League of Legends

Preview LEC Week 7: Předposlední víkend je tu, Vitality čeká tvrdý boj o play-off

Preview LEC Week 7: Předposlední víkend je tu, Vitality čeká tvrdý boj o play-off
24. 2. 2022
  |  

Třináct odehraných zápasů z osmnácti možných. Základní část LEC se blíží do závěrečné rovinky, týmy čeká předposlední víkend. O co půjde tento pátek a sobotu?

Deset týmů, šest pozic do play-off a pouze 5 zbývajících bodů k sebrání. Týmy mají jednu z posledních šancí promluvit do konečného postavení v tabulce. Jde o hodně, top čtyřka zajišťuje pozici v horním bracketu, pátá a šestá pozice v tom nižším. 

Na poplach musí začít bít zejména Team Vitality. Evropský „supertým“ je zatím daleko za očekáváním a momentálně je se ziskem šesti bodů na 6. místě. Vzhledem k nabitému rosteru se před rozjezdem sezóny spekulovalo o tom, jak daleko dokáží na Worlds dojít, ovšem zatím to vypadá na pouhý souboj o udržení pozic zajišťující play-off. Prozatím mají navrch všichni hlavní konkurenti, ale také překvapení splitu EXCEL a Misfits.

Následující víkend půjde o hodně. Po úvodním pátečním duelu s G2 totiž Carzzyho a spol. čeká SK Gaming, organizace, která je překvapivě o jediný bod za nimi. Právě tento vzájemný souboj bude nutné zvládnout, aby získali potřebný náskok a nemuseli se tak cítit ohrožení ze zdola.

Před začátkem splitu by asi málokdo čekal, že Vitality a SK Gaming bude od sebe dělit jediný bod. Druhá jmenovaná organizace však v posledních dvou týdnech předvedla zlepšenou hru a vyhrála tři ze čtyř zápasů, což je posunulo ze spodku tabulky na pozice poblíž play-off. Po cestě se jim podařilo porazit i týmy jako MAD Lions nebo G2, což je rozhodně pozitivní boost nálady. Naopak Vitality si připsali „povinnou“ výhru nad Team BDS, na vedoucí Rogue však byli opět krátcí.

SK Gaming jsou v několika statistikách na spodku tabulky. Mají nejhorší KDA nebo Gold Difference po 15 minutách, 133 killů je také řadí na poslední místo. Vitality na tom nejsou o moc lépe, KDA mají 4. nejhorší a překvapivě mají také druhý největší počet smrtí. Přesto jsou před zápasem velkým favoritem a svou pozici by měli potvrdit. Pokud to s play-off myslí vážně, jedná o tzv. "must-win".

O play-off hrají stále všichni I Zdroj: Livesport.cz

Víkend „smrti“ pro Fnatic           

Nejdříve překvapivá ztráta s Astralis, ale poté dominantní výhra nad G2. Fnatic i díky tomu mají komfortní druhou pozici s devíti body a pokud nepřijde extra velké zaváhání, top čtyřku by měli udržet. O víkendu je však čeká pořádná zkouška v podobě Misfits a Rogue.

Právě Misfits i se Slovákem Neonem jsou největším pozitivním překvapením splitu. Nejmladší roster v LEC bojuje o nejvyšší příčky, po 13 zápasech mají 9 bodů a momentálně drží sérii pěti výher. Stand-out player? Midlaner Vetheo. Teprve 19letý Francouz ve svém druhém LEC splitu patří k nejlepším hráčům celé ligy. Čtvrté nejlepší KDA, druhý největší počet killůa 75,4% zapojení do killů svého týmu a pravidelně skvělé výkony. Ne nadarmo se o něm hovoří jako o MVP celého splitu. 

Synergie týmu zkrátka funguje. Soupeře přehrávají díky své mid a late game, kde se naplno ukazuje jejich síla. Metál si zaslouží i Neon, který také zažívá zatím nejlepší split ve své dosavadní kariéře. Příjemné „vykoupení“ po nepovedeném roku se Schalke04.

Fnatic naopak dominují v early game. Zatímco mají po 15 minutách průměrně náskok 1655 goldů, Misfits dokonce 260 ztrácí. Duel o osamostatnění na druhé příčce bude zajímavý i z pohledu souboje dvou různých stylů, a ač bookmakeři favorizují více Fnatic, odehraje se velmi vyrovnaný duel.

Aby toho nebylo málo, Fnatic o den později čekají vedoucí Rogue. Ti stále kralují tabulce, ale už nebudí tolik hrůzy jako dříve. Po dvou ztrátách s Misfits a Astralis se dokázali oklepat a vyhrál oba duely s MAD Lions i Vitality. Zápas víkendu je na programu od devíti hodin v sobotu.

Patrik pushne pro play-off

EXCEL mají nálepku smolařů. V LEC jsou od roku 2019 a ani jednou se nepodívali do vyřazovací části. Stačí vypsat jejich umístění za poslední 4 splity – 7., 7., 8. a 7.-8. Britský tým skončí vždy těsně pod limitem, ale letos by to mohlo konečně klapnout.

Organizace má k dispozici velmi zajímavý roster, který ještě v průběhu splitu posíili o jednoho z nejlepších evropských supportů Mikyhox. Po pomalejším rozjezdu si sestava sedá, z čehož těží také české ADC Patrik. Letos se naplno ukazuje jeho potenciál a po delší době zažívá velmi povedený split.

Ze všech hráčů v lize má šestý největší počet killů a je druhý v DMG za minutu. Pro EXCEL je velmi důležitý, důvěru týmu navíc splácí a i díky němu na zajímavém pátém místě se ziskem sedmi bodů. Z pohledu EXCEL skvělá výchozí pozice do finiše základní části, ale je nutné jít krůček po krůčku.

EXCEL tento víkend čekají životně klíčové duely s SK Gaming a MAD Lions, organizace, které se na ně dotírají zezdola. Oba mají po pěti bodech a následující zápasy mají cenu zlata. Z pohledu EXCEL o to více, když je následující víkend čeká trojboj v podobě Rogue, G2 a Fnatic…
 
Zápasy můžete jako již tradičně sledovat na Twitch nebo YouTube kanále LEC. Pro český komentář nalaďte Hitpoint.   

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.