League of Legends

Regionální LOL ligy: Kde sledovat CZ/SK hráče, a co Rekkles nebo tým Piquého?

Regionální LOL ligy: Kde sledovat CZ/SK hráče, a co Rekkles nebo tým Piquého?
7. 1. 2022
  |  

Blíží se nejočekávanější ročník evropských regionálních lig. Riot Games zaregistroval masově rostoucí popularitu a přichystal několik pozitivních změn. Do hry půjdou také Češi a Slováci.

O úpravy struktury regionálních lig jsme již hovořili zde, jenom pro shrnutí toho základního. Riot Games rozděluje soutěže na tzv. akreditované (např. Francie), a neakreditované (např. Hitpoint). Na soutěže „vyšší“ úrovně připadá více podmínek, aby se zajistila vyšší kvalita. Herní studio také do všech soutěží přidává více peněz a sjednoduje startovací dny, aby se držela podobná struktura napříč Evropou. Každá liga na konci splitu vyšle do hry zástupce na European Masters.

Začneme ve Francii. LFL se zejména díky Karmine Corp stala velmi kvalitní ligou, kterou sledují statistíce diváků. Rostoucí trend liga ukázala zejména během poslední offseason, do soutěže míří hráči typu Rekkles, Cody Sun, Crownshot nebo Vander, všechno velezkušení LEC či LCS veteráni. Zejména příchod Švéda způsobil poprask, protože ještě před rokem oblíbený hráč odcházel s jmenovkou nejlepšího ADC do G2. Nyní míří „pouze“ do regionální soutěže, což opět ukazuje, jak tyto soutěže šly finančně nahoru. Před několika lety by byl takový přestup nemyslitený.

V LFL dále naleznete i další zajímavá jména, například toplaner Cabochard, který je Karmine Corp velmi spokojený a údajně odmítl i vábení z Fnatic. Ve velkém comebacku pokračuje také Vizicsacsi, další topař, jenž se po delší odmlce představil na letošní Worlds v barvách týmu PEACE. Svět profesionálního hraní se mu opět zalíbil a přijal tedy nabídku z francouzských GamersOrigin.

V soutěži nenastupuje žádný český zástupce, ale sousední Slovensko má hned dva. Support Kamilius čerstvě oznámil přestup do GameWard, kde se setká například s Czekoladem nebo Innaxem. První větší mezinárodní zkušenost čeká topaře Kia, kterému je teprve 17 let. Předtím nastupoval krátce v CBI Esporst nebo Inside Games, s nimiž skončil čtvrtý na posledních HitPoint Masters.

Hrací dny a časy jsou zatím známé pouze na první kolo. To je na programu ve středu a čtvrtek, vždy od 18:00, poslední zápas začíná ve 22:00.

Co sledovat:

Středa 12. ledna:

  • 18:00: Karmine Corp – Misfits Premier
  • 19:00: GamersOrigin – GameWard
  • 20:00: Vitality.Bee – Solary

Čtvrtek 13. ledna:

  • 18:00: LDLC – GameWard
  • 19:00: Solary – Team BDS Academy
  • 21:00: Mirage Elyandra – Karmine Corp
 

Španělská Superliga

Pyrenejský poolostrov je Čechům zaslíbený. Ligou prošlo a prochází několik jmen, jako například Denyk, kterého nabrané zkušenosti posunuli až do LEC. Ač je možná letoš výčet našich zástupců ve Španělsku nižší, stále najdeme dva zástupce.

Největší pozornost bude upřena na topaře Dreedyho. Český hráč se v tamní lize velmi dobře chytil a s podceňovanými UCAM Esports Club ovládnul celý jarní split 2021, k čemuž přidali i semifinále European Masters nebo druhé místo ve splitu následujícím. O jeho služby projevila zájem Barcelona, která čerstvě vstoupila do League of Legends. Esportová divize slávného katalánského klubu prozatím možná nemá takovou popularitu, přesto je velká čest, že v legendárním sportovním dresu bude český zástupce nastupovat.

Soupeřit bude s dalším a posledním Čechem v lize, Randomem. Midlaner na domácí scéně působil zejména v eSubě, od ledna 2021 však působí v zahraničí. Po kratké anabázi v britských Barrage je právě na Pyrenejském poolostrově, kde odehrál letní split za S2V Esports. V rosteru se potkal i s dalšími Čechy Rufusem a Robocopem, ovšem po neúspěšné sezóně organizace prodala svůj slot nově BISONS Eclub.  
A právě v tomto týmu Random nastupovat bude, čili jako jediný z Čechů z původního rosteru zůstává. Spoluhráči mu budou postupně zezhora Myrwn, Albetrayber, Guubi a Oscure.

