CS:GO

Přestupová bomba pro českého mladíka na obzoru, půjde PR do MOUZ NXT?

Přestupová bomba pro českého mladíka na obzoru, půjde PR do MOUZ NXT?
22. 6. 2023
  |  

Bezprostředně po oznámení utlumení činnosti ostravské organizace Cryptova se začalo spekulovat o novém domově teprve patnáctiletého Oldřicha "PR" Nového. Vlivem věkového limitu šestnácti let pro světové turnaje se dá očekávat, že PRovy kroky budou směřovat do některého z mládežnických celků, vůbec největším adeptem jsou němečtí MOUZ a jejich akademie MOUZ NXT.

MOUZ mají na mladé hráče čich. Není to tak dávno, co do hlavního týmu jedenáctého celku světa přišli z akademie střelci torszi, JDC a xertioN, v roce 2019 pak do hlavní sekce putoval i mladičký Slovák David "frozen" Čerňanský. Ten ve svých dvaceti letech je dnes hlavní postavou MOUZ a za výkony v loňském roce bral i sedmnáctou příčku v HLTV Awards. Podle nejnovějších informací je dost možné, že pokud dále zůstane německému gigantovi věrný, bude sdílet místo v organizaci i s dalším přírůstkem z CZ/SK scény.

Organizace na svém twitteru totiž oznámila konec dánsko-maďarské dvojice Q-Q a sl3nd, kteří mají za sebou nepříliš dlouhé angažmá pod křídly MOUZ NXT. Dán Marcus "Q-Q" Krolak-Henriksen byl v týmu devět měsíců, do MOUZ přišel po krátkém působení v ex-Project Eversio, kde startoval po boku třech Belgičanů a maltského Xaky. Za 234 zápasů na HLTV si vystřílel rating 0.99, což bylo nejméně z celé pětice. Takřka na druhé straně výkonnostního spektra se po pěti měsících v týmu a 191 zápasech na HLTV nacházel osmnáctiletý sniper Henrich "sl3nd" Hevesi, jehož rating 1.15 na udržení místa v sestavě nestačil a lze jen spekulovat, co stojí za jeho koncem.

Dvě jména mimo sestavu však naznačují, že by MOUZ NXT mohli během nejbližších dní posílit svou sestavu právě o dvojici nových hráčů. Pozice AWP dost možná zůstane mladíkům z CZ/SK regionu na míle vzdálená, o to více se ale blíží možné angažmá Oldřicha "PR" Nového na pozici riflera. Ten strávil v Cryptově téměř rok a svým střeleckým umem leckdy převyšoval i zkušenější hráče na naší scéně. Špitalo se, kdy dojde k jeho posunu blíž světové scéně. Pro oko česko-slovenského diváka byl letos vůbec nejvýraznějším strůjcem úspěchu proti SINNERS ve čtvrtfinále Tipsport CS:GO Praha, které zakončil s hodnocením 1.38 a neuvěřitelnými sedmdesáti killy, ke kterým se nikdo s dalších aktérů zápasu ani nepřiblížil.

MOUZ zatím nové hráče do MOUZ NXT nepředstavili a zatím tedy musíme k možnému přestupu PR přistupovat jako ke spekulaci, nicméně po utlumení činnosti Cryptovy se dá očekávat, že by Oldřich Nový mohl být snazším lupem pro zájemce, než-li by tomu bylo za běžných okolností. Na důležitou informaci ale poukázal v diskuzi na twitteru Přemek "huhy" Malina. Redaktor PLAYzone upozornil, že se kvapem blíží šestnácté narozeniny PRa, což by mohlo být výzvou pro zajímavější nabídky.

Zdroj úvodní fotky: Facebook @cryptova.gg

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.