League of Legends

První kolo hlavní fáze Worlds zná své rozlosování, dojde i na EU vs. NA souboj

První kolo hlavní fáze Worlds zná své rozlosování, dojde i na EU vs. NA souboj
15. 10. 2023
  |  

Play-in je za námi, začíná hlavní show! Worlds v Jižní Koreji pokračuje do své další fáze, která se poprvé uskuteční ve formátu Swiss. Kdo tedy na koho narazí?

Jak už to bývá, los umí být občas nemilosrdný. V osudí se ocitlo 16 nejlepších týmů, z nichž dva se probojovaly přes play-in. Z evropských organizací mají největší radost MAD Lions, kteří se v úvodním kole nového formátu utkají s Cloud9. Dojde tak na další populární souboj Evropy a Severní Ameriky, v tom prvním jasně vyhrála parta BDS nad Golden Guardians.

Francouzský celek naopak obdržel nejhorší možnou variantu, a to hlavní favority turnaje JDG. Rozjetý LPL tým bude těžké zastavit, což naznačují i první kurzy sázkových kanceláří. Podle nich mají BDS druhou nejmenši šanci na vítězství, hůře jsou na tom pouze Vietnamci GAM Esports proti Gen.G.

Další LEC-LPL souboj čeká Fnatic s LNG. Ačkoliv je tým českého kouče Nightshare ve druhém výkonnostním koši a čínský celek pod nimi, jsou i tak velký outsider. Je pravda, že sestava asijského týmu budí hrůzu, už jenom trojice Tarzan, Scout a GALA patří mezi dlouhodobě nejlepší hráče světa.

Evropská jednička a největší naděje se utká s Dplus KIA, historicky více známý pod jménem DWG KIA. Právě pod touto značkou v roce 2020 ovládli Worlds a o rok poté brali stříbro. Nicméně od té doby je vidět výkonnostní sešup a z původní party zůstává týmu jenom duo Showmaker a Canyon. I tak v rosteru je úřadující světový šampion, protože na ADC pozici nastupuje legendární Deft.

Amerického šampiona NRG čeká souboj s Weibo Gaming, což je zřejmě druhá nejhorší varianta z posledního koše. Pro obě organizace je to premiéra na Worlds, ale opět jenom pohledem na jména je čínský celek jasným favoritem. TheShy, Xiaohu nebo Weiwei jsou zavedené mezinárodní hvězdy, což se tolik o sestavě NRG říct nedá. LCS mistra čeká těžký úkol, ale s podceňováním se setkával také na domácí scéně – a nakonec z toho byl titul.
Posledního NA zástupce, Team Liquid, čeká zřejmě také neřešitelný úkol v podobě T1. Korejský tým sice prošel trošku turbulentním obdobím, ale nakonec stejně dokázal druhé místo v LCK uhrát. Na mezinárodních akcích vždy patři mezi největší favority. Souboj je pikantní i díky třem Korejcům, kteří barvy Team Liquid oblékají. Pochlubit se mohou hned dvěma světovými šampiony – Pyosikem a CoreJJ. Toplane zase patří Summitovi a coaching staff ovládá duo Reignover s Dodem.

Pro připomenutí, letošní Worlds se poprvé odehraje v novém formátu nazvaným Swiss. Znamená to, že proti sobě hrají celky se stejným skóre. Pokud například MAD Lions prohrají, v dalším kole nastoupí pouze proti těm, jenž prohráli také. Celkově se odehraje 5 kol, přičemž týmy se třemi body postupují do play-off a domů pojedou ty se stejným počtem proher.

Swiss začíná 19. října ve čtvrtek v 7 ráno, zápasy jsou na programu následujících sedm hodin až do 14:00. Stejný harmonogram platí i pro páteční druhé kolo. Až v tom třetím dojde na změnu, kdy se odehraje mix BO3 i BO1 podle průběžných výsledků. Tam budou zápasy začínat od devíti ráno.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.