Dota 2

Riyadh Masters 2022: Odnese si jeden z česko-slovenské dvojice prémiovou sumu?

Riyadh Masters 2022: Odnese si jeden z česko-slovenské dvojice prémiovou sumu?
19. 7. 2022
  |  

Ještě před tím než vypukne druhý letošní Major ve hře Dota 2, zavítá desítka pozvaných týmů do horkých pouští Saudské Arábie. A i když se v Rijádu nebude hrát o cenné DPC body, prize pool činí na dnešní turnaje nevídaných 4 miliony dolarů!

Turnaj, který je organizován Saudskou federací pro esport, se odehraje od 20. do 24. července. Ve zkráceném formátu se deset týmů popere o hlavní cenu 1,5 milionu dolarů. Na účastníky čekají dvě skupiny po pěti týmech, ve kterých se stylem round-robin BO2 pokusí dostat do vyřazovací části. První tým z každé skupiny postoupí přímo do semifinále, zatímco druhý a třetí tým do čtvrtfinále. Zbylé týmy na turnaji skončí.

Jedná se tak o další výrazný počin esportu na Blízkém východě, jak si říci o pozornost a širší zájem fanoušků i médií. Prozatím největší událostí na poli hry Dota 2 bylo spojení evropské organizace Nigma s týmem Galaxy Racer, se sídlem ve Spojených arabských emirátech. Turnaj Riyadh Masters neoplývá takovou prestiží jako nadcházející PGL Arlington Major, ale díky prizepoolu o 3,5 milionu dolarů větším než jaký má oficiální turnaj Valve, na sebe rozhodně dokáže upozornit.

Pozvánky na turnaj získali přední světové týmy jako PSG.LGD, Team Secret či OG. Zajímavostí je, že na nadcházející major se z desítky týmů podívají jen šestka z nich. České a Slovenské fanoušky však může těšit fakt, že pozvánku získaly také organizace Tundra Esports a TSM.
Rozdělení skupin pro Riyadh Masters 2022 | Zdroj: Twitter @TheEveileb
Tundra, jejíž barvy hájí slovenský carry hráč skiter, postoupila na PGL Arlington Major z prvního místa západoevropské letní DPC tour a může se tak před turnajem příjemně rozehrát. Na Majoru půjde hráčům o hodně, účast na The International 11 by měla vzhledem k jejich momentálním výkonům být jistá, avšak není radno nic podcenit.

Organizace TSM, za něž na offlane bojuje český borec SabeRLight-, se na Major kvalifikovat nedokázala, avšak díky skvělým výsledkům ve zbylé části roku nemusí smutnět: jako třetímu týmu se TSM totiž podařilo bodově kvalifikovat na letošní The International. Z dvanácti pozvánek zajištěných DPC body zbývá už jen osm.

Třetí letošní DPC tour skončila jen před pár dny, týden na to se hráči musí přesunout do Saudské Arábie na Riyadh Masters 2022, aby za dalších necelých 14 dní započal PGL Arlington Major 2022 v americkém Texasu. A aby toho nebylo málo, ani tím program před The International 11 (který netradičně začne až v polovině října) nekončí. Hráči i fanoušci ještě upnou své zraky na turnaj ESL One Malaysia 2022 startujícím na konci srpna - na tomto turnaji prozatím není potvrzená účast žádného z týmů, ve kterém figurují čeští či slovenští hráči, stále však ještě chybí obsadit šest míst.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.