League of Legends

Preview LEC: Rematch jarního finále, Fnatic potřebují body

Preview LEC: Rematch jarního finále, Fnatic potřebují body
21. 7. 2022
  |  

Dlouhé týdenní čekání je u konce. Víkend plný LEC se znovu blíží a i tentokrát uvidíme ty nejlepší evropské hráče v akci. Na co se fanoušci mohou těšit?

V tomto týdnu jsme přinesli velkou analýzu dosavadního splitu. LEC je totiž přesně ve své polovině, což znamená jediné – je čas na odvety. Nutno říci, že o překvapivé výsledky zatím rozhodně nouze nebyla.

Tabulka je i díky tomu velmi vyrovnaná, mnohem více než na jaře, tudíž se ve zbývajících 10 utkáních může stát opravdu cokoliv. Dobře rozjetý split mají Rogue, MAD Lions nebo Excel. Překvapivě se trápí G2 a Fnatic by si také rozhodně představovali o něco vyšší umístění.

Úřadující šampion měl dobrý vstup do splitu, ale poslední dva víkendy nezískal jediný bod. Prohráli překvapivě i s SK Gaming, kteří tak připravili největší upset léta. Bohužel pro G2, lehký víkend je rozhodně nečeká. Nejprve před sebou mají slušně hrající Astralis, nový roster zatím celkem slušně šlape a je svými výkony schopný potrápit kohokoliv. Bylo to vidět i v prvním zápase, kde sice prohráli, ale s kvalitativně lepšími G2 dlouho drželi krok.
Jankose a spol. pak v sobotu čekají Rogue. Také nad nimi si úřadující šampion připsal výhru, ale bylo to na začátku splitu, který vicemistr nezvládl. Tato porážka právě ale byla ta poslední, protože od té doby 7x v řadě vyhráli a zaslouženě jim patří první místo tabulky. G2 naopak od té doby vyhráli pouze dvakrát, v nejlepším rozpoložení aktuálně nejsou.
Kdy jindy se ale probudit než proti týmu, kterému v dubnu dali rychlých 3:0 a oslavili tak po roční pauze další LEC titul? Výsledek se dovíme v sobotu po 19:00.

Fnatic za očekáváním

Dvě prohry v řadě a celkové skóre 5:4. Fnatic se zatím spíše hledají a nemohou najet na pořádnou vítěznou vlnu, naposledy padli s oživlými Misfits a Vitality. Jako kdyby se Humanoid a spol. stále neprobrali z obdrženého reverse sweepu, kdy ztratili dobře rozjetou sérii 2:0 proti Rogue.

Musí ale přidat. Tým chce získat domácí titul a zároveň se podívat na Worlds, k tomu je potřeba pravidelně bodovat. Následující víkend ale bude hodně těžký, protože je také čeká vicemistr Rogue a k tomu dobře hrající Excel, kde uvidíme český souboj Humanoida s Patrikem.
Úvodní duel proti Rogue zvládli, ale opět se jednalo o úvodní víkend, který vicemistrům vůbec nevyšel. Do odvety jdou ve zcela jiném rozpoložení a i proto jsou favority. Šlágr je na programu v pátek od desíti hodin.

Do rematche s Excel jdou Fnatic jako ti poražení. První zápas totiž nezvládli a právě v tomto duelu britská organizace ukázala sílu, kterou může ve zbytku splitu disponovat. Vynikající je Patrik, který byl poslední rok trochu ve stínu Carzzyho, nicméně 2022 zatím patří spíše jemu. Ani on ale nejde do tohoto utkání v dobrém rozpoložení, protože stejně jako Fnatic překvapivě dvakrát padli.

Nestačili na SK Gaming a Astralis, tedy celky ze spodku tabulky. Pokud by vyhráli oba zápasy, mohli by si nyní užívat první příčku s Rogue. To se bohužel nekoná a dva ztracené body si tak EXCEL musí nahrát jinde.

Co sledovat:

Pátek
  • 19:00 – Misfits vs. EXCEL
  • 20:00 – Vitality vs. MAD Lions
  • 22:00 – Rogue vs. Fnatic

Sobota
  • 19:00 – Vitality vs. Misfits
  • 20:00 – Rogue vs. G2 Esports
  • 21:00 – Fnatic vs. EXCEL

Zdroj úvodní fotografie: Michal Konkol/Riot Games

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.