CS:GO
PGL Major 2022

Projekt Vitality opět selhal. Co bude nyní?

Projekt Vitality opět selhal. Co bude nyní?
17. 5. 2022
  |  

Zmar, slzy, smutek. Vitality prochází emočním peklem poté, co nezvládli decider zápas na PGL Major Antwerp a s turnajem se rozloučili. Není to však první selhání "superteam projektu", o čemž svědčí výčet neúspěchů z posledních měsíc. Bez odpovědi necháváme také otázku, co bude dál?

V letech 2019, 2020 i 2021 získal Team Vitality celou řadu titulů. Letos je všechno jinak a tým, který přivedl dánské posily se ocitá ve výsledkové nouzi. Snad by se to ani nezmínilo jen na základě výsledku na PGL Major Antwerp 2022, ale stačí se podívat do historie posledních měsíců. Rozhodně to totiž není jen o výsledku na belgické akci.

Vitality totiž po 1. - 3. místu v rámci BLAST Premier: Spring Groups 2022 vybouchli v Katowicích, kde na Intel Extreme Masters nepostoupili ani do play-off a skončili na 9. - 12. místě. Následně tým nezvládl ani další tier 1 akci, když skončil ve skupině "B" na 4. místě, celkově tedy 13. - 16., v rámci ESL Pro League Season 15 a musel přijít reset.
Obrovské emoce a hype, který vždy ukazuje apEX budou před diváky chybět | Zdroj: PGL
Tím měla být pozvánka do play-off Pinnacle Cup III, tedy tier 2 akce, která měla být jak dělaná pro vzestup francouzsko-dánské sestavy. Osud to však chtěl jinak a tým padl hned při své premiéře proti SKADE v poměru 0:2. 

Následoval necelý měsíc příprav a tréninku na vrchol první poloviny roku, tedy PGL Major Antwerp RMR (kvalifikace) a samotnou legendární akci v Belgii. Vitality cestu RMR kvalifikací začali vítězstvím nad Dignitas, porážkou s FaZe a následnou výhrou nad Eternal Fire. V BO3 však jasně podlehli Natus Vincere a čekal je nečekaně decider o postup.

Jeden jediný zápas kdy Vitality a MOUZ hráli o úplně všechno, pro Francouze by byla pohroma, kdyby se nepovedlo postoupit. Zásluhou nadstandardně hrajícího Mathieu "ZywOo" Herbauta tým MOUZ porazil po výsledcích 13:16, 16:11 a 16:13.

Jízda na horské dráze pokračovala v rámci PGL Major Antwerp 2022 Challengers Stage, kde si Vitality nebrali vůbec žádné servítky, Complexity dovolili jediné kolo, Astralis pak kol 8. V decider zápase zdolali 2:1 forZe a nebylo co řešit. Opět to vypadalo, že francouzsko-dánská pětice má na to, měřit se s nejlepšími. 
Zmar a smutek v táboře Vitality po prohraném zápase | Zdroj: PGL
PGL Major Antwerp Legends Stage však dopadla katastrofou. Tým začal ostudnou porážkou 4:16 s Ninjas in Pyjamas, padl 8:16 také s Outsiders a cesta se zdála být u konce. V souboji hráčů s 18 účastmi v Legends Stage (TOP 16) na Majorech následně dupreeh překonal hráče Liquid shoxe, Vitality zvládli také přetahovanou s BIG a vykřesali šanci na dnešní decider. 

Zde ale příběh opět končí a končí porážkou 1:2, která znamená konec a naopak postup Heroic mezi nejlepších 8 týmů turnaje. Paradoxní na tom budiž také fakt 50 % WR Vitality z posledních 3 měsíců (dle HLTV) a také to, že se právě dle portálu HLTV nachází na 8. místě světového žebříčku. Triumfy a boj s těmi nejlepšími, na které byl ZywOo a organizace zvyklá tedy stále nepřichází, ba co víc, tým k nim má dál než kdy jindy v posledních letech. 

A co dál? Více než zajímavá otázka, která by asi měla zůstat bez odpovědi do chvíle, než přijdou informace od samotné organizace. Ta dostala před několika měsíci další kolo investic a pokud míří na dlouhodobé cíle, bylo by špatné nyní z cesty ustoupit.

Zdroj úvodní fotografie: @PGL

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.