CS:GO

Preview: Osm týmů je ze hry, IEM Katowice vstupují do Group Stage!

Preview: Osm týmů je ze hry, IEM Katowice vstupují do Group Stage!
17. 2. 2022
  |  

IEM Katowice za sebou mají již úvodní dva hrací dny, během kterých si hned osm celků vybojovalo účast v Group Stage turnaje, stejný počet týmů pak může balit kufry domů. Právě čtvrtečními zápasy však již začíná skupinová fáze a v našem preview se dozvíte, kdo se s kým utká.

V předchozím článku  jsme informovali o posledním postupujícím z play-in fáze, tím se stal na úkor ruské sestavy Entropiq tým MOUZ s frozenem v čele. Na koho ale MOUZ narazí? A kdo bude čelit světové jedničce NaVi, či rozjetým OG? Pojďme rovnou na to!

Skupina A

Heroic vs OG

Úvodní střetnutí skupinové fáze nabídne měření sil mezi chátrajícím týmem Heroic a rozjetými OG. Začněme týmem s lepším postavením v támci HLTV, tedy dánským pětilístkem Heroic. cadiaNova parta je na tom z hlediska aktuální formy opravdu bídně. Od 27.11. Heroic nevyhráli jediný zápas z šesti možností, naposledy pak prohráli proti týmu K23 1:2. OG po trejdu Aleksib za nexu zatím jedou na vítězné vlně. Možná je to i známkou honeymoonu, nicméně i tak je statistika 0 porážek v sezoně 2022 velmi solidně vyhlížející.

Virtus.pro vs Copenhagen Flames

Souběžně hráno bude i střetnutí mezi světovou čtyřkou Virtus.pro a přemožitelem NIP z play-in fáze, tedy týmem Copenhagen Flames. Divácky to může být zajímavý duel, nicméně Virtus.pro jsou jednoznačným favoritem, navíc s čtyřzápasovou vítěznou šňůrou v zádech. Plameny z Kodaně by tak musely předvést možná ještě lepší hru než proti NIP, aby měli možnost uspět.
Natus Vincere budou platit za jedny z největších favoritů na titul | Zdroj: Facebook ESL

Vitality vs MOUZ

MOUZ se sice dokázali prodrat přes play-in fázi, hned úvodní soupeř Group Stage ale bude nepříjemný. Díky seedingu si totiž Vitality mohli drobně oddechnout, jelikož z třetí příčky světového žebříčku nemohli narazit na tým, který úvodní fází prošel bez škobrtnutí a právě MOUZ bojovali o své místo na stagi do poslední chvíle. I v tomto zápase tedy bude favorit tím lépe postaveným v HLTV žebříčku, poslední vzájemný zápas pak skončil vítězstvím VP 2:0, ale s datací do začátku září to je již trochu zaprášený výsledek.

Gambit vs NIP

Z hlediska jmen organizací asi nejnašlapanější zápas úvodního hracího dne skupiny A, i tak by ale měl být favorit v podobě týmu Gambit. A to velmi jasně. Tým kolem hampuse postrádá kvalitní AWP a navzdory tomu, že phzy občas dokáže rozproudit krev na serveru, to stále není ideální herní přednes, který bychom od NIP čekali. Na druhé straně Gambit už za sebou mají jeden vítězný turnaj - Funspark ULTI, kde si ve finále poradili 2:0 s Entropiqem. I vzájemné souboje obou celků jsou přikloněny právě CIS sestavě, naposledy NIP porazila na Majoru výsledky 16:6 a 16:13.

Skupina B

FURIA vs Astralis

Z hlediska výkonů asi nejméně lukrativní zápas úvodního dne Group Stage, stále se ale od souboje mezi sedmým týmem světa v podání Astralis a Brazilci z FURIE dá očekávat kvalitní CSko. Favorita bychom mohli hledat právě v řadách Dánů, ale pokud saffee znovu rozjede svůj pověstný aim na maximum, může to pořádně zamíchat kartami. Výsledek se těžko odhaduje i na základě minulých střetnutí, obě strany se totiž potkaly pouze na Majoru v BO1, kde se Astralis povedlo zvítězit poměrem 16:10.
 

Liquid vs FaZe

Zápas, který uzavře čtvrteční blok jednotlivých střetnutí. Dalo by se říci, že i zde máme favorita vyhlédnutého. Na BLAST Premier Spring Groups 2022 totiž NA týmy obsadily samotné dno turnaje a těžko říci, zda tomu bude na IEM jinak. Navíc to pro některé z řad týmu Liquid bude první veliká LAN zkušenost a výchozí situace se tedy rozhodně neřadí mezi ty nejlepší. FaZe se sice potýkají s komplikací v podobě stand-ina, fanoušky milovaný jks ale nic ze svého košíku skillu za dobu benche v Complexity neztratil a v play-in části byl doknonce nejlepším hráčem na mapě Mirage v decideru BO3 série proti MOUZ.
Group stage desátého ročníku IEM čeká | Zdroj: Facebook ESL

NaVi vs ENCE

Světové jedničky si na svou LAN premiéru v sezoně 2022 budou muset ještě počkat, jejich zápas proti celoevropským ENCE je totiž na programu dne až v pátek. Stylový konec pracovního týdne začne úderem 12:30 a favorita asi ani třeba představovat, tým kolem s1mpla ale bude čelit nevyspytatelné síle evropskýho mixu, kterou s průměrným skóre 1.15 táhne drakobijec Spinx. Hned trojice hráčů NaVi má ale svůj average nad hodnocením 1.16 a s největší pravděpodobností tak uvidíme zápas na dvě mapy.
 

G2 vs fnatic

Souboj velikých očekávání s drobným překvapením. G2 se těší na první vělikou LAN akci s m0NESYm, fnatic naopak po zaskočení BIG mohou jedině překvapit i dalšího z favoritů. Velice silný tým kolem NiKa ale zatím rozjel sezonu podle představ, na BLASTu z toho sice nebyla TOP3, i tak si ale G2 zajistili spot ve Spring Final. Na tomto turnaji fnatic nestartovali, proto ani není možné porovnávat vzájemné zápasy a tak nechme konečné řešení na jednotlivých hráčích!

Jednotlivé zápasy IEM Katowice 2022 se neobejdou ani bez streamu, ten oficiální naleznete zde, chybět ale nebude ani český komentář! Patříte-li ale mezi nedočkavé fanoušky, můžete si alespoň čekání okořenit promo videem, které IEM zveřejnili na svých sociálních sítích.
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.