League of Legends

Přes deset let na vrcholu, Faker má na dosah čtvrtou trofej z Worlds

Přes deset let na vrcholu, Faker má na dosah čtvrtou trofej z Worlds
17. 11. 2023
  |  

Jižní Korea. Worlds 2023. Finále mezi T1 a WBG. Vrchol League of Legends roku se blíží a svět pozná dalšího vítěze toho největšího turnaje.

Větší legenda v League of Legends není. Esport kariéry, zejména v tomto titulu, jsou krátké. Korejský midlaner jde proti všem předpokladům a ve 27 letech stále patří mezi světovou špičku. Deset roků poté, co se poprvé stal šampionem Worlds. Málokdo tehdy asi mohl čekat, jak dlouho se Faker bude na vrcholu držet.

Od památného vtrhnutí na scénu v roce 2013 přidal ještě dva další tituly. Po dramatickém a velmi smutném finále z jeho pohledu před 6 lety to vypadalo, že kariéra Korejce postupně uvadne a skončí. Jenomže midlaner získal druhý dech. Stal se spolumajitelem organizace T1, která prošla mimojiné rebrandingem a postavila nový roster, tentokrát ve složení čtyř mladůch hráčů a lídra Faker. 

Právě tehdy přišel jeho přerod z mechanicky nadaného hráče do člověka, který zahraje vše podle potřeby. Najednou byl vidět více na support champech, nevadilo mu přenechat "slávu" mladším a rychlejším. Když ovšem bylo potřeba, stále dokázal zápasy vzít do svých rukou. Jeho zkušenosti, přirozená autorita a leadership pomáhala vše kolem něj. 

Na Worlds v roce 2021 roster ukázal, jaký potenciál má. Tehdy nestačili na budoucí vítěze DWG Kia, ale všichni tušili, že hráči jako Gumayusi, Keria nebo Oner před sebou mají velkou budoucnost. To se splnilo hned krátce poté, kdy přišlo dominantní představení na domácí scéně a historicky první 18-0 LCK split.

Všichni čekali, že T1 ovládne i mezinárodní scénu, jenomže nyní se dostáváme k odvrácené straně mince. Faker a spol. se sice drží na nejvyšších příčkách, ale nelze jim nyní odepřít nálepku „chokeři“. Loni se totiž pedstavili ve čtyřech finále, což je nejvyšší možný počet, ale hned tři z toho prohráli. Stříbro brali na MSI, Worlds a také v letní edici LCK.

Finále Worlds 2022 přitom bylo proti outsiderům DRX, kteří jeli na turnaj až jako čtvrtý seed a na domácí scéně nebrali ani jednou trofej. Přes to dokázali otočit ve vypjaté chvíli sérii ve svůj prospěch.

Management organizace se i přes obrovské zklamání rozhodl udržet stejný roster pohromadě a dát jim ještě jednu šanci. To chvíli vypadalo jako chyba, T1 nehráli dobře a zranění Fakera v průběhu letního splitu se ukázalo jako obrovsky drastické. Po jeho návratu ovšem začala parta znovu vyhrávat a probojovala se podruhé v tomto roce do finále – aby v něm znovu prohrála.

Faker nejenže kraluje prvním místům, nyní pravidelně sbírá i ty druhé. Přesto jde o úctyhodnou výkonnost, protože žádný jiný tým není tak konzistentní. Letos se od nich také v rámci Worlds tolik neočekávalo, přesto jsou ve finále a mají na dosah čtvrtou trofej. Jak pro organizaci, tak i pro samotného Fakera.

Legendární korejský hráč je i tak osamocen v tabulce vítězů toho největšího mezinárodní turnaje v League of Legends. A je málo pravděpodobné, že ho vůbec někdo alespoň dožene. Před sebou má další a možná opravdu poslední možnost stát se světovým šampionem, čímž stvrdí GOAT status nejenom v tomto titulu, ale obecně esportu.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.