eFootball
PES

Pro Evolution Soccer se přejmenoval na eFootball a stává se kompletně free-to-play

Pro Evolution Soccer se přejmenoval na eFootball a stává se kompletně free-to-play
22. 7. 2021
  |  

Zásadní oznámení přinesla japonská herní vývojářská společnost Konami stojící za největším konkurentem fotbalového fenoménu FIFA od EA. Pro Evolution Soccer (PES) nezískává jen nový engine, ale také kompletně mění distribuční model.

Série PES byla oficiálně přejmenována na eFootball, bude dostupná pouze digitálně a bude zcela zdarma na počítače i konzole jako PS5, PS4, Xbox Series X/S a Xbox One. Následovat by měly i verze pro iOS a Android, přičemž zatím nebyla potvrzena verze pro Nintento Switch. Nová verze hry bude nabízet také kompletní crossplay a to včetně mobilních zařízení (pokud k nim hráči připojí ovladač).

eFootball poběží na Unreal Engine 4, s novou technologií motion-capture, která má umožnit až 4x více animací než předchozí PES hry. Hlavní lákadlem je ale distribuční změna: Místo klasického formátu každoročních placených verzí hry se hráči mohou těšit na průběžné updaty. eFootball by měl vyjít na podzim a první verze hry bude poměrně okleštěná: hráči se dočkají jen devíti týmů a jen několika základních herních módů, zbytek bude průběžně doplňován.



Jeden z hlavních producentů celé série, Seitaro Kimura, se pro server IGN vyjádřil ohledně této zásadní změny více do detailu:

„Celý tento krok jsme začali plánovat asi dva roky zpátky, abychom dokázali plynule navázat na přechod na nové herní konzole a adaptovat se na změny v prostředí herního trhu. Velký podíl na našem dalším směrování má úspěch naší mobilní série (PES Mobile, pozn. redakce), která dokázala, jak úspěšné může být nabídnout hráčům sloučení platform dohromady a otevřít tak prostor ke hraní dalším lidem.“

Vývojáři z Konami také nezapomněli zmínit, že ve hře nadále budou jako angličtí komentátoři působit oblíbení Peter Drury a Jim Beglin. Stejně tak zůstane dostupná funkce Option Files, která hráčům nabízí zásadní customizaci herních dat, které spolu hráči mohou sdílet. Ruku v ruce s oznámením změny formátu oblíbené fotbalové série přišla společnost Konami také s další novinkou: ambasadorem pro všechny fotbalové hry této firmy se stal Neymar Jr.

Firma Konami slíbila, že více informací o svém novém free-to-play fenoménu eFootball přinese v srpnu tohoto roku, tedy časově kolem konání akce Gamescom 2021, kde tedy nejspíš můžete očekávat další poodhalení celé hry.  

Zdroj: www.konami.com
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.