League of Legends

Preview semifinále Worlds: Faker bojuje o čtvrtý titul, Gen.G mohou poprvé do finále

Preview semifinále Worlds: Faker bojuje o čtvrtý titul, Gen.G mohou poprvé do finále
29. 10. 2022
  |  

Předposlední hrací víkend je tady. Zbývající čtyřka nejlepších se popere o vysněný postup do finále, ve hře zbývají tři korejské týmy a jeden čínský. Jaké zápasy uvidíme?

Poprvé od vypuknutí Worlds měly rostery delší čas na přípravu. Mezi poslední sérií ve čtvrtfinále a prvním semifinále uběhlo 6 dní, což hráči mohli využít na nejen lepší přípravu, ale také případné dovyléčení Covidu – někteří totiž byli pozitivně testováni a museli tak hrát z uzavřené místnosti na stadionu.

Karty jsou rozdány poměrně jasně. Vyrovnaný duel se očekává mezi JDG a T1, oba velkými aspiranty na titul již od začátku turnaje. Pro jeden silný celek to bude předčasný konec, zatímco ten druhý bude jenom poslední krok od věčné slávy. Druhá série má podle prognóz jasného favorita – Gen.G. Není však radno DRX odepisovat předčasně, korejský tým zatím předvádí výborné výkony a dokázal i stylově otočit sérii proti EDG.

JDG – T1, sobota 29. října, 23:00

Pokud by se tyto dva rostery setkaly až ve finále, nikdo by se nedivil. Jeden z nejočekávanějších soubojů turnaje uvidíme předčasně již v poslední čtyřce – a podívaná by to měla být opravdu skvělá. Sázkové kanceláře očekávají vyrovnaný duel, kurzy jeden čas dokonce byly téměř shodně 50 na 50, ale postupem času se staly mírnými favority T1.

Oba týmy vyznávají trochu odlišné styly. Zatímco JDG jsou známí pro tradiční čínskou agresivní hru a výborné teamfighty, jejich korejští soupeři spíše rádi kontrolují. Je to vidět i například na počtu smrtí, T1 za 9 zápasů zemřeli celkem 86x, zatímco JDG 116x. Vicemistr LCK na turnají také patří mezi nejlepší týmy, jejichž výhry byly nejvíce dominantní – kralují například statistice GoldSpendDifference, tedy o kolik více utrácí oproti soupeřům.

Jejich zápasy jsou tak klidné a zcela pod kontrolou. To se JDG občas nedařilo, ale kdykoliv šlo do tuhého, ukázali neskutečnou kvalitu v teamfightech a mechanických dovednostech. V tomto na dosavadním Worlds zřejmě nemají konkurenci, jejich souhra a schopnost nacházet killy je opravdu ukázková.

Nelze pak opomenout formu junglera Kanaviho. Korejský hráč ve službách JDG je zatím jedním z aspirantů na zisk ocenění pro MVP turnaje – musí ovšem samozřejmě navázat v zatím nejtěžší zkoušce na Worlds. Na jeho agresivním pathingu si vylámal zuby nejeden soupeřící jungler. I zde je vidět rozdíl v playstylu oproti Onerovi – hráč T1 má nejčastěji picknutou více utility Sejuani (4x), Kanavi zase ve stejném počtu zápasů hrál Viega nebo třikrát Gravese.

Velký souboj se očekává také na toplince. T1 Zeus je jeden z nejlepších toplanerů turnaje a právě o něj se mohou Korejci opřít, ovšem protivník 369 také přijel ve výborné formě a skvěle zahrál jak na více weakside champech, tak i těch carry.

Další důležitý příběh bude psát Faker. Legendární midlaner loni skončil v semifinále, což by letos rád překonal. Nikdo z hráčů nedrží více titulů než on, od roku 2017 však nedostal příležitost přidat do své sbírky čtvrtý. Od jeho posledního titulu uplynulo dlouhých 6 let, přesto je Faker stále na vrcholu sil a jedním z nejlepších midařů světa. Pokud vyhraje, žádný nezaujatý fanoušek League of Legends by se nemohl zlobit.

A JDG? Pro ně je již účast v semifinále historických úspěchem, ale ambiciózní tým míří výše. Čínské týmy v posledních letech dominují mezinárodní scéně a i tato parta by domů ráda přivezla další titul. Inspirací jsou rozhodně EDG, kteří také stáli sami proti třem korejským týmům – a přesto vyhráli.

Napínavé semifinále začíná v sobotu 29. října ve 23:00, sledovat lze na oficiálním kanále Riot Games či Hitpoint, pokud preferujete český komentář.

 

 

Gen.G – DRX, neděle 30. října, 22:00

Mistr LCK je velkým favoritem, ale DRX se už podařilo víckrát všechny překvapit. Gen.G by si měli postup pohlídat, od začátku mají ambice jít za titulem a nabitý roster tomu odpovídá. Jenomže dosavadní průběh turnaje pro ně zatím možná není optimální, nevypadají úplně v top formě a o semifinále téměř přišli s DWG Kia, ještě zhruba 10 minut před koncem posledního zápasu prohrávali a zdálo se, že Chovy znovu skončí ve čtvrtfinále.

Jenomže přišel hrdinský Rulerův výkon a Gen.G tak dorovnali svůj rekordní výsledek na Worlds. Ať už postoupí oni či DRX, uvidíme ve finále poprvé zcela nový tým – ani jeden z těchto celků totiž tak daleko nedošel.

DRX jsou sice outsidery, ale jejich výkonnost nelze podcenit. Deft či Zeka ve čtvrtfinále ukázali obrovské srdce i kvalitu, když se jim podařilo reverse sweepnout sérii s EDG. Zejména midlaner Zeka dokázal několikrát na lince solokillnout Scouta a i v teamfightech ukazoval velký přehled. Nyní proti němu bude stát „final boss“ Chovy, o kterém panuje shoda, že je možná nejlepším hráčem světa současnosti.

V některých statistikách jsou DRX umístěni vysoko. V GoldSpendDifference jsou hned za T1, jejich goldlead v 15. minutě je také druhý nejvyšší na turnaji. Pro srovnání – Gen.G jsou dokonce až sedmí.

Roster, ambice, prognózy i jednotlivá kvalita hovoří pro Gen.G, proto by jakýkoliv jiný výsledek byl překvapením. Přesto možná bude k vidění o něco vyrovnanější série, než se předpokládá. Pro Defta je to poslední šance vyhrát tak vytouženou mezinárodní trofej, jeho cesta na Worlds totiž vždy kromě jednoho ročníku skončila ve čtvrtfinále.

Chovy je sice uznávan za své vysoké kvality, ale trofeje mu po většinu kariéry také utíkají. Konečně prolomil prokletí a v létě vyhrál s Gen.G LCK, nyní je poprvé v semifinále. Cestu turnajem by samozřejmě nejraději zakončil trofejí.  

Díky nedělnímu posunu času série tentokrát začne o hodinu dříve, a to ve 22:00.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.