League of Legends

Přestupové okno v LEC, aneb jak týmy během offseason změnily své rostery?

Přestupové okno v LEC, aneb jak týmy během offseason změnily své rostery?
13. 6. 2023
  |  

Offseason je oficiálně u konce i v Evropě. Týmy již 17. června rozjedou v pořadí již třetí split v tomto roce, ve kterém jde o nasazení na Worlds i do Season Finals.

Na poměry z posledních let poměrně klidné přestupové okno. Evropské týmy do svých rosterů až na malé výjimky příliš nešahaly a spíše věří své nastolené cestě. Nejvíce aktivní na tomto poli byl roster Fnatic, který ani ve třetím letošním splitu nepostaví stejnou botlinku. 

Český kouč Nightshare a vedení vhodně využily neočekávaného roleswapu Rekklese, jenž se rozhodnul přesunout z ADC na support. Varianta, že by rovnou startoval, pravděpodobně existovala, ale tým nechtěl rovnou oblíbeného Švéda hodit do vody. Mnohonásobný LEC šampion i sám chce nejprve sbírat zkušenosti a samostatně se připravuje.

Chvíli dokonce existovala varianta přesunu do KOI. Jedna z nejúspěšnějších organizací posledních let se rozhodla ukončit spolupráci s Trymbim, se kterým se podívala několikrát na Worlds i zvítězila v loňském letním splitu. Hovořilo se o rovné výměně za Rekklese, ale nakonec došlo na direct swap za Advienna. Výměna kus za kus mezi KOI a Fnatic je tak největším přestupem letního okna.

Tým s dvěma Čechy ovšem stále neměl vyřešenou ADC otázku. Volba nakonec padla na méně okoukaného Noaha, na kterého jdou velmi dobré reference. Jedná se o 21letého Korejce, dobře známého ze soloQ, kde okupuje nejvyšší příčky – často včetně té první. Poslední půlrok sbíral zkušenosti v polských ZeroTenacity, což je také první evropské angažmá. S týmem došel pro první místo v domácí lize, ale na EU Masters z toho bylo pět proher a jediná výhra. 

Botlinka doplní zbytek stejného rosteru, tedy Oscarinina, RazorK a Humanoida. Fnatic tak znovu jdou do nového splitu ve zcela novém lineupu, postupně z něj vypadli Wunder, Rekkles, Rhuckz a nyní Advienne. Organizace doufá, že konečně přišla trefa do černého a omlazená botlinka v podobě Noaha a Trymbiho je posledním dílem skládačky.

Nový jungler do EXCEL

Změnu by měl zažít také Patrik. Jeho tým se letos trápí, v obou případech skončil na posledním místě a vyhrál pouhé tři zápasy ze dvou splitů. Na tak ambiciózní organizaci velmi špatné výsledky, na které je třeba reagovat. Plným starterem se stává již na stálo Abbeddagge, který nahradil již v průběhu splitu Vethea, jenž naopak zamířil do Team Heretics.

Novou akvizicí je pak korejský jungler Peach, který doposud působil v barvách Unicorns of Love Sexy Edition a předtím v akademii DRX. V britské organizaci panovala nespokojenost s výkony Xerxeho a z hráče s velkou pravděpodobností bude free agent. Zbytek rosteru, včetně Patrika, zůstává stejný.

Povýšení z akademie a návrat do LEC zažívá Flakked. Španěl měl silný nástup do své LEC kariéry, kdy hned v prvním splitu s G2 ovládnul jarní split roku 2022. Jenomže slabé mezinárodní výkony mu trochu srazily vaz, což ho posunulo do nemilosti nejen v jeho týmu, ale celkově v lize. Hráč nenašel v nabitých rosterech místo a musel vzít za vděk znovu Superligu, kde se ho ujala akademie Team Heretics. A právě oni Flakkeda povyšují do hlavního rosteru, kde utvoří botlinku s Mersou.

Zbytek rosterů zůstává stejný, včetně Vitality, kde se o změnách také hovořilo. Menší nespokojenost panovala s junglerem Bo, který se potýká se špatnou konzistencí, ale i on v summer splitu nastupovat bude. Ten začíná 17. června v sobotu tradičně od 18:00.

Rostery pro LEC Summer Split 2023 I Twitter.com LEC Wooloo
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.