Dota 2

Riyadh Masters 2023: Skupinová fáze je u konce, skiter poslal SabeRLighta- domů

Riyadh Masters 2023: Skupinová fáze je u konce, skiter poslal SabeRLighta- domů
25. 7. 2023
  |  

Play-in fáze i základní skupiny na turnaji v saudském Rijádu jsou za námi. O závěrečných postupujících do vyřazovací části musely rozhodnout tie-breaker zápasy, ve kterých se představili oba česko-slovenští zástupci. Do dalších bojů o patnáct milionů dolarů však postupuje jen jeden z nich.

V úvodní play-in fázi si nejlépe vedly týmy Aster, Liquid, Quest Esports a Xtreme Gaming. Všechny tyto organizace si zajistily nasazení přímo do základní skupiny, aniž by o postup musely bojovat ještě napříč oběma skupinami. V těchto „deciderech“ nakonec uspěly týmy OG, TSM, 9Pandas a Team Secret. Skupiny A a B tak byly kompletní a základní část turnaje mohla začít.

V každé ze skupin se představila osmička týmů, v klasickém BO2 systému single round-robin. Šestice z každé skupiny postupuje do vyřazovací části, zbylé dva týmy na turnaji končí. Oba týmy, ve kterých působí čeští a slovenští zástupci, měly základní skupiny jisté již před začátkem turnaje díky jejich úspěchům v průběhu letošní sezony. Ovšem ani jeden neprokázal na závěrečném velkém eventu před The International oslnivou formu.

Slovenský carry hráč skiter, společně s týmem Tundra Esports, nedokázal zvítězit v jediném ze sedmi odehraných zápasů a se skóre 0-4-3 okupoval sdílené poslední místo skupiny B. To organizace Shopify Rebellion, jejíž barvy hájí český offlaner SabeRLight-, musela mít alespoň částečně lepší výsledky, že? Omyl. Hvězdná severoamerická soupiska sdílela poslední místo právě s týmem Tundra Esports a dalším severoamerickým gigantem TSM.

Právě tato trojice týmů, která měla úplně stejná skóre, si musela zahrát tie-breaker zápasy rozhodující o jednom postupujícím do vyřazovací části. „Rebelové“ se SabeRLightem- nedokázali vyhrát ani jeden ze svých dvou BO1 zápasů a na turnaji tak musí skončit. Naopak hráči Tundra Esports ovládli obě dvě svá klání a zajistili, že dvojice severoamerických týmů na turnaji končí po základní části.

Komu se však ve skupinách dařilo nejvíce? Celé jaro a léto je na vzestupu hlavně duo týmů Quest Esports a BetBoom Team, což se potvrdilo i v rozpáleném Rijádu. Oba týmy dokázaly ukořistit první místo ve svých skupinách. V těsném závěsu za nimi pak skončili také výsledkově nejlepší organizace letošního roku, Team Liquid a Gaimin Gladiators.

Vyřazovací část turnaje začíná již dnes ve středu 25. 7. v 10 dopoledne našeho času. Hráči se proti sobě postaví v oblíbeném double-elimination bracket pavouku. Největším šlágrem dnešního dne je právě souboj v horní části pavouka, kdy se proti sobě postaví finalisté z každého z letošních majorů: Team Liquid a Gaimin Gladiators. „Gladiátoři“ tento rok zatím na žádném z velkých eventů nenašli přemožitele a patří mezi největší favority i nyní. Pro tuzemské fanoušky je zápas zajímavý také tím, že prohraný nastoupí o den později proti skiterovi a jeho týmu Tundra Esports, kde se již bude hrát o holé přežití na turnaji.

Startuje vyřazovací část Riyadh Masters 2023 a ve hře je 15 milionů dolarů. Veškerý průběh můžete sledovat na streamovací videoplatformě Twitch prostřednictvím kanálů Gamers8 Esports. Web Sazka Esport bude celý průběh netrpělivě monitorovat a o dalších případných (ne)úspěších z Rijádu se samozřejmě dozvíte i u nás!

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.