League of Legends

RNG po roce obhájili MSI trofej, ve finále porazili T1

RNG po roce obhájili MSI trofej, ve finále porazili T1
29. 5. 2022
  |  

Vítězem MSI 2022 jsou RNG. Čínský tým po roce turnaj ovládl a je historicky nejúspěšnější organizací této mezinárodní akce.

MSI patří LPL. Hráči RNG dokázali po roce obhájit trofej pro vítěze MSI a celkově přidali do své sbírky už třetí celkové vítězství, což je v žebříčku celkových triumfů na této akci posunulo na samostatné první místo. Ve finále si ve velmi vyrovnané sérii poradili poměrem 3:2 s T1, kteří jsou se dvěma historickými tituly o pozici za nimi.

Mezinárodní turnaj v polovině roku je celkově pro čínské týmy oblíbený, protože ze 7 ročníků hned čtyřikrát vyhrály právě týmy z LPL. Hned úvod patřil úřadujícím mistrům světa EDward Gaming, kteří trochu symbolicky porazili stejným výsledkem opět T1. V letech 2018, 2021 a nyní ve 2022 prvenství patří RNG.

Finálová série v Busanu fanouškům připravila vrcholné League of Legends. Utkaly se dva ohromně silné týmy, které v průběhu turnaje ukazovaly, že oproti světu nemají příliš konkurenci. Ač chvíli byla naděje, že by mohli překvapit například G2, tak v důležitých momentech vyšly vítězně právě asijské celky.

V pěti vyrovnaných zápasech se museli dvakrát dotahovat T1. Dokázali sice skóre srovnat, ale v posledním duelu předvedli RNG téměř bezchybný výkon. Od začátku drželi gold lead, dařilo se jim sbírat objectives a mezi 22. a 24. minutou získali jak Dragon soulu, tak i Baron buff, což zasadilo T1 poslední potřebný úder. Následující final push zničil i Nexus a v nejrychlejším zápase série tak mohli jít zaslouženě slavit.

Korejci jeli na turnaj jako hlavní favorit. LCK prošli bez ztrátou bodu, ale v klíčové sérii ještě neukázali potřebné zkušenosti. Nutno dodat, že jejich roster je opravdu velmi mladý a takto daleko na velké stage hráči ještě nedošli. Na Worlds, které bude koncem roku, pojedou určitě jako vyzrálejší tým.

Zajímavý příběh napsal také midlaner RNG Xiaohu. Loňský rok ovládl MSI jako toplaner, ale v průběhu offseason se vrátil zpět na mid, kde předtím strávil celou kariéru. Ze svých dovedností neztratil vůbec nic, naopak ukázal, že právěm patří mezi nejlepší hráče světa.

MSI 2022 je oficiálně u konce. Turnaj přinesl mnoho zajímavých zápasů, ale také kontroverze. Uměle navýšený ping je jedním ze zvláštních rozhodnutí, které Riot Games musel udělat. Neobešlo se to také bez technických potížů zkraje skupinové fáze. Zvolený formát také nevypadá jako příliš vhodný, snesla se na něj velká kritika. MSI začalo již 10. května, ale za celou dobu se odehrály pouze tři BO5 série, které jsou pro diváky nejatraktivnější.  

 


Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.