League of Legends

Preview LEC Week 5: Začínají odvety, Carzzy může vrátit porážku Humanoidovi

Preview LEC Week 5: Začínají odvety, Carzzy může vrátit porážku Humanoidovi
10. 2. 2022
  |  

LEC je ve své druhé polovině. Úvodní duely mají všichni za sebou, nyní přichází čas odvet a vrácení účtů za předchozí zápasy. O víkendu uvidíme například největší český souboj mezi Carzzym a Humanoidem.

Posledních 9 zápasů, ve kterých jde o vše. Jenom šest nejlepších se může probojovat do play-off, kde kromě cenné LEC trofeje půjde také o bonus v podobě reprezentovaní Evropy na mezinárodním turnaji MSI. Legrace končí, pomalu kráčíme do ostrého finiše ligy.

Jak jsou nyní rozdány karty? Vrchol tabulky bezkonkurenčně patří Rogue s perfektním skóre 9-0. Zatím se nenašel nikdo, kdo by tuto organizaci dokázal více v zápase potrápit. Takto výborný vstup čekal málokdo, zaujal zejména korejský jungler Malrang, který sklízí chválu po každém zápase.

Kdo čekal alespoň v top trojce Team Vitality, tak se mýlil. Supertým se zatím spíše hledá a s pěti body je na děleném čtvrtém místě s Misfits a MAD Lions. Okamžitá dominance nabitého rosteru nepřišla, obrovský potenciál organizaci ovšem nelze upřít. Lze očekávat, že s blížíčím se play-off poroste forma týmu a jednotliví hráči se začnou probouzet. Hlavní hvězda týmu midlaner Perkz je tímto přístupem známá, zapíná až ve chvíli, kdy to nejvíce potřebuje.

To stejné si myslí Peter Dun, současný trenér Evil Geniuses, o Humanoidovi. Britský kouč vedl českého midaře ve Splyce i MAD Lions a v nedávném rozhovoru pro Insight on Esports hájil aktuální slabší formu dvojnásobného LEC vítěze. „Jakmile přijde play-off, poroste jeho motivace a výkony,“ nebojí se o jeho úspěch. Je pravda, že výkony Čecha jsou zatím spíše nahoru a dolů. V některých utkáních tým táhne, jindy je zase přítěží. Neviditelný je zejména v zápasech se silnější konkurencí, Fnatic padli jak s Rogue, tak s G2. I přes nezvládnuté těžké duely je to i však solidní druhé místo, které si dělí právě s G2.

Spodek tabulky? Tam je situace jasná. Poslední jsou Astralis se ziskem 0 bodů. Populární dánská organizace vstup do sezóny vůbec nezvládla a pro účast v play-off bude potřebovat zázrak – jejich roster navíc nenasvědčuje tomu, že by se měl v dohledné době nějak zvednout. Vyrovnaný zápas s Vitality je jediným světlým momentem. SK Gaming (2 body) a Team BDS (3 body) nad nimi mají o trochu lepší pozici do zbytku soutěže.



Rematch: Carzzy vs. Humanoid

Hned v úvodním superweeku los fanouškům nadělil souboj dvou papírově nejlepších týmů – Vitality a Fnatic. Humanoid v premiéře s novým rosterem vypadal o něco lépe a svému tehdejšímu spoluhráčovi uštědřil porážku. O několik zápasů později přichází rematch. Sestavy se lépe znají, synergie by měla jít nahoru a bude velmi zajímavé sledovat, jak se týmy poučily z předchozího klání.

Ve Fnatic jako již tradičně září Upset. Německé ADC má nejlepší KDA v celé lize (18.8.), druhý je neporažený Comp s 14.8. V dvojici s Hylissangem se jedná o jednu z nejlepších botlinek v lize. Humanoid má z týmu KDA nejhorší (2.4), může se však pochlubit největším podílem damage - nikdo z týmu Fnatic soupeřům nehrozí více.

A co v táboře Vitality? Je možné, že tým se zatím spíše hledá. Goldy si rovnoměrně rozděluje trojice Alphari, Perkz a Carzzy. Ve slabší formě je zatím toplaner Alphari, který má nejslabší KDA a také nejmenší podíl na killech týmu. Proti Wunderovi ho navíc čeká jeden z nejtěžších LEC match-upů, bude však muset brzy ukázat, co v něm je. Do ligy přicházel s reputací jednoho z nejlepších lanerů, ovšem zatím je zřejmě nejslabším článkem Vitality.

Podle bookmakerů je utkání zcela vyrovnané, což slibuje napínavou podívanou. Utkání je na programu v sobotu od devíti hodin v rámci super matche. O den předtím se Fnatic „rozehřejí“ s SK Gaming, Vitality naopak čeká další souboj s českým ADC Patrikem.



Prověří Misfits neporažené lídry?

Rogue v pátek o neporazitelnost zřejmě nepřijdou, čekají je Astralis a to by měla být jednostranná záležitost. O den později však přijde na řadu souboj s Misfits, kteří zatím vypadají velmi slušně. Nejmladší roster v LEC, i se Slovákem Neonem, se nenápadně pasoval do role černých koňů. Předvádí zajímavé výkony a téměř porazili také G2, výhra jim unikla jen těsně před otevřeným Nexusem.

Z devíti zápasů mají pět bodů a čeká je souboj o top čtyřku, kde můžou velmi silně potrápit týmy jako Vitality, MAD Lions, Fnatic nebo G2. Ukázat se proti neporaženým Rogue může být silný statement, který určí budoucí vývoj do konce sezóny.

Výborně vypadá midlaner Vetheo, který je hlavním tahounem týmu. Má podíl na 73.1% killů svého týmu a zároveň má nejlepší KDA. Dobré výkony také předvádí Neon, ADC musí dělat slovenským fanouškům radost, protože po nepovedeném splitu se Schalke04 hraje o přední příčky v tabulce.

U Rogue je těžké vyzdvihnout individuality. Nejvíce se mluví o Malrangovi, Compovi, ale také midlaner Larssen se poslední kolo předvedl na výbornou. V posledním víkendu dvakrát dostal Corkiho. Celkové skóre? 13/0/7 v zápasech proti G2 a EXCEL. Výborné představení a ani jedna smrt ve dvou zápasech zaslouží metál.

Zápasy můžete jako již tradičně sledovat na Twitch či YouTube kanále LEC. Pro český komentář nalaďte Hitpoint.
 

Co sledovat:

Pátek 11. února:
  • 19:00 – Vitality vs. EXCEL
  • 21:00 – Fnatic vs. SK Gaming
 
Sobota 12. února
  • 18:00 – Rogue vs. Misfits
  • 21:00 – Vitality vs. Fnatic

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.