CS2

Preview finále IEM Sydney: Vybojují Complexity historický triumf, nebo se po pěti letech budou znovu radovat FaZe?

Preview finále IEM Sydney: Vybojují Complexity historický triumf, nebo se po pěti letech budou znovu radovat FaZe?
21. 10. 2023
  |  

Překvapivé obsazení finálového zápasu nabídne zlatý hřeb IEM Sydney. Po úspěšné jízdě v semifinále se přes MOUZ dostal mistr Sydney z roku 2018 FaZe, 2:0 zaskočili G2 hráči Complexity. Právě pro tým kolem EliGE půjde o důležitý zápas, který může organizaci zajistit historicky první velkou trofej.

Cesta FaZe i Complexity do finále turnaje IEM Sydney v semifinálových zápasech nelze nazvat výsledkově složitou. Complexity si ve svém duelu s G2 proti favoritovi turnaje nejprve pohlídali svůj Anubis 13:8, na soupeřově Ancientu pak navázali bezkonkurenční jízdou v poměru 13:3. Právě úvodní Anubis Complexity přihrál do kapes i ace floppyho v desátém kole, kdy za CT zvládl s M4A1-S pohlídat A site a po úspěšné 1v2 situaci poslal svůj tým do průběžného vedení 6:4. 

Na jeho počínání navázal v druhé polovině JT, který v předposledním kole otevřel při mid pushi s vylepšenými pistolemi cestu na stejný bombsite a zajistil Complexity sérii čtyř map pointů. Druhou mapu si pak COL pohlídali týmovou hrou, statisticky se opět nejvíce projevila hvězda vyřazovací části floppy.

To FaZe nastupovali do duelu s MOUZ proti soupeři, který i přes absenci svého star playera Jimpphata dotáhl své počínání ve skupině A až k jejímu vítězství. Právě absence finského mladíka se ale na výkonech německé organizace v semifinále projevila negativně. FaZe se stejně jako ve čtvrtfinále proti ENCE vyburcovali k takřka bezchybné exekuci T strany na mapě Nuke, úspěšná 1v2 z dílny brokyho za CT v šestnáctém kole už byla jen předzvěstí blížícího se debaklu MOUZ v poměru 4:13.

Sestava vedená dánským trenérem sycronem se sice probrala na druhém Vertigu, kde sice vedla 5:4, náskok ale ještě před koncem první poloviny ztratila. Na vyhranou úvodní sadu dvanácti kol s výsledkem7:5 FaZe navázali i po změně stran a i přes srovnání soupeře na 9:9 zvládli bezchybnou koncovku v cestě za třináctým bodem.

Preview finále

Duel o australskou trofej IEM se odehraje ve formátu BO3, který je pro turnaje ze série IEM typický vyjma zastávek v Katovicích a Kolíně nad Rýnem. Větším favoritem pro tuto série budou zástupci organizace FaZe, která v Sydney triumfovala už v roce 2018. Tehdy v týmu po boku karrigana v dresu FaZe úřadoval i rain, Twistzzovi se pak povedlo v Austrálii vyhrát  o rok později ve službách Liquid. Právě tam se potkal se svým zítřejším soupeřem EliGEm. V obou táborech tak nastoupí hráči, kteří už ochutnali pocit vítězství před fantastickým publikem, které turnaj a aktéry zápasů žene vpřed i letos. Povede se tak před zaplněným Aware Super Theatre týmu Complexity vybojovat první velkou trofej v historii organizace?

Oba týmy se letos potkali jen jednou, na konci ledna v BLAST Premier Spring Groups FaZe deklasovali Complexity ještě v CS:GO 2 ku 0. Od té doby celky hru svého finálového soupeře neokusily, dá se ale předpokládat, že zápas půjde do všech tří map. Ze strany FaZe se očekává map pick Nuku, který jim v posledních zápasech přinesl jasné výhry, ze strany Complexity je hlavní pick Anubisu drobně ohrožen relativně širokým spektrem map jejich soupeře. 

I proto by nebylo překvapením, kdyby FaZe ve vetovacím procesu zabanovali právě Anubis a svého soupeře vytlačili na Overpass, Ancient nebo Inferno. Na všech těchto mapách ale karrigan dovedl svůj tým k vítězství proti papírově silným soupeřům a opora Complexity je tak nejasná.

Severoamerická značka se může spoléhat na herní výkony dvojice EliGE - floppy. První zmiňovaný zatím s průměrným hodnocením 1.22 na 12 mapách okupuje šestou příčku ve statistických tabulkách, floppyho výkonnost zatím graduje zejména v play-off. Na opačném pólu nejvíce září sniper broky, kterému očividně CS2 sedí. Zahanbit se ale nechce nechat ani veterán ve službách FaZe rain, který je dle hodnocení nejlepším riflerem turnaje mimo hráče z CIS regionu.

Finále můžete sledovat živě s českým komentářem Bananidese a sTORMa. Pokud preferujete anglické komentátory, budou k dispozici na Twitchi pořadatele.

Zdroj úvodní fotky: Twitter @ECLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.