CS:GO

Premiéra pro talentovaného Izraelce, mezi nejlepší dvacítkou je i frozen!

Premiéra pro talentovaného Izraelce, mezi nejlepší dvacítkou je i frozen!
3. 1. 2023
  |  

S postupující zimní přestávkou pomalu, ale jistě, pokračuje i odhalování těch nejlepších ze světa CS:GO za rok 2022. Druhý den přinesl radost zejména zemím, které mezi světovou elitou přílišné zastoupení nemají. Osmnáctou pozici dokázal vybojovat Izraelec Spinx, pro jehož zemi je to první zápis do TOP 20. Premiéru zažívá i Slovák David "frozen" Čerňanský, který při svém debutu mezi špičkou zakotvil na sedmnácté příčce.

Po úvodních dvou odhalovacích dnech známe první pětinu celkového osazenstva TOP 20 za loňskou sezonu. Portál HLTV.org tentokrát, po Jamovi s yuurihem,  sáhl do kategorie hráčů, kteří se zatím mezi vyvolené nedostali. Spinx v minulém kalendářním roce zažil přestup z ENCE do Vitality a celému světu dokázal, jak platným článkem týmu je, když s druhým jmenovaným týmem krátkodobě obsadil "Olymp Counter-Striku" v podobě prvního místa světového žebříčku a stal se prvním Izraelcem, kterému se povedlo mezi nejlepších dvacet hráčů dostat. Naopak frozen je známou značkou Tier 1 scény již takřka čtyři roky, v dresu MOUZ ale dosud umístění v nejlepší dvacítce připomínalo spíš jakýsi nedosažitelný slovenský grál. Po letošním vyhlášení TOP 20 již neplatí, po GuardiaNovi s oskarem se frozen stal třetím CZ/SK hráčem mezi světovou špičkou, v pozici riflera je to historicky první umístění hráče z našich luhů a hájů.

Místo 18. - Lotan "Spinx" Giladi (22 let, Vitality/ENCE)

Výkvět FPL, izraelský hrdina, spása Vitality. I takové jsou možné přezdívky pro dvaadvacetiletého Lotana "Spinx" Giladiho, který s Vitality dokázal vystoupat na první příčku světového rankingu. Ani vojna, která je v Izraeli povinnou, nezastavila mladého hráče od výsledků v FPL-C, potažmo FPL, odkud se přes lokální týmy dokázal propracovat mezi elitu. Začátky po boku flameZe nezůstaly dlouho bez povšimnutí, dánský hráč Snappi si jej zavolal do týmu c0ntact a zbytek je historií.  S 60 vyhranými clutchi byl v uplynulé sezoně třetím nejlepším hráčem této disciplíny, +322 killů v K-D jej katapultovalo do nejlepší šestnáctky zabijáků.

Spojení se Snappim pokračovalo i po tříměsíční štaci v organizaci c0ntact, odkud oba hráči zamířili do finských ENCE. Tam zahájil i sezonu 2022, společně s polským tandemem dycha-hades a černohorským Madenem  je čekal populární turnaj IEM Katowice. Loňský rok ale v Polsku nezačal pro ENCE vůbec dobře. Čerstvá akvizice, Maden, sice pomohla týmu k vítězství v Play-in fázi nad Entropiqem a celkem GODSENT, v hlavním turnaji ale ENCE nestačili na NaVi a Astralis, což je poslalo domů mezi prvními. Oba zápasy sice šly do tří map, ze kterých si Spinx bral cenu VP za užitečného hráče, nicméně týmový úspěch se nedostavil. Po nevydařeném turnaji ve Spodek aréně se sestava vrhla do vod online turnajů, na Elisa Invitational Winter 2021 z toho dokonce bylo dělené třetí místo, kýžený triumf však nepřicházel. 

