CS:GO

Překvapení i šok fanoušků, TOP 20 obhájili b1t s YEKINDAREM.

Překvapení i šok fanoušků, TOP 20 obhájili b1t s YEKINDAREM.
3. 1. 2023
  |  

Třetí den odhalování TOP 20 portálu HLTV přinesl divácké překvapení na obou pozicích. Zatímco devatenáctiletý b1t dle mnohých neměl v letošním vydání těchto ocenění figurovat, u YEKINDARa se očekávala výrazně lepší pozice. Valeriy "b1t" Vakhovskiy po loňské deváté příčce letos odchází s šestnáctým místem, o čtyři roky starší Lotyš se musí spokojit s patnáctkou vedle svého jména. Loni mu přitom patřilo místo osmé.

Zatímco první čtveřice nicků, která byla v rámci letošního hodnocení TOP 20 představena, přílišná negativa nevyvolala, dnešní dvojice sklidila kritiku. Po prvním dni bylo jasné, že místečko mezi nejlepší dvacítkou nekunikne Jamovi s yuurihem, druhý odhalovací den pak přinesl premiéru pro frozena se Spinxem. Dvě jména, která byla zveřejněna v rámci úterního odhalení jsou pro mnohé šokem. B1t a YEKINDAR v loňském hodnocení byli k vidění mezi nejlepší desítkou, letos na toto privilegium nedosáhnou.

Místo 16. - Valeriy "b1t" Vakhovskiy (19 let, Natus Vincere)

Ruku v ruce s akvizicí v ukrajinské organizaci Natus Vincere dlouhá léta kráčí i hlad po úspěchu. Loňský rok NaVi vyšel fantasticky, b1t se s electroNicem a s1mplem dostali do TOP 10 hráčů, dokázali vyhrát Major a získali titul takřka ze všech možných velkých turnajů. Zajištění Grand Slamu ale není záležitost, která se