League of Legends

Preview LEC Week 6: „El Clássico“ mezi G2 a Fnatic, Rogue ztratili neporazitelnost

Preview LEC Week 6: „El Clássico“ mezi G2 a Fnatic, Rogue ztratili neporazitelnost
17. 2. 2022
  |  

Pouhých 7 zápasů zbývá do konce základní části jarního splitu LEC a jenom šestka nejlepších se podívá do závěrečného play-off. Jak vypadá momentální situace v tabulce a co nás čeká o víkendu?

Minulý týden se povedla netradiční událost. Vedoucí tým tabulky, Rogue, ztratil svou neporazitelnosti proti Astralis, kteří zároveň získali prémiovou výhru v jarním splitu. Paradoxní, že? Dánské organizaci se povedlo to, co nikomu před ní. Na Rogue byli všichní krátcí, včetně G2, Fnatic nebo Vitality. Ovšem žádná série netrvá věčně.

Lídr tabulky jako kdyby byl pak ze ztráty rozhozen, a o den později padl také s rozjetými Misfits. Je hype Rogue u konce? Nutno podotknout, že podobný vývoj sezóny mají pravidelně. Silný start, v jeden moment vypadají jako nejsilnější mužstvo v Evropě a poté pozvolný pád, který skončí v nějaké fázi play-off. Je těžké predikovat, co se s Rogue stane, nejvíce napoví jejich reakce přímo na riftu. Jejich kvalitu prověří nejprve MAD Lions a poté Vitality v čele s Carzzym.

Lídr tabulky může být poměrně v klidu, o play-off by přijít neměl, stále vede tabulku a pokud dohraje split alespoň slušně, udrží si top čtyřku. Naopak Zlaté lvy a „supertým“ čeká tvrdý souboj o alespoň nejlepší šestku. Oba mají shodně po pěti bodech a dělí si šestou a sedmou pozici, navrch mají MAD Lions díky lepšímu vzájemnému zápasu.

O účast v play-off si totiž hlasitě říkají také Misfits a EXCEL. Narůstá jim forma a zejména první jmenovaná organizace aktuálně hraje výborně. Tahounem týmu je také Slovák Neon, který patří mezi největší překvapení dosavadního splitu. Nejmladší roster v LEC čeká klání právě s Patrikovým EXCEL a o den později s MAD Lions. Celky postavené v tabulce u sebe, i výhoda lepšího vzájemného zápasu bude hrát v konečném součtu roli.

Souboj Patrik vs. Neon bude velmi pikantní. Krom toho, že jde o „bratrský“ souboj Česka proti Slovensku, nastoupí proti sobě dvě velmi zajímavé ADC jarního splitu. Oba jsou tahouny týmu a ukazují se ve výborném světle. Neon má třetí nejlepší DMG/MIN v celé lize, Patrik je jenom dvě pozice za ním. Oba mají téměř identické KDA (4.6 a 4.5), což stačí na 10. a 11. místo. Je jenom dobře, že zástupci tuzemského League of Legends dělají dobré jméno i na té nejvyšší úrovni!
Neon a Patrik patří mezi nejnebezpečnější hráče v celém LEC I Zdroj: OraclesElixir.com

„El Clássico“ šlágrem víkendu

Vrcholem šestého týdne je dnes již tradiční duel mezi G2 a Fnatic. Historicky dvě nejúspěšnější organizace, které spojuje velká rivalita. Ač se průběh splitu může zdát rozdílný, v momentální situaci mají stejný počet bodů (8) a jsou na druhém až třetím místě. Navrch mají G2 díky lepšímu vzájemnému zápasu, ale tato výhoda může být po víkendu pryč.

Fnatic se dokázali oklepat z menší krize a dvou pořádek v řadě, G2 zase stabilně roste forma nahoru. Nový roster si postupně více a více sedá, což se projevuje na posledních výkonech. Vyjma porážky s Rogue naposledy bod ztratili před měsícem s Vitality, od té doby je to cesta tabulkou vzhůru.

Kdo na tom bude tentokrát lépe? V prvním duelu zvítězili G2, přesto bookmakeři favorizují Fnatic. Statisticky jsou na tom týmy však podobně, první jmenovaná organizace má o něco lepší KDA a více killů, jinak je výkonnost podobná. Čísla úmrtí trochu „kazí“ právě český midlaner, který má za split zatím 30 smrtí, druhý nejvíce z obou rosterů (vede Jankos s 33).

Přesto si v týmu přínos Humanoida nemohou vynachválit. Stal se shotcallerem a hlavním hlasem týmu, navíc ze všech hráčů sobotního zápasu dává 2.největší DMG/MIN (539), vede BrokenBlade s 547.

Velké uznání a poklonu si zaslouží Upset. Německé ADC za celý split zatím pouze čtyřikrát (!) umřelo, což je neskutečné číslo. V tomto ohledu zcela kraluje LEC. Druhý nejlepší? Comp s 11 smrti. Obrovský náskok před zbytkem soutěže. Nesmí se zapomenout ani na souboj Wundera proti svým. Toplaner v minulém souboji nezvítězil, nyní v sobotu od 21:00 bude mít druhou šanci.
 
Všechny zápasy můžete sledovat na Twitch či YouTube kanále LEC. Pro český komentář nalaďte Hitpoint.
 

Co sledovat:

Pátek, 17. února
  • 18:00 – Fnatic vs. Astralis
  • 19:00 – Misfits vs. EXCEL
  • 20:00 – Team BDS vs. Vitality
 
Sobota, 18. Února
  • 17:00 – EXCEL vs. Astralis
  • 19:00 – MAD Lions vs. Misfits
  • 20:00 – Vitality vs. Rogue
  • 21:00 – G2 vs. Fnatic
 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.