Dalším velkým turnajem tak byla až ESL Pro League Season 15. Tam se povedlo ENCE v úvodním zápase vyšachovat vítěze IEM Katowice, celek FaZe. Po skalpech týmů Vitality s Outsiders, které nedokázali doplnit o vítězství v zápase s FURIÍ, z toho nakonec bylo druhé místo ve skupinové fázi, což jim zajistilo postup do play-off. Tam si nejprve pětice hráčů pod záštitou finské organizace zahrála tři mapy se Sprout, Spinxův rating 1.75 v zápase s fnatic pak pomohl ENCE k dalšímu postupu. V semifinále celek narazil na nepříjemné NIP, další zápas, který se však Spinxovi povedl znamenal finálovou odvetu s FaZe. Rozjetý celek kolem karrigana dovolil v BO5 finále svému soupeři pouze jedinou mapu a na ENCE tak zbylo "pouze" stříbro. I tak si ale z turnaje Spinx odvezl alespoň cenu EVP za nejlepšího hráče týmu.
Spinx je prvním hráčem z Izraele v TOP 20, kromě toho stihl i pozici světové jedničky s Vitality I Zdroj: dotesports.com
V ENCE Spinx odehrál i první Major sezony, na rumunském RMR prošla sestava bezproblémovým výsledkem 3:1 pro účast v Antwerpách, třešničkou na dortu byla jednoznačně i čtyřicetikillová hra Izraelce proti HEETu. Ještě před samotným Majorem se ENCE podívali na BLAST Premier Spring Finals, kde se po skalpech trojice dánských celků (CPH Flames, Heroic, Astralis) v poměrech 2:1 kvalifikovali na BLAST Premier Spring Finals. Do Belgie tak sestava kolem Snappiho cestovala v dobré herní formě a hráčské pohodě. Challengers Stage Spinxovi a jeho spoluhráčům nečinila sebemenší problém, pouhá sestava G2 zvládla rozehrané pětici hodit vidle do cesty za čistým postupem. I tak to byl Lotan Giladi, kdo si nastřílel rating 1.28 a byl jedním z kamenů postupu do Legends Stage. Ani tam se ENCE nevedlo vůbec špatně, na úvod předčili FaZe 16:8, prohru s Copenhagen Flames rychle odčinili skaply Outsiders a Heroic, což jim umožnilo postoupit do čtvrtfinále. Tam znovu potkali právě kodaňské Plameny, tentorát je však porazili 16:12 (Nuke) a 16:10 (Vertigo), s neuvěřitelným ratingem Spinxe 1.47. Semifinále už ale nebylo hráčům ENCE po chuti rozjetý s1mple si šel pro další finále Majoru a kromě další ceny EVP pro Spinxe zbyly nadějné sestavě oči pro pláč.

Tým si bez Spinxe dokázali spravit chuť druhým místem na IEM Dallas, kde místo izraelského riflera zaujal trojnásobný člen TOP 20, Polák Snax. Po návratu Spinxe do turnajového kolotoče se tým chtěl dostat na bednu i v rámci BLAST Premier Spirng Final, jediné vítězství nad BIG ale stačilo jen a pouze na 5. - 6. místo. Po vzestupu v první části sezony však přišel drastický pád. Na IEM Cologne se ENCE pakovali po úvodních porážkách s Vitality a G2, což jim vyneslo poslední místo v turnaji. Pro Spinxe to byla dost možná poslední kapka, během letní pauzy totiž nahradil v sestavě Vitality Kévina "mistuaaa" Rabiera, což vedlo k výraznému posílení fire-power v týmu francouzko-dánských včel.

V novém domově se sice Spinxovi nepovedlo postoupit do BLAST Premier Fall Final, jeho čas měl ale teprve přijít. Byla to práve ESL Pro Leagu Season 16, kde se Vitality radovali ze své jediné trofeje roku. Národnostní mix Francouzů, Dánů a Izraelce projely skupinovou fází jako nůž máslem, samotný Spinx se navíc v jedenácti případech, z dvanácti odehraných map, dostal do pozitivního ratingu přesahující hodnotu 1.00. V play-off prošli Vitality bez ztráty mapy i přes Outsiders a G2, v těsném finále nakonec skalpovali i Liquid poměrem 3:2 v BO5 sérii, což vyneslo Spinxovi další EVP cenu. Bohužel to pro Vitality bylo poslední galapředstavení roku, Spinx ztratil před druhým Majorem formu, což je odrazilo zejména na BLAST Premier Fall Showdouwnu, kde se s hodnocením 0.79 topil v problémech. V Brazílii Vitality navíc jen těsně prošli přes OG do Legends Stage, kde ale s nelichotivým dvanáctým místem museli balit svá zavazadla. O mnoho lepší to nebylo ani na BLAST Premier World Final, kde sice Vitality v první BO3 sérii přetlačili 2:0 NaVi, od té doby ale získali v zápasech s OG a G2 jen jedinou mapu a i s posledním turnajem roku se loučili za doprovodu smutné hudby. Navzdory chabému zakončení roku 2022 je Spinx i pro další sezonu více než slibným riflerem, který v případě zlepšení výkonů může pomýšlet i na další cenná vítězství.

