League of Legends

První místo! 100 Thieves pokračují v dominanci a osamostatňují se v tabulce LCS

První místo! 100 Thieves pokračují v dominanci a osamostatňují se v tabulce LCS
5. 7. 2021
  |  

Pátý týden LCS hodně napověděl o vývoji ve zbytku sezóny. Vzájemné duely odehrály organizace, které okupují první čtyřku tabulky. České fanoušky rozhodně potěší zpráva o prodloužení vítězné šňůry 100 Thieves, která nyní činí 8 zvládnutých utkání v řadě.

Minulý víkend je přitom čekala další velká zkouška v podobě jarních play-off finalistů Team Liquid. Nicméně ani ve druhém společném klání nedokázali rozjeté 100 Thieves zastavit. Organizace, ve které působí i český asistent trenéra Freeze, poráží v létě jednoho soupeře za druhým a zaslouženě ji tak patří první místo v tabulce, tentokrát konečně i osamoceně. Tým se na první místo posunul díky zaváhání TSM, kteří překvapivě padli s Dignitas. 

100 Thieves udělali během offseason dvě velké změny, a tou byla akvizice zkušeného kouče Reapereda a midlanera Abbedaggeho, který zatím předvádí skvělé výkony. Pokud vydrží, může rozhodně atakovat i trofej za nejlepšího hráče léta. Nejen díky němu tak ambiciózní organizace vyhrála již osmý zápas v řadě, v probíhajícím splitu navíc padli pouze dvakrát, a to v v úvodním zápase sezony s Immortals a o pár týdnů později s CLG. 

Všechny duely s týmy z top čtyřky zvládli vyhrát, i přes to, že s Cloud9 či právě čerstvě poraženými Team Liquid hráli již dva zápasy.  S druhým týmem tabulky, TSM, se zatím utkali pouze jednou a prozatimní vývoj LCS nasvědčuje, že právě tyto dva celky budou bojovat o prvenství.

Jedním z důvodů je také kolísající forma Cloud9 a velmi špatný split v podání Team Liquid. Obě organizace provází interní problémy, které se navenek projevují častými změnami v rosteru. Zven na začátku splitu chyběl, aby se nakonec vrátil, Team Liquid vyměnili trenéra, ze zdravotních důvodů chybí Santorin a v návrat hvězdného toplanera Alphariho je stále nedohlednu. 

Mnoho problémů na jeden roster a není proto divu, že jsou momentálně až na čtvrtém místě tabulky. Jejich letní rekord je tristní, prohráli už 7 zápasů (!) a daří se jim porážet pouze papírově slabší celky z druhé poloviny tabulky. Top týmy typu Cloud9, 100 Thieves či TSM s nimi neztratili ani zápas, s prvními dvěma jmenovanými padli právě minulý víkend. Je tak jasné, že jim špička tabulky unikla a současná forma na ni rozhodně nestačí. 

V táboře Team Liquid je potřeba rozhodně něco provést, protože současný trend se pro ně nevyvíjí vůbec dobře. O jedinou prohru méně mají rozjetí Evil Geniuses, kteří se v poslední době poměrně našli a oslavili pátou výhru v řadě. Zejména nové ADC Danny se konečně adaptoval na prostředí LCS a předvádí dobré výkony. Pokud současný trend vydrží, brzy se v tabulce dostanou do top čtyřky místo Team Liquid. 

Cloud9? Úspěch na 50 %

Úřadující šampión v testu pravdy obstál na padesát procent. Čekal je totiž souboj s Team Liquid a TSM, celky, které jsou na sousedních místech v tabulce. Dvě prohry mohly znamenat propad, výhry zase lepší postavení. Nakonec zvládli uspět jen z poloviny – v opakovaném finále z jara vyhráli vyhráli poměrně přesvědčivě, kdy soupeřovi dovolili pouze 2 killy, ovšem na dobře hrající TSM již nestačili. 

Patří jim tak třetí místo se ziskem 21 bodů, což znamená, že na TSM ztrácí dva body a na čelo dokonce tři. Šancí na kompletní zvrat a překopání tabulky bude sice ještě hodně, ale jak 100 Thieves, tak i TSM vypadají v letním splitu velmi dobře a bude těžké spoléhat na to, že ztratí ještě mnoho zápasů. Cloud9 s oběma týmy ještě čeká jeden vzájemný duel, který bude klíčový. 

Radost svým fanouškům ještě udělali částečně probuzení Dignitas. Ti na sebe upoutali pozornost vyhazovem junglera Dardocha, což tým vyhecovalo k dobrému víkendu. V jasném zápase zvládli porazit Golden Guardians, ale zejména si poradili s TSM, což byl upset kola. Také díky tomu se mohli 100 Thieves získat potřebný náskok a osamostatnit se tak na čele tabulky. 

Zdroj úvodní fotografie: LoL Esports
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.