CS:GO

Preview čtvrtfinále Worlds: MAD Lions proti favoritům, C9 mohou překvapit

Preview čtvrtfinále Worlds: MAD Lions proti favoritům, C9 mohou překvapit
20. 10. 2021
  |  

Skupinová fáze Worlds 2021 je oficiálně za námi. Osm nejlepších se nyní utká o věčnou slávu, kde jakékoliv zaváhání znamená konec v turnaji. Jaké dvojice a bracket tedy přichystal los?

Pátek 22. října, 14:00: T1 vs. HLE

Jako první se v pátek rozehraje korejský souboj mezi T1 a HLE. Tento duel by se dal také nazvat jako bitva dvou velkých midlanerů, protože legenda Faker vyzve vycházející hvězdu Chovyho. Přívlastků by se pro tento pikantní souboj našlo mnoho.

T1 po roční odmlce na Worlds zatím vypadají skvěle. Do druhého týdne sice šli s mankem jednoho bodu na EDG, ovšem díky svému perfektnímu skóre 3-0 a zaváhání čínského týmu se posunuli na první místo se ztrátou pouze jediného zápasu.

Parta kolem Fakera se zatím představuje jako tým s velmi dobrým macrem. Jejich hry nepřináší mnoho killů (12,3 na zápas, 6. nejhorší výsledek), ovšem z celého Worlds zatím mají nejmenší počet smrtí. Pochlubit se také mohou druhým nejlepším číslem zničených turret na zápas, lepší už jsou pouze DWG KIA.

Tahounem rosteru je zatím mladé ADC Gumayusi, o kterém se také hovoři v superlativech. Jeho KDA 12,3 je třetí nejlepší na turnaji, ze všech hráčů má nejméně smrtí – pouze 0,5 na utkání, což je výborné číslo.

Naopak jejich soupeři měli o dost akčnější zápasy i postup do další fáze. Po prvním týdnu na jejich kontě svítila pouze jediná výhra, ovšem do rozhodujících zápasů šli ve skvělé formě. Připsali si tři body, čímž získali možnost tiebreakeru o první místo proti RNG. Ten sice nezvládli, ale i tak se mohli radovat z vysněného postupu.

HLE mají o 4,69 killů na utkání více než T1, zápasy tedy jsou o něco divočejší. Důležitou trojicí týmu je jungler Willer, midlaner Chovy a ADC Deft. Právě oni mají nejlepší KDA v rosteru a je na nich, aby zápasy rozhodovali.

Čeká náš tedy mnoho zajímavých soubojů hned na několika linkách. Pozornost bude upřena zejména na Chovy vs. Faker, ale také souboj Gumayusi vs. Deft na botu bude velmi pikantní.

Jasným favoritem na postup podle sázkových kanceláří jsou T1. Podaří se jim tuto úlohu splnit, nebo přijde překvapvení v podobě postupu HLE?

Sobota 23. října, 14:00: RNG vs. EDG

Los proti sobě poslal čínskou dvojici RNG a EDG. Právě LPL byla ve druhém týdnu hodně diskutovaná, protože jejich týmy vypadaly jako nejhorší na celém Worlds. Pouze RNG snesou přísnější měřítka, jedlikož skončili první ve skupině. Tuto pozici EDG ztratili, LNG a FPX nepostoupili vůbec.

Zajímavá je také tato statistika: V celém druhém týdnu měly organizace z Číny skóre 0-8 proti celkům z Evropy a Severní Ameriky. Forma celé LPL šla najednou rapidně dolů, otázkou tedy je, zda se jednalo o chvilkové zaváhání, či se tyto výkony přenesou i do play-off.

Prozatím to může být víceméně jedno – utkají se proti sobě dva čínské týmy, čili minimálně semifinále má LPL jisté. A jelikož dalším soupeřem bude někdo z dvojice Gen.G a C9, je tedy papírově pravděpodobné, že se RNG či EDG podívají až do finále.

Podle sázkovek jsou mírnými favority EDG, ale čeká nás vyrovnaná série. RNG jdou do čtvrtfinále jako tým s největším počtem killů na utkání (18,7), ale také mají 14 smrtí, což je nadprůměrné číslo.

