League of Legends

Preview LEC Superweeku: Poslední tři zápasy, hraje se o top čtyřku

Preview LEC Superweeku: Poslední tři zápasy, hraje se o top čtyřku
3. 3. 2022
  |  

Základní část jarního LEC splitu se blíží ke konci. V posledním víkendu odehrají týmy hned tři zápasy, ve kterých jde primárně o nasazení do play-off. Jak na tom jsou organizace?

1. Rogue (12-3)

Povedený split, dobře integrované posily a jistota top čtyřky. Rogue si za jarní základní část mohou gratulovat už nyní, protože po odchodech ADC Hanse Samy a junglera Inspireda mnoho lidí předpovídalo, že půjdou s kvalitou dolů a rozhodně nebudou aspirovat na nejvyšší příčky. Loňský účastník Worlds však směřuje za třetím zlatem v základní části a doufá, že nadcházející play-off se konečně povede dotáhnout do zdárného konce. LEC trofej totiž stále Rogue chybí, naposledy skončili třetí a o split předtím druzí.

Zbývající los je pro lídry tabulky poměrně mírný, čekají je „pouze“ souboje s dvěma týmy z dolní poloviny tabulky a poté závěrečné klání proti G2 Esports. Podle výsledků se uvidí, zda půjde o udržení prvního místa, nebo se například Fnatic podaří je přeskočit.

Tak či onak, Rogue mohou být v klidu a v posledních zápasech je prostor na to otestovat i nějaké netradiční strategie. Uvidíme, s čím nakonec parta kolem Larssena vyrukuje.

Zápasy: SK Gaming, Team BDS, G2 Esports
 

2. Fnatic (11-4)

Uprostřed splitu přišlo mírné zaváhání a tři prohry proti silným celkům, ale mimo to Fnatic stabilně rostou svou výkonností nahoru. V posledních zápasech navíc hráči týmu vypadali jasně nejlépe a zejména proti Rogue předvedli naprosto clean hru, čímž si od veřejnosti vysloužili označení favoritů do blížícího se play-off.  

Napovídají to také aktuální data. Od února Fnatic mají největší Gold Spent Difference (GSPD, jak silně vyhrávají či prohrávají) nebo Gold Percent Rating (GPR, jaký mají podíl celkových goldů) a kralují také například KDA. Roster si sedá a do dobré formy se rozehrává jungler Razork, který zatím byl spíše za očekáváním. Všichni navíc doufají v „play-off“ boost Humanoida, protože právě v náročných duelech se on vyžívá.  

Top čtyřku mají téměř jistou, tým by musel prohrát všechna následující utkání a EXCEL naopak třikrát vyhrát, včetně posledního vzájemného duelu. S nejvyšší pravděpodobností však Fnatic zvládnou už úvodní zápas s Team BDS, čímž si pojistí lepší pozici do vyřazovací části. Ambicí týmu bude také určitě přeskočit Rogue, k čemuž potřebují perfektní superweek.

Zápasy: Team BDS, Misfits, EXCEL
 

3. Misfits (10-5)

Největší překvapení splitu? Rozhodně. Misfits během offseason nebudili téměř žádnou pozornost, podepsali tři nenápadné hráče a nikdo od nich moc neočekával. Jednalo se navíc o nejmladší roster celé soutěže, tudíž se předpokládalo, že spíše myslí na budoucnost a ovoce sklidí třeba někdy později.

Jenomže ve druhé polovině splitu chytla mladá parta výbornou formu a začala porážet každého, kdo jim vstoupil do cesty. Otočka proti G2, kdy ztráceli 13 tisíc goldů v 17. minutě, je již teď jedním z nejpamátnějších momentů LEC.
Důvod, proč se Misfits tak daří, je zřejmý. Francouzský midlaner Vetheo je žhavým kandidátem na zisk ocenění pro MVP celé sezóny. Teprve 19letý hráč neskutečně roste a dokáže konkurovat předním evropským midařům, však se stačí podívat na současnou top konkurenci – Caps, Humanoid, Perkz, Larssen. Proti nikomu Vetheo nemá problém a právem je zařazený mezi tuto smetánku.

Misfits vynikají hlavní v mid a late game. Často se stává, že nechytí začátek a hrají se ztrátou, ale právě možná tato situace rosteru vyhovuje. V dobré formě je také slovenské ADC Neon, který zažívá svůj nejlepší split v kariéře. Po poslední absenci tak opět bude hráč z této země v play-off, a tentokrát do něj půjde ve velmi dobré pozici jako jeden z možných adeptů na celkovou výhru.

Tým stále může ztratit umístění v top čtyřce, ale vzhledem k losu je to nepravděpodobné. Souboje s Astralis a SK Gaming by měly znamenat dva body, což bude stačit na udržení pozice. Duel s Fnatic pak bude nejzajímavější podívaná, hodně navíc napoví, v jaké reálné síle týmy skutečně jsou.

Zápasy: Astralis, Fnatic, SK Gaming
 

4. G2 Esports (9-6)

Split rebuildnutého G2 by se dal popsat jako nekonzistentní. Chvílemi vypadají velmi dobře, jindy zase dělají nepochopitelné chyby, které je pak stojí zápas. Ovšem velká dominance zkraje sezóny se od nich stejně spíše nečekala a současné umístění zhruba odpovídá tomu, jak na tom skutečně jsou.

Pořádný test přijde právě následující superweek, ve kterém zjistíme, jak a moc se G2 od začátku splitu posunuli. Souboje s EXCEL, Vitality a Rogue rozhodně nebudou nic lehkého. První dvě jmenované organizace se na ně navíc dotírají zespoda a právě tyto vzájemné duely rozhodnou o tom, kdo bude mít v play-off lepší nasazení.

G2 se mohou pyšnit výbornou early game, rychle umí dostat zápas pod svou kontrolu a sbírat po celé mapy killy i objektivy. Stačí se podívat na poslední duel s Misfits, kdy nedali svým soupeřům dlouho šanci. Jenomže transition do mid a late game je zatím problémová, hráči ztrácejí jistotu a vypadá to, že nemají žádný větší reálný plán. Bez pohledu do interní komunikace lze jenom odhadovat, ale určitě je to něco, na čem tým pracuje.

Zápasy: EXCEL, Vitality, Rogue

5. EXCEL (8-7)

Prolomí EXCEL konečně prokletí? Organizaci vždy velmi těsně uteklo play-off, v probíhajícím splitu jsou však nejblíže, co kdy byli. Jsou na pátém místě a stačí jim jediná výhra, pokusy na to jsou tři. Pokud navíc porazí G2, mohou pomýšlet například i na umístění v top čtyřce.

Roster vypadá dobře, příchod supporta Mikyhox byl sice možná trochu kontroverzní, ale velmi pomohl. Společně s ADC Patrikem navíc vytvořil výbornou dvojku a společně patří mezi ty nejlepší botlane dua v lize. Právě český hráč je hlavním tahounem celku, má nejvíce killů, největší podíl na nich i největší share damage. Po delší době sám osobně zažívá také výborný split a návrat do play-off je blízko. Jeho poslední účast ve vyřazovací části bylo finále, kam se probojoval v létě 2019.

Dobře vypadá také toplaner Finn, který se vrátil z LCS. Za oceánem sice příliš nezářil, ale doma v Evropě chytil slušnou formu a také o toplane se mohou opřít. Nukeduck na midu je stálice, která je schopná podávat konzistentní výkony na téměř jakémkoliv champovi. Zvládnou EXCEL uhrát klíčový bod?

Zápasy: G2, SK Gaming, Fnatic

6. Vitality (8-7)

V tuto chvíli se čekalo spíše jiné umístění, ale realita je taková. Vitality složené z hvězdných hráčů se stále spíše hledá, zápasy nejsou tak přesvědčivé a pořád existuje malinká šance, že nebudou ani v play-off. Musí však prohrát všechny tři zápasy a MAD Lions naopak ani jednou neztratit, což dává prvnímu vzájemnému zápasu velký náboj. Nicméně v nejhorším případě je na programu stále duel s Astralis, který by Vitality měli zvládnout.

Proč to zatím Perkzovi a spol. tolik nejde? Jedním z důvodů může být i meta. Roster chce hodně hrát přes toplane a Alphariho, který je excelentní laner a vždy svého soupeře naprosto zničí. Jenomže na této pozici není v současnosti tolik možností, spíše se hraje přes botlane a topaři navíc přišli po změnách teleportu o možnost gangovat na mapě do 14. minuty. A Carzzy se v novém rosteru zatím necítí tak komfortně, bohužel právě silné ADC je klíčem k úspěchu v současné metě.

Tým před sebou má důležitý krok a zajištění play-off, což by jim utéct nemělo. V ideálním případě urvat ještě top čtyřku a ve vyřazovací části je pak už možné vše. I díky tomu, že mají velezkušené mužstvo, které vypjaté momenty umí zvládnout.  

Zápasy: MAD Lions, G2 Esports, Astralis

7. SK Gaming (5-10)

Malinká naděje tu je, ale SK Gaming potřebují opravdový zázrak. Mají velmi těžký los a pravděpodobně už po prvním zápase s Rogue bude jisté, že si play-off nezahrají. Pouhých pět výher je málo, tři z nich navíc přišli během dobré série v únoru, jinak povětšinou tahali za kratší konec.

Zápasy: Rogue, EXCEL, Misfits
 

8. MAD Lions (5-10)

Úřadující šampion zažívá velký sešup. Odchody Carzzyho a zejména Humanoida se ukázali jako ještě více problémové, než se čekalo. Náhrada v podobě Reekera na midu navíc neobstála, německý hráč je nejslabším celkem MAD Lions a je možné, že se management podívá během pauzy po náhradě. Unf0rgiven vypadal ze začátku splitu výborně, ale postupně se propadl do průměru, stejně jako tým.

Hlavním tahounem je jungler Elyoya, ale na mnoho věcí je zkrátka sám. Navíc se nechal slyšet, že mu více vyhovuje hrát engaging a tanky junglery, ne carry, což za současné konstelace musí. Reeker nezvládne to, co Humanoid. Armut na topu je nekonzistentní a botlane je oproti poslednímu splitu také slabší.

MAD Lions mají poslední šanci zachránit sezónu, ale čeká je až nereálný úkol. Musí vyhrát všechny tři zápasy a doufat, že Vitality zase pokaždé ztratí. Po úvodním vzájemném duelu budeme vědět, zda tato naděje žije. Pokud ne, čeká MAD Lions během dlouhé pauzy hodně práce.
 
Zápasy: Vitality, Astralis, Team BDS
 

9. Team BDS (4-11)

Nováček v lize je podle očekávaní na spodku tabulky. Nyní jde pouze o to, aby se nepropadli ještě pod Astralis, ale je před nimi opravdu náročný los. Duely s jedničkou a dvojkou tabulky spíše nezvládnou, v posledním klání s MAD Lions půjde zřejmě už jenom o čest.

Zápasy: Fnatic, Rogue, MAD Lions
 

10. Astralis (3-12)

Dlouhé čekání na výhru, pak překvapivý zisk bodů proti Rogue a Vitality. Jenomže je to málo, tři body rozhodně organizace neočekávala a má před sebou těžký boj o to, aby neskončili alespoň poslední. Pocitově roster nevypadal tak špatně, má slušnou early game, jenom potom nedokáže své vedení často převést ve výhru. Pokud však nepřijdou větší změny v týmu, nelze zřejmě očekávat větší upside.

Zápasy: Misfits, MAD Lions, Astralis

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.