Místo 17. - David "frozen" Čerňanský (20 let, MOUZ)

Ve dvaceti do TOP dvaceti. Glosa hodná rádiové soutěže pro mladé zpěváky, tentokrát se ale o honosná vystoupení v průběhu celé sezony postaral mladý Slovák frozen na herních serverech. Zejména oddanost týmu, stabilní výkony na světových turnajích a konzistentní výkony za defenzívu se letos ideálně sešly ve prospěch odchovance tuzemské scény. Frozen s ratingem 1.22 za CT stranu celý rok ukazoval, jak tvrdit defenzivní tempo hry, i tento neskutečný výkon ale ve statistice ratingů za obranu stačil pouze na sedmnáctou pozici. Velmi silnou stránkou byl i počet jeho úmrtí, průměr 0.58 smrtí za kolo je, na riflera, opravdu heroickým počinem.

Bývalý hráč týmů nEophyte nebo eXtatus, případně GUNERUNNERS vlétl do světového CSka v roce 2019, kdy po tříměsíční šatci v celku NoChance přešel do německé organizace MOUZ. Od té doby v pomyslné řece už uplynulo mnoho vody, toto spojení však trvá do dnešního dne a ještě nějakou dobu trvat bude. Na začátku roku 2022 naopak vyhasla spolupráce MOUZ a ropze, frozen a spol. tak museli hledat novou adici. Místo zející prázdnotou nakonec zaplnila francouzská legenda NBK, po uvolnění acoRa navíc z akademie přišel nadějný maďarský sniper torzsi, společně s ním si polepšil i Dennis "sycrone" Nielsen, dřívější kouč akademie MOUZ. 

Na papíře se pětice pod křídly MOUZ těšila příjemné fire power, realita však byla jiná. Hned na prvním velkém turnaji sezony, IEM Katowice, se kvůli nakažení Bymase COVIDem-19 museli hráči spolehnout na mladou pušku s nickem JDC, který ale za sebou zanechal výraznou stopu, když pomohl MOUZ k zisku děleného devátého místa. Sezonní entrée příliš úspěšné nebylo, německý stroj na svůj hlavní rozjezd tak stále čekal. V sestavě s NBK to MOUZ příliš dlouho nefungovalo, na ESL Pro League Season 15 se týmu nepovedlo postoupit ze skupiny A, když nestačili na celky NIP, Entropiq a fnatic. Byl to vůbec poslední turnaj, kde NBK oblékal dres MOUZ, bezprostředně po nezdaru jeho místo obsadil právě dvaadvacetiletý JDC.

Dvacetiletý frozen byl pilířem úspěchu MOUZ v loňské sezoně, teď je mezi nejlepší dvacítkou hráčů I Zdroj: sazkaeleague.cz
Zlepšení výkonů nepřišlo jako blesk z čistého nebe, na začátku to naopak vypadalo hodně bledě. MOUZ se s frozenem nedostali na Major do Antwerp, když na RMR A v Bukurešti prohráli v rozhodujícím zápase 1:2 s Vitality, nic tak nezachránily ani dřívější skalpy Outsiders a QUAZAR, či dobrý individuální výkon Davida Čerňanského právě v klání s  apexovou pěticí. Skupina A byla zakletou pro MOUZ i na štaci v Dallasu, kde na úvod narazili na ENCE, kteří je, i se zastupujícím Snaxem, dokázali přehrát na mapě Nuke 16:9. Žádná sláva to nebyla ani v Lower Bracketu, kde po výhře 2:0 nad Movistar Riders padli dvoumapovým rozdílem znovu s Vitality.

