League of Legends

Ředitel Activision Kotick věděl o sexuálně nevhodném chování, které probíhalo na půdě Blizzardu

Ředitel Activision Kotick věděl o sexuálně nevhodném chování, které probíhalo na půdě Blizzardu
18. 11. 2021
  |  

Jak jsme vás informovali již v červenci, společnost Activison Blizzard se ocitla pod důkladným vyšetřováním státu Kalifornia, které se týkalo sexuálního obtěžování, platové nerovnosti a "odvetám" na pracovišti.

Výkonný ředitel neinformoval správní radu o některých nahlášených případech, včetně několika obvinění ze znásilnění. Společnost čelí řadě obvinění a vyšetřování. Následně na společnost byla uvedena žaloba od California Department of Fair Employment and Housing (DFEH).

Dvouleté vyšetřování, které tato státní agentura provedla, jasně ukazuje, že společnost Activision Blizzard Inc. diskriminuje své zaměstnankyně v podmínkách jejich zaměstnání a to včetně kompenzací, zadaných úkolů, povýšení i propuštění. Dále toto vyšetřování prokázalo, že vedení společnosti opakovaně odmítlo udělat kroky vůči diskriminaci, harašení, či odvetnému chování ze stran mužů. V posledních dnech se na světlo světa dostaly další informace díky práci deníku Wall Street Journal, která ve svém článku uvedla, že CEO Activision Blizzard, Bobby Kotick, je ve středu dění celé kauzy.
Bobby Kotick, dlouhodobý výkonný ředitel videoherního gigantu Activision Blizzard, obdržel v červenci roku 2018 znepokojivý email. Právní zástupce bývalé zaměstnankyně firmy Sledgehammer Games, kterou společnost Activision vlastnila, informoval o údajných znásilněních z roku 2016 a 2017, které měl mít na svědomí nadřízený mužského pohlaví poté, co tuto zaměstnankyni donutil pozřít příliš velké množství alkoholu na firemních večírcích.

Zaměstnankyně Sledgehammer games nahlásila oba tyto incidenty personálnímu oddělení a dalším nadřízeným firmy, ale nenastaly žádné důsledky. Jeden z incidentů neúspěšně nahlásila také policii. Společnost Activision do několika měsíců dosáhla s danou zaměstnankyní mimosoudního vyrovnání. Ředitel Activision Blizzard, Bobby Kotick, o těchto incidentech neinformoval správní radu společnosti, přičemž Kotick opakovaně ujišťoval správní radu i média, že o nich nic nevěděl.

Interní dokumenty společnosti, které zahrnují emaily, pravidelné oběživo a regulační požadavky, však Bobbyho Koticka staví do naprosto odlišeného světla. Dokazují, že věděl o údajném sexuálním obtěžování, znásilnění a dalších incidentech, ale rozhodl se správní radu neinformovat ani poté, co v roce 2018 začalo vyšetřování státem Kalifornia.
Správní rada tak byla v roce 2018 velmi překvapena začínajícím vyšetřováním vůči jejich společnosti. Jedním z incidentů vyšetřování byla také sebevražda zaměstnankyně Activision, která si měla vzít život poté, co fotografie jejích privátních partií kolovala na firemním večírku. Dle interní dokumentace se správní rada na incidenty ptala právě výkonného ředitele Activision Blizzard, Bobbyho Koticka, který je však informoval o tom, že všechny problémy, o kterých věděl, se byly kulturního rázu a týkaly se herního vývojářského studia Blizzard Entertainment, a že všechny vyřešil již několik let před tím.

Společnost Activision Blizzard sídlí v kalifornské Santa Monice, zaměstnává kolem deseti tisíc lidí a její franšíza zahrnuje tituly jako Call of Duty nebo World of Warcraft. Pod vedením Bobbyho Kotika se tržní hodnota za deset let zvedla ze 14 miliard na 54 miliard dolarů. Od podání žaloby California Department of Fair Employment and Housing (DFEH) obdržela společnost Activision více než 500 ohlášení od stávajícíh nebo bývalých zaměstnanců o údajném sexuálním napadení, šikanování a dalších problémech.

Padesátiosmiletý Kotick je jedním z nejvíce placených výkonných ředitelů ve Spojených státech amerických, kdy jeho roční výplata za rok 2020 čítala 154 milionů dolarů.

O dalším vývoji celé kauzy vás budeme i nadále informovat.

Zdroj úvodní fotografie: Kotaku 

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.