Dota 2

Riyadh Masters 2023: SabeRLight- a skiter si hrají o patnáct milionů dolarů!

Riyadh Masters 2023: SabeRLight- a skiter si hrají o patnáct milionů dolarů!
20. 7. 2023
  |  

Je tady druhý ročník turnaje, jenž stojí mimo DPC sezonu, ale který nabízí třicetkrát větší prize pool. Saudská Arábie neláká jen fotbalisty na pokraji jejich někdejší slávy, ale za penězi zve také nejlepší esportové týmy světa.

Zatímco loni premiérový ročník tohoto turnaje nabídl prize pool 4 miliony dolarů, letos je bezmála čtyřnásobný nárůst srovnatelný možná s nejlepšími ročníky hlavního Dota 2 eventu každé sezony, legendárního The International.

Event znovu pořádá Saudská Esportová Federace a pro letošní Riyadh Masters 2023 předvede mírně pozměněný formát: turnaje se zúčastní celkem dvacet týmů, osm z nich již čeká ve skupinové části. Dvanáctka dalších si odehrané zápasy protáhne o tzv. play-in, ve kterém se poperou stylem single round-robin v BO2 zápasech – ano, pro fantastickou přehlednost článku – ve dvou skupinách. První dva z každé skupiny postupují dále, zbylé čtyři týmy nastoupí proti horšímu z opačné skupiny (třetí proti šestému, čtvrtý proti pátému). Vítězové postupují, poražení na turnaji končí.

Jak již bylo řečeno, osm organizací čeká ve dvou skupinách v klasické skupinové části na další osmičku z play-in fáze. Právě zde čekají tři nejlepší týmy z DreamLeague Season 19 a 20 a zprůměrovaných dalších pět nejlepších právě z těchto online turnajů. Skupinová část se znovu odehraje klasickým formátem single round-robin BO2. A samozřejmě následuje oblíbený double-elimantion bracket.

První čtyři týmy z obou skupin si zajistí nasazení v horní části vyřazovacího pavouka. Páté a šesté týmy z každé grupy se pak rovnou představí v části dolní. Zbylé organizace budou z turnaje vyřazeny.

Turnaj v saudskoarabském Rijádu potrvá skoro dva celé týdny a fanoušci se mohou těšit na pořádnou porci Doty 2. Jedná se o poslední zásadní turnaj před vrcholem sezony v americkém Seattlu, kam se letos vrací The International, který by paradoxně mohl mít menší prize pool než právě Riyadh Masters 2023.

Je otázkou jak k celému turnaji přistoupí jednotlivé týmy a zda si budou chtít odhalit nejlepší karty před The International. Loni v Rijádu panovala spíše uvolněná nálada a turnaji nebyla věnována až taková pozornost. Patnáct milionů dolarů však už zaujme nejspíš kohokoliv, obzvláště když si vítěz odnese rovných pět milionů.

Turnaje se zúčastní také český offlaner SabeRLight- v barvách organizace Shopify Rebellion, které nevyšel poslední major na Bali. Chybět nebude ani slovenský carry talent skiter s jeho týmem Tundra Esports, obhájci posledního The International, který postupem roku nabírají lepší a lepší formu. Oba dva si navíc zajistili nasazení ve skupinové fázi a vyhnou se tak play-in části.

Největším favoritem jsou ale jako po celou sezonu borci z Gaimin Gladiators, kteří vyhráli všechny tři letošní majory a obě sezony DreamLeague. Pokud si připíší vítězství i na Riyadh Masters 2023, bude na ně čekat už jen v říjnu meta největší – The International.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.