League of Legends

Rekkles hlásí roleswap na support, Fnatic shání nové ADC

Rekkles hlásí roleswap na support, Fnatic shání nové ADC
29. 4. 2023
  |  

Jeden z nejpopulárnějších hráčů League of Legends Rekkles oznámil roleswap. V budoucnosti ho fanoušci uvidí už jen v roli supporta, kam se posune ze své tradiční ADC role.

Konec jedné éry, začíná nová. Švédský profesionál se za svou dlouhou jedenáctiletou kariéru vypracoval mezi nejznámější tváře League of Legends esportu. Svou kariéru spojil zejména s Fnatic, kde organizace netrpělivě očekávala na splnění věkového limitu 17, aby za ně mohl nastupovat i v oficiálních zápasech.

Čekání se vyplatilo, bylo z toho plodné partnerství. Rekkles se stal tváří organizace a pamatuje největší úspěchy týmu. Čtyřikrát oslavil zisk titulu v EU LCS (později rebrandováno na LEC), pamatuje historický 18-0 split i druhé místo na Worlds v roce 2018. To vše v jeho typické ADC roli, kterou nyní opouští.

„Již delší dobu mám pocit, že přešlapuji na místě. Vím, že jsem hodně dobré ADC, ale poslední roky se nedokážu nikam posunout. Přesun na supporta mi dává smysl,“ řekl Švéd v oznamovacím videu na svém Twitteru. O jeho nové roli se spekulovalo už během offseason před začátkem roku, kdy Rekkles údajně nabízel své služby i jako support.

Jde o logické vyústění, ač Rekkles patří mezi respektované hráče, jeho poslední velký úspěch přišel v roce 2018. Od triumfu v EU LCS získal poté jedinou trofej, a to na tier 2 scéně za Karmine Corp, které ovládlo loňskou jarní edici EU Masters. Sešup Rekklese přišel zejména v roce 2021, kdy s velkou slávou přišel do G2, ale Perkze nahradit nedokázal a organizace zažila nejhorší rok své existence. Jeho renomé kleslo, veřejnost i odborníci začali spekulovat, zda stále má na to hrát na nejvyšší úrovni.
ADC, ze své definice velmi mechanická role, příliš nesvědčí stárnutí. Pravidelně se objevují mladé pušky, naposledy například 17letý Peyz z Gen.G, který přejede všechna zavedená jména a sklízí slávu. Rok před ním zase zářil mladičký Gumayusi v T1. Rekkles letos oslaví 27 let a s mladými reflexyse  už nemůže tolik rovnat, ač game knowledge i zkušenosti v hlavě stále jsou.

Pokud má stále ambice hrát, je přesun do nové role na botlane jasná volba. V minulosti se tento roleswap povedl například CoreJJ, který jako neúspěšné ADC v Dignitas nakonec v nové pozici dokráčel do role světového šampiona v barvách Samsung Galaxy. Další úspěšný příklad je Zven. Dlouhodobě respektovaný jako nejlepší ADC západu už ve své roli nestačil na mladší hráče, roleswapnul na support a s Cloud9 od té doby získal dva tituly, podíval se na Worlds a nyní pojede i na MSI 2023.

Rekkles zná botlinku skrz na skrz, ví přesně, co ADC potřebuje. Herní znalosti jsou na vysoké úrovni, Švéd je navíc známý svou velkou pracovitostí a chutí do tréninku. „Není důvod, abych v této roli neuspěl,“ věří si sebevědomě. V oznamovacím videu řekl, že ho nyní čeká hodně práce a practice championů, ač je v teorii zná, s většinou z nich nemusel nikdy pořádně přijít do styku.

A co bude se Švédem dál? V oficiálních zápasech zatím k vidění nebude. Fnatic plně podporují jeho rozhodnutí změnit roli, ale důvěru ze startu zatím nedostane. Support nadále patří Adviennovi, organizace tedy shání nové ADC do svého rosteru. Je škoda, že rychlý LEC formát neumožňuje týmům moc experimentovat, v některých zápasech by mohl například Rekkles naskočit a nasbírat zkušenosti.

Nové Fnatic ADC je teprve ve fázi hledání. Organizace může zapátrat v ERL vodách, odkud pravidelně vyroste řada zajímavých hráčů. Z více známých tváří se nabízí například Slovák Neon, který se ocitl v nemilosti Vitality na úkor Upseta. S G2 slavil loni na jaře úspěchy Flakked, aktuálně hráč Los Heretics na ERL scéně.  

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.