Dota 2

Riyadh Masters 2023: Team Spirit ovládl finále, Team Liquid popáté v roce končí druhý

Riyadh Masters 2023: Team Spirit ovládl finále, Team Liquid popáté v roce končí druhý
31. 7. 2023
  |  

Team Liquid ani tentokrát nedokázal prolomit jejich letošní finálové prokletí. Po jedno zápasovém vedení v grand finále na konec Insania aspol. nestačili na Team Spirit, kterému se v Rijádu evidentně líbí, když loni skončil na druhém místě a letos celý turnaj dokázal vyhrát a odnést si první cenu pět milionů dolarů.

Před začátkem turnaje v saudskoarabském Rijádu nebyla očekávání nikterak vyšponovaná. Celý event opět nabízel mnohem větší prize pool než oficiální majory od Valve, visela nad ním však clona určité nedůležitosti v kontextu celé sezony. Opak byl pravdou a Riyadh Masters 2023 byl nejlepším turnajem tohoto roku.

Fantastická produkce byla hlavně potěšením pro diváky doma u monitorů a televizních obrazovek, nicméně spokojení byli i samotní hráči, což se pozitivně promítlo na předváděných výkonech. Během turnaje se ze všech koutů ozývaly ohlasy o nejlepším turnaji roku, několik expertů na místě dokonce uvedlo, že v Rijádu cítí nadšení a atmosféru jaká se v poslední době objevuje pouze na The International.

Jediné, čím se turnaj Riyadh Masters 2023 nemohl příliš pochlubit tak byla vysoká návštěvnost. Kamery uvnitř arény se schválně vyhýbaly záběrům na tribuny, které ani zdaleka nebyly plné. V tamním regionu se esport stále spíš dostává do povědomí, lepší reklamu než jakou nabídl turnaj v Rijádu si ale ani nelze představit.

Ale zpět k tomu nejdůležitějšímu, samotné Dotě 2. Turnaj se bohužel vůbec nevydařil česko-slovenským zástupcům na světové pro scéně. SabeRLight- společně s týmem Shopify Rebellion skončil již v základní skupině, skiter poté vypadl v prvním kole dolní části vyřazovacího pavouka.

Riyadh Masters 2023 také představuje zásadní milník letošního roku: jako první tier 1 turnaj ho nedokázali ovládnout severoameričtí Gaimin Gladiators, kteří v semifinále dolní části vyřazovacího pavouka nestačili na tým Talon Esports. Team Liquid tak nemusel ve finále znovu čelit svému letošnímu nemesis, na kterého prozatím nestačil.

Na druhé straně velkolepé stage se v grand finále objevil Team Spirit, který loni ve finále nestačil na čínské PSG.LGD a měl velký zájem si poslední umístění ještě o jeden stupínek vylepšit. „Spiriti“ čelili v poslední době velké kritice, co se jejich rusko-ukrajinské soupisky týče, protože od loňského srpnového vítězství na PGL Arlington Major 2022 nepředváděli dobré výkony.

Vítězové The International 2021 však v Rijádu předvedli naprosto ukázkovou jízdu a demonstrovali jejich nepopiratelné kvality, které jsou ještě znásobeny pod finálovým tlakem. Team Liquid v první hře dominoval a ukořistil ji za třicet tři minut. Tehdy ještě nic nenasvědčovalo tomu, že se to „Liquidům“ znovu nepodaří. Jenže Team Spirit (a speciálně jejich carry hráč Yatoro) byl proti a v následujících třech hrách nedal svému soupeři šanci.

Yatoro předvedl naprosto démonický výkon, který bude patřit mezi ty nejlepší finálová představení v historii Doty 2.

Závěrečné představení pro scény před vrcholem sezony na The International dopadlo na jedničku, jedinou kaňkou budiž neúspěch SabeRLighta- a skitera, kteří však mají dost času vypilovat formu do amerického Seattlu, kde se v říjnu strhne další bitva o nesmrtelnost.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.