League of Legends

Random titul znovu nezískal, Savero slaví v Polsku

Random titul znovu nezískal, Savero slaví v Polsku
13. 8. 2023
  |  

Dva čeští hráči se probojovali do finále svých soutěží. Savero se na druhý pokus šampionem Ultraligy stal, ale Random bohužel znovu v LVP nezvítězil.

Mohla to být skvělá sobota pro české hráče i fanoušky. Úspěch přišel ale jenom z poloviny, když bývalý jungler Dynamo Eclot potvrdil dobrou formu v polské Ultralize a dokráčel si pro titul po dominantní výhře nad AliorBank Team 3:0. Savero tak získává první titul ve své kariéře a s týmem se znovu podívá na EMEA Masters.

Roster Orbit Anonymo neměl vůbec lehký rok, přesto se mu výsledkově daří. Sestava začala rok pod zcela jinou organizací, ale kvůli finančním problémům přišla o licenci. Jak sám jungler v rozhovoru pro SazkaEsport řekl, tato událost kluky ještě více spojila, což je vidět na výsledcích. Už v jarním splitu se probojovali do finále, ale dominantní sílu ZeroTenacity tehdy neporazili.

Vyšlo to až na druhý pokus, a to v semifinále horního bracketu, kdy čtyřnásobného vítěze v řadě porazili 3:2. Překvapivě pak padli i s budoucím finalistou AliorBank Team, který následně nestačil na Saverův Orbit Anonymo. Ukončila se tak dvouletá dominance silného polského týmu, jenž byl oslaben odchody svých hráčů, například Noaha do Fnatic.

Nejen pro českého junglera, ale také pro Orbit Anonymo jde o první větší úspěch. Savero odešel do Ultraligy začátkem roku z Dynama Eclot, kde byl ve stínu týmů jako eSuba či Entropiq. Nové působiště mu ovšem velmi sedlo, v obou splitech si zahrál o zlato a v druhém případě ho skutečně získal.

Random znovu bez titulu

O něco smutnější zpráva přišla z jihu Evropy. Do finále Superligy se znovu po třech splitech probojovala parta BISONS, ale bohužel to ani tentokrát nevyšlo. Movistar Riders byli v důležitém dni ve všem napřed a vyhráli 3:1, čímž navázali na svou výhru z jara.

Mohl to být fantastický příběh pro tým BISONS, který podle naznačení Randoma na platformě X v Superlize bude končit. Do finále se probojovali ve svém prvním splitu a bylo by stylové zakončit dvouroční působení ve Španělsku výhrou, ale je z toho znovu jenom druhé místo. Zatím není jisté, zda končí celá organizace BISONS, či se pouze rozpadá roster. To se dovíme v následujících dnech.

Random se také mohl stát dalším českým vítězem v LVP. Před nimi titul získali hráči jako Freeze, Denyk či Dreedy, už jenom tento výpis naznačuje, jak je Superliga tuzemským hráčům zaslíbená. Midlanerova budoucnost je zatím nejasná a možná ještě šanci dostane, prozatím se musí spokojit se dvěma stříbry.

Jak Random, tak i Savero se nyní budou soustředit na blížící EMEA Masters. V loňském létě a letošním jaře byla ukončena dominiance francouzských týmů, což značí větší vyrovnání sil. Turci se na mezinárodním turnaji ihned uvedli váhrou, když porazili německé finalisty UOL.

Oba čeští hráči se na turnaj díky umístění v domácí lize kvalifikovali, pro BISONS by to bylo hezké zadostiučinění oslavit podobný úspěch. Navíc, pouze dvěma španělským týmům se podařilo na EMEA Masters vyhrát – loni slavili Heretics a před pěti lety zase MAD Lions. Poláci mají na svém kontě jeden titul, kdy vyhráli AGO Rogue.

EMEA Masters začíná play-in fázi 14. srpna, tam se představí i české týmy Entropiq a Brute. Po úvodní kvalifikaci se turnaj naplno rozjede 21. srpna.