Riot Games

Riot Games diskriminuje ženy, potvrdil soud. Firma musí zaplatit $100 milionů

Riot Games diskriminuje ženy, potvrdil soud. Firma musí zaplatit $100 milionů
30. 12. 2021
  |  

V přepočtu 2,2 miliardy korun musí po prohrané hromadné žalobě zaplatit populární herní studio. Jde o spor, který začal již v roce 2018.

Systémová diskriminace na základě pohlaví nebo sexuální obtěžování. Soud potvrdil, že tyto praktiky v herním studiu Riot Games, které stojí například za tituly Valorant nebo League of Legends, byly běžné. Z původního obvinění dvou již bývalých zaměstnankyň, Melanií McCracken a Jess Negron, se stala hromadná žaloba. Dohromady se spojilo 1065 zaměstnaňkyn a 1300 smluvních pracovnic.

Žaloba obsahovala řadu obvinění, jako například bránění postupu žen do vyšších funkcí, sexuálních návrhů či ukazování intimních fotografií pánských genitáliích. Riot Games musí ve vyrovnání zaplatit $80 milionů, zbývající částka putuje právníkům. Herní studio se také zavázalo, že zlepší pracovní podmínky a najme nezávislého experta, který podobná jednání již nedopustí.

Kauza vyplavala na povrch v roce 2018, kdy s touto informací příšel server Kotaku. Společnost obvinil z toho, že propaguje tzv. „bro culture“, která zvýhodňuje muže a toleruje jejich toxické chování. Ženy se stávaly terčem sexuálních narážek, nemohly se posouvat kariérním žebříčkem a také kolovaly hromadné e-maily, co hodnotily „nejhezčí zaměstnaňkyně ve firmě“.

Riot Games není jediným herním studiem, který se s podobnými problémy potýká. Velmi podobné vyšetřování probíhá také ve společnosti Blizzard, autor legendárních her typu World of Warcraft nebo Starcraft.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.