Frozenovi se však začalo dařit na Global Esports Tour Dubai, kde na sedmi mapách sesbíral rating 1.25, čímž signifikantně dopomohl MOUZ k zisku stříbrných medailí. Od zlata přitom německou organizaci  nedělilo mnoho, frozen si na první mapě grandfinále s NIP vynutil svými výkony rating 1.46, na Infernu a Miragi se už ale radovali Švédové. Slovenský mladík během sezony sice sebral několik individuálních cen VP, které jsou udělovány užitečným hráčům, na týmový úspěch ale MOUZ nechali své příznivce čekat dlouho. Na lepší časy se začalo blýskat už v Kolíně nad Rýnem, kromě čtvrté ceny VP pro frozena se Myškám povedlo potvrdit roli favorita nad brazilskými paiN, pak sice zaškobrtli výsledkem 1:2 s Heroic, po vítězsví nad TYLOO ale šli do hlavní části turnaje. Tam sice v úvodní sérii padli s NaVi, odplata Heroic, NIP a zejména Vitality ale znamenala jistotu čtvrtfinále. V katedrále Counter-Striku ale padl frozen se svými souputníky v měření sil s Astralis a v důležitém zápase nedokázal protavit solidní herní výkonnost z předchozích svou duelů.

Závěr sezony se blížil a MOUZ cítili, že labutí píseň roku 2022 může znít i pod jejich taktovkou, hned v první otevřené kvalifikaci si dokráčeli postup na RMR, frozen dokonce v online prostředí zaznamenal rating 1.50 za šest map. Před vrcholem sezony se ale ještě jednou přeci jen obměnilo složení konečné pětky, místo Bymase zabral další bývalý hráč MOUZ NXT, xertioN, což frozena posunulo do role lurkera, kterou zastával již za dob eXtatusu. Jakékoliv obavy o sestavu MOUZ smetli pod stůl hned V EPL S 16, kde s výsledkem 4:1 opanovali svou skupinu. Ve vyřazovací fázi již ale nestačili na pozdějšího finalistu, tým Liquid. Zraky všech se tak začaly upínat k Majoru
Na RMR se povedlo ve Swiss formátu nejprve předčít OG s NEOFRAGEM, následná porážka s NaVi ale znovu mohla sebrat hráčům vítr z plachet. Nic takového ale MOUZ nemělo v plánu. Po vítězsví nad K23 si šli pro jistotu postupu, znovu to však byli hráči Vitality, kdo jim celý scénář znepříjemnil, když na třech mapách poslali frozena se svými kumpány do situace 2:2 na zápasy. V této fázi se na ně usmálo štěstí, tým Sangal sice nepatří mezi světovou špičku, s výsledkem 16:12 na rozhodující mapě de_ancient si však MOUZ vynutili letenky do Ria. V rytmu samby byla evropská sestava jako utřená ze řetězu, úvodní vítězství 16:6 nad Outsiders podtrhli výhrami nad EG a fnatic, což jim zajistilo dělené první místo v Challengers Stage.

A tanec pokračoval, v úvodním klání Legends Stage frozen vyškolil Liquid s hodnocením 2.15. V německém derby s BIG se MOUZ sice museli smířit s porážkou, chuť si však spravili v dalším zápase s Vitality, kterým vrátili strasti, jenž jim francouzské včeličky vnucovaly v průběhu celé sezony. Druhé měření sil v turnaji s celkem Outsiders ale nedopadlo dle představ, za stavu 2:2 tak MOUZ byli nuceni porazit ENCE. Organizace, která dala příležitost španělskému AWP v rukách SanPayuse nakonec na MOUZ nestačila, zejména díky frozenově hodnocení 1.87 na Ancientu a dobré práci dextera na Miragi. 

Vše se tak schylovalo k play-off a zápasu s Cloud9. Do něj šli MOUZ v roli outsidera, což jim pomohlo k tomu, aby vyprášili nafanyho sestavu 2:1 a potřetí v turnaji se utkali s Outsiders. Znovu šlo do tuhého. Tři mapy v semifinálovém duelu si ale vybraly svou oběť, kterou byli hráči MOUZ. Ti si tak z poslední velké akce roku 2022, které se účastnili, odvezli alespoň dělené třetí místo. S ratingem 1.14 za 14 odehraných map se navíc frozen stal jedenáctým nejlepším hráčem turnajem, jen o jednu setinu hodnocení zaostal za bývalým spoluhráčem ropzem.

Zdroj úvodního obrázku: www.hltv.org
 
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.