League of Legends

První fáze LEC je u konce: Fnatic mají top 2, Vitality jsou poslední

První fáze LEC je u konce: Fnatic mají top 2, Vitality jsou poslední
4. 7. 2023
  |  

První třetina letního splitu je u konce. Nejlepší osmička postupuje do skupinové fáze, kde se překvapivě nepředstaví Vitality a podtrhnula další špatný rok.

Výhra na Worlds? Nic takového, podruhé není ani play-off. Začátkem roku spustila francouzská organizace velký projekt, který je měl dostat až na vrchol mezinárodní scény. S velkou slávou z LCS stáhla jednoho z nejúspěšnějších hráčů západu Perkze, nadaného toplanera Alphariho a k nim získala i dvojnásobného šampiona Carzzyho.

Jenomže z toho byl ve výsledku tragický ročník 2022, v letním splitu z toho nebyla ani účast v play-off. A situace se nyní opakuje, hráči Vitality po úvodní fázi vyhráli pouze jednou a skončili na posledním místě. Jeden z nejdražších rosterů se rozpadl, a to v něm jsou nově i jména jako Upset, Kaiser nebo Photon. Mohutná investice se tak ani ve druhém roce zdaleka nevrací.

Naopak výrazné zlepšení přišlo u Fnatic, opět změněný roster si konečně sedl a vyhrál 7 zápasů z 9 možných. Botlinka Noah a Trymbi působí jako skvělá akvizice, zlepšené výkony ADC i supporta také probrali stávající hráče, zejména RazorK pravděpodobně odehrál nejlepší utkání od svého příchodu do Fnatic. Druhé místo je rozhodně povedené a fanoušci si tak poprvé mohou po úvodní fázi oddychnout.

Na poplach musí opět bít MAD Lions. Po fantastickém vstupu a skóre 4-0 už žádnou další výhru nepřidali, po pěti porážkách v řadě byli jen tak tak rádi, že skončiili v top osmičce. Trochu se tak opakuje poslední split, kdy se do skupinové fáze dostali až díky tiebreakeru – a nakonec celé LEC vyhráli. Výkonnost opět není příliš dobrá, ale coaching staff i hráčů ukázali, že v těžkých momentech umí zabrat.

Poprvé do další části splitu postupují EXCEL a ve skupiných si tak Češi mohou konečně užít všechny tři české hráče. Patrik chytil společně se svým týmem dobrou formu, pomohl zejména korejský jungler Peach, který spoluhráče probral. Britská organizace skončila na třetím místě a konečně je čeká premiéra ve druhé fázi.

Společně s Vitality se do play-off nepodívají Astralis, kteří sice letos jeli poměrně nad plán, ale jejich dobrý run tentokrát skončil brzy.

Organizace nyní mají „volno“ a čas na přípravy. Skupinová fáze se totiž rozehraje až 15. července, do té doby týmy budou pouze scrimmovat a sbírat potřebné informace na své soupeře.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.