Co se týče jmen, není španělská liga tak nabitá jako ta ve Francii. Šanci dostávají spíše neokoukané tváře, které sbírají první větší zkušenosti a v lepším případě pak zamíří například do LEC nebo LCS. Fanoušci rozhodně budou znát ADC Beana, který byl doslova řečeno vhozen do vody na letošním Worlds. Německý hráč patří do týmu Fnatic TQ, což je nově vzniklý roster mergem organizaci Team Queso a Fnatic.

Nejslavnějším týmem v lize je však nově vznikla organizace KOI. Stojí za ní totiž populární streamer a caster Ibai Llanos a fotbalová legenda Gerard Piqué. Fotbalista tak bude soupeřit proti své „Barce“, i když jenom na poli League of Legends. KOI během několika málo hodin získali statisíce followerů a momentálně patří mezi jedny z nejsledovanějších organizací vůbec. A a to neexistují ani měsíc.

První hrací dny jsou na programu v pondělí 10. ledna a ve čtvrtek 13. ledna. Začíná se opět v 18:00, poslední utkání má „výkop“ ve 22:00.

Co sledovat:

Pondělí 10. ledna:

  • 19:00: G2 Arctic – BISONS ECLUB
  • 21:00 Barca Esports – KOI

Čtvrtek 14. ledna:

  • 18:00: Barca Esports – UCAM
  • 20:00: KOI – BISONS ECLUB
 

Německá Prime League

Třetí hlavní regionální ligou je Německo. Minimálně v jarním splitu 2022 ovšem žádného Čecha a Slováka ve hře neuvidíme, což je rozhodně škoda. Přesto se v soutěži naleznou zajímavá jména, jako například legendární toplaner sOAZ (Wave Esports), Nomanz (MOUZ) či Gadget (SK Gaming Prime). Do Prime League vstupují také Schalke04, organizace muselae z finančních důvodů prodat svůj slot v LEC, na League of Legends ovšem zcela nezanevřely.

Úvodní kolo je na programu v úterá 11. ledna a čtvrtek 13. ledna, stejné hrací časy jako v předchozích dvou případech.

Polská Ultraliga

Sousední soutěž patří mezi akreditované soutěže, kvůli čemuž se musela rozšířit z osmi týmů na deset a nalezneme v ní například academy tým Rogue. Ani zde není žádný český a slovenský zástupce, liga je složena zejména z Poláků a občasných cizinců. Žádné známější jméno v rosterech ovšem nefiguruje.
Liga zatím není rozlosovaná.
 

NLC 

Skandinávie a Velká Británie se po mergnutí chystá již na třetí sezónu. V rámci sjednocení struktur musela ovšem přistoupit na stejná pravidla, a uvidíme tedy v akci opět deset týmů. Zajímavý může být Astralis Talent, což je akademie známé dánské organizace. Svůj vedlejší tým zde mají i BT Excel, tým ovšem nemá známý ještě svůj roster. Žádný Čech ši Slovák v lize nastupovat nebude.
Hrací dny úvodního kola připadají na pondělí 10. ledna a středu 12. ledna.
 

Hitpoint

Zajímavá sezóna proběhne i doma v tuzemsku. Entropiq složil na lokální poměry supertým a pokusí se ovládnout nejen Hitpoint, ale také mezinárodní turnaj European Masters. První větší zkoušku ovšem proti poslepované eSubě selhali, když prohráli v ELEAGUE Winter Cupu.

Podrobnosti o Hitpoint jarním splitu připravujeme. Prozatím můžeme prozradit, že split začíná 17. ledna, hrací dny jsou v pondělí a ve čtvrtek.
 

Kde dále hrají Češi a Slováci?

V italském týmu Axolotl bude nastupovat midlaner OMON. Teprve 18letý hráč v tuzemsku hrál například za eXtatus, ECLOT nebo Dark Tigers. Letní split 2022 strávil v nizozemských Team Echo Zulu a skončil na třetím místě.

Ke dni 6. ledna zbývající soutěže ještě nemají naplno oznámené rostery, článek budeme postupně aktualizovat, pokud se v nějakém týmu český nebo slovenský zástupce objeví.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.