League of Legends

Preview LEC week 3: Jeden neporažený padne, Wunder vyzve G2

Preview LEC week 3: Jeden neporažený padne, Wunder vyzve G2
28. 1. 2022
  |  

Třetí týden LEC je tady. Fnatic čeká zatím nejtěžší víkend, jejich kvalitu prověří Rogue a G2. Podaří se Humanoidovi a spol. udržet neporazitelnou sérii?

Souboj neporažených. V pátek čeká fanoušky možná nejzajímavější zápas dosavadního jarního splitu, protože přijde na řadu zápas Fnatic s Rogue. Obě organizace zatím nepoznaly pocit porážky, předvádí zajímavé výkony a i podle statistik kralují lize. O něco lepší pohledem čísel jsou Rogue, vedou například v počtu killů, zničených věží nebo mají nejmenší počet smrtí. Odchody junglera Inspireda a ADC Hanse Samy nevypadají jako příliš kritické, náhrady v podobě Malranga a zejména Compa se zatím ukazují ve skvělém světle.

Zajímavostí je, že obě organizace měly téměř identický los. Neporažení se shodně utkali s Team BDS, Astralis, Misfits a SK Gaming. A zatímco Fnatic čekal duel s Team Vitality, Rogue si museli poradit s MAD Lions. Po velmi podobné cestě dosavadního jarního splita přijde tak konfrontace, ve které uvidíme, kdo je na tom (zatím) o něco lépe. Vítěz také může dále živit naději na perfektní split 18-0, který se v Evropě historicky povedl jenom Fnatic. Zisk bodu v klíčovém duelu proti Rogue může být potvrzením jejich skvělé formy a připomenutí legendárního letního splitu v roce 2015.

V pátek padne jeden neporažený, ale ani o den později nemají Humanoid a spol. před sebou nic lehkého. Šlágrem víkendu je souboj dvou historicky nejlepších organizací, tedy "El Classico" mezi Fnatic a G2. Druhý jmenovaný tým prošel velkou obměnou, dorazili tři noví hráči a počáteční porodní bolesti se čekaly. Roster vyhrál „povinné“ zápasy nad EXCEL, Astralis a SK Gaming, ovšem v náročnějších kláních s Team Vitality a MAD Lions poměrně přesvědčivě padl.

Třetí velká zkouška přijde právě nyní. Speciální motivaci bude mít toplaner Wunder, který byl z týmu odejit a nové útočiště našel právě v konkurenčních Fnatic. Dán v jarním split zatím odehrává v naprosto parádní formě a momentálně patří k nejlepším hráčům celé ligy. Nové prostředí ho nakoplo k dřívějším výkonům, kdy dominoval i na mezinárodní scéně.

Mikyx je zpět!

Zčista jasna se objevila nová zpráva o návratu Mikyhox do LEC. Jeden z nejlepších evropských supportů vydržel na Twitchi pouze dva týdny, přijal totiž nabídku návratu do ligy. O jeho služby projevil zájem EXCEL, který tím vyvolal mezi analytiky i fanoušky kontroverzi. Změny v průběhu splitu nejsou v League of Legends tak běžné, o to víc, když dosavadní support a rookie Advienne předváděl skvělé výkony.

Britské organizaci se ovšem příliš nelíbil začátek splitu a jelikož má ty nejvyšší ambice, rozhodl z G2 koupit právě Mikyhox. Od Slovince si slibují, že do rosteru přinese vítěznou mentalitu a celkově pomůže týmu se nakopnout. Advienne nadruhou stranu v prohlášení řekl, že s ním tento krok dopředu nikdo nekonzultoval, a informován nebyl ani zbytek týku.

Odvážná sázka ze strany managementu EXCEL, ovšem hráč typu Mikyx se zkrátka odmítá těžce. Na této pozici neexistuje mnoho lepších volných hráčů, co by navíc byli k mání. Může pomoci i marketingově, protože se jedná o zavedené jméno, které za sebou má první místo v MSI či stříbrnou medaili z Worlds.

Zpráva je to zajímavá i pro české fanoušky, protože na botlane bude nastupovat s českým ADC Patrikem. Součinnost těchto dvou bude velmi zajímavé sledovat, a také jak rychle si na sebe dokáží zvyknout. Čas na trénink nebylo mnoho a úvodní zápas se blíží. Nejprve je čeká duel s MAD Lions, což bude hned zkraje pořádný test. Sobotní klání s Astralis by Patrik a spol. měli papírově zvládnout, zejména pokud mají ambice na play-off.

Vitality? Náznak potenciálu

Po krušném startu se Team Vitality povedlo trochu nadechnout. Vyhráli oba své zápasy proti, zejména proti G2 předvedli parádní zápas a lidem dali ukázku toho, jak velká jejich síla může v budoucnu skutečně být. Trochu se probral Perkz, který v úvodním týdnu byl jedním z těch slabších článků svého týmu.

Úvodní duel proti SK Gaming by organizace měla zvládnout, v sobotu pak přijde měření sil s Rogue. Ti si do soboty mohou či nemusí odnést status neporažených, ovšem tak jako tak se jedná o jeden z top týmů dosavadního startu.

Co sledovat:

Pátek, 28. ledna:
  • 19:00 – MAD Lions vs. EXCEL
  • 20:00 – Vitality vs. SK Gaming
  • 21:00 – Rogue vs. Fnatic
 
Sobota, 29. ledna:
  • 18:00 – EXCEL vs. Astralis
  • 20:00 – Vitality vs. Rogue
  • 21:00 – G2 vs. Fnatic

Zápasy lze tradičně sledovat na Twitch či Youtube kanále LEC. Pro český komentář zamiřte na Hitpoint.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.