnějších LCS hráčů Jensen. Proti všem Humanoid dominuje jak na lince, tak i později ve hře. 

Společně s Upsetem jsou zatím na jiném levelu a díky oběma mají Fnatic skóre 2-1, což podle prognóz před začátkem turnaje čekal málokdo. Výhry nad Cloud9 či T1 byly přesvědčivé a zbytku týmů na turnaji daly jasný statement – s námi se musí počítat. Proti EDG se Fnatic nepovedl úvodní invade, po dvou smrtích na levelu 1 šel Viper na linku rovnou s Pickaxe, což udělalo Fnatic zbytečně těžký život. Přesto se dokázali zejména díky Humanoidovi a jeho velkém outplayi držet dlouho ve hře, ale po vyrovnaném duelu to nestačilo.

V současné formě je český midař k nezastavení a někteří analytici, například Caedrel, o něm hovoří jako o nejlepším hráči na celém turnaji. Pokud se Fnatic skutečně podaří postoupit, bude na tom mít zásadní podíl. Velké vykoupení za nepříliš povedený ročník.
Humanoid je nejvíce dominantním midlanerem na celém turnaji I Zdroj: OracleElixir.com

NA čeká na výhru

Každoročně jezdí týmy LCS na Worlds plné optimismu, ale reálné výsledky náladu srazí dolů. Letošní ročník není jiný, přesně v polovině skupin mají severoamerické týmy skóre 0-9 a reálně hrozí, že ani jednou neokusí pocit výhry.

Konkurence ve skupinách je obrovská, o postupu se momentálně nemůže bavit nikdo. Musí přijít bezchybné zápasy, tři výhry v řadě a nejspíše poté zvládnout i tiebreaker – to proti týmům jako Gen.G, JDG nebo EDG bude velmi těžké.

Nadějí alespoň na jeden bod mohou být 100 Thieves, které čeká zápas s CTBC Flying Oyster. V úvodním zápase ale překvapivě LCS tým padl a ve win-rate je poráží právě i Taiwan. Shodu, tedy 0%, mají s Vietnamem. Vypadá to na jeden z nejhorších ročníků pro NA vůbec.

Jaký je stav skupin?

Skupina A

  • 1. EDG 2-1
  • 1. FNC 2-1
  • 1. T1 2-1
  • 4. Cloud9 0-3

Trojshoda v Áčku slibuje nejzajímavější podívanou. Jedná se o nejvyrovnanější skupinu a kdokoliv z první trojice může postoupit. Skóre je naprosto shodné a porazit může každý každého. Fnatic přehráli T1, ale padli s EDG. Číňané zase nestačili na Korejce… Jistotou skupinu jsou zatím Cloud9, kteří darovali body všem.

Fnatic by pro postup měli porazit právě LCS celek a k tomu jeden z asijských týmů, což by při současné formě nemusel být problém. Minimálně jeden z první trojice ovšem předčasně skončí, a klidně se může stát, že to budou trojnásobní šampioni T1.

O postupujících se rozhodne ve čtvrtek 13. října, start ve 21:00, stejně jako v ostatní hrací dny.
 
 


Skupina B

  • 1. JDG 3-0
  • 2. DWG Kia 2-1
  • 3. G2 1-2
  • 4. Evil Geniuses 0-3
 
Čínský mistr zatím vypadá jako nejlepší tým turnaje a ve skupině nenašli přemožitele. Postup jim téměř určitě již neunikne, rozhodne se tak mezi G2 a DWG Kia. Navrch mají momentálně Korejci, kteří v úvodním duelu s LEC celkem s přehledem vyhráli. Od té doby ale v táboře G2 přišlo zlepšení, jasně stompli EG a i s vedoucím LPL týmem svedli vyrovnaný zápas – ve finále to ale bohužel nestačilo. Ukazuje se, že botlinka Flakked+Targamas na mezinárodní úrovni má své limity.

G2 tedy nesmí zaváhat proti Evil Geniuses, což by neměl být problém – v letošním roce s nimi mají skóre 7-0. Klíčový bude poté duel s DWG Kia, výhra by mohla znamenat vyvolání tiebreakeru. Rozhodne se v pátek 14. října.
 

Skupina C

  • 1. Rogue 3-0
  • 2. DRX 2-1
  • 3. Top Esports 1-2
  • 4. GAM Esports 0-3
 
Fantastický úvod v podání Rogue znamená, že jsou velmi blízko postupu. Jedna výhra, minimálně proti vietnaksým GAM Esports, by měla zajistit účast v play-off. V současném rozpoložení se ale dá hovořit i o perfektním skóre 6-0, protože všechna vítězství byla přesvedčivá.

O postup si to tak rozdají zástupci LCK a LPL, navrch mají DRX, kteří ve vzájemném zápase TES přehráli. Ti zatím zvládli porazit pouze Vietnamce a do zbývajících zápasů musí zabrat.

Zápasy začínají v sobotu 15. října.
 

Skupina D

  • 1. RNG 3-0
  • 2. Gen.G 2-1
  • 3. CTBC Flying Oyster 1-2
  • 4. 100 Thieves 0-3
 
Očekávala se dominance Gen.G, ale navrch zatím mají RNG. Ti po play-inu chytli výbornou formu a společně s JDG vypadají jako favorit na zisk trofeje. Úvodní zápas s Korejci provázelo několik dalších faktorů, jako například počáteční jetlag únava nebo nepovedený picked Singeda na support.

Do odvety by tak Gen.G měli jít v mnohem lepším rozpoložení a uvidí se, jak skutečně silní RNG jsou. Nic by to však nemělo změnit na postupující dvojci, pravděpodobně jde o nejvíce jasnou skupinu. Nikdo zázračné 3-0 od 100 Thieves či CTBC Flying Oyster neočekává.

Poslední den skupin začíná v neděli 16. října.  

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.