EDG mají ještě méně killů než T1, a to 11,7 na utkání – pochlubit se však mohou třetím nejmenším počtem smrtí. Hlavními tahouny rosteru je zejména korejské duo Scout (mid) a Viper (ADC).

Neděle 24. října, 14:00 – DWG KIA vs. MAD Lions

Pozornost Česka bude upřena na nedělní odpoledne. Do boje totiž půjdou MAD Lions, kteří zažili možná nejhektičtější postup v historii Worlds. Do druhého týdne šli z posledního místa a jediným bodem, po úvodním zaváhání s Gen.G zvládli dvakrát vyhrát a zajistit si tiebreaker. A ne ledajaký, protože díky souhře ostatních výsledků nastala unikátní remízová shoda – všechny celky měly po třech bodech.

Vytvořil se tedy malý bracket, ve kterém MAD Lions šli proti LNG a jen tak tak se jim podařilo vyhrát, čimž si zajistili postup. A protože ve druhém zápase zvítězili Gen.G nad Team Liquid, rozdali si to Evropané a Korejci o první místo, což nakonec dopadlo lépe pro LCK tým.

MAD Lions tak bohužel přišli o první seed při losování, což se nyní ukazuje jako chyba. Osud jim jako soupeře vybral DWG KIA, obhájce trofeje a prozatím asi nejlepší tým na turnaji. Jako jediní neztratili ani bod a umísťují se na absolutní špičce ve všech statistikách.

DWG KIA vypadají jako namazaný stroj a pro MAD Lions to bude obrovská výzva. Ve skupině mají s LCK týmem skóre 1-2, což může naznačit, že jim styl z této ligy nevyhovuje. Podle sázkových kanceláří jsou navíc zlatí lvi největším outsiderem celého play-off a pro postup tedy budou potřebovat ze sebe vydat ten nejlepší výkon kariéry.

Povede se českému duu Carzzy a Humanoid překvapit svět? My doufáme, že ano!

Pondělí 25. října – Cloud9 vs. Gen.G

Postup MAD Lions přes 4-way tiebreaker byl sice unikátní, ale ani na Cloud9 by se nemělo zapomínat. Tým z LCS šel do druhého týdne proti všem předpokladům a prognózam. Na kontě měl 0 bodů a i vzhledem k výkonům je pomalu každý odepisoval. Jenomže parta kolem Perkze udělala nemožné – zvítězila nad Rogue i FPX, čímž se posunula na dva body. Vzhledem ke katastrofickým výkonům FPX (0 výher ze 3) nastal 3-way tiebreaker.

V něm se nejprve utkalo duo Rogue a FPX, čínský tým opravdu neměl svůj den a ani toto utkání nezvládl. Nastal tedy klasický a oblíbený souboj EU vs. NA o poslední postupové místo – a ten nakonec urval právě Cloud9.

Z 0 bodů na postup. Málokdy vídaný jev, který celý tým rozhodně psychicky nakopne. Odměnou jim je poměrně příjemný los proti Gen.G, protože ze všech týmů z prvního seedu vypadaly nejspíše nejhůře. Jejich výhry nebyly přesvědčivé a o postup museli zabojovat až v tiebreakeru.

Cloud9 tak před sebou mají slušnou šanci zabojovat o semifinále, čímž by vyrovnali svůj dosavadní nejlepší výkon z roku 2019. A také nejlepší historický výsledek pro LCS. V případě postupu půjdou na některý z čínských týmů, které jsou v současné situaci rozhodně hratelnější, než ty korejské.

V Severní Americe se tedy živí naděje na historické finále, a pokud Cloud9 ze sebe vydají maximum podobně jako na konci skupin, mohl by se tento výsledek povést. Samozřejmě jdou do utkání jako velký outsider, tudíž by oslavné famfáry měly být ještě na chvíli schovány.

Jak vypadá bracket?

Přehled čtvrtfinálových dvojic | Zdroj: LoL Esports / RIOT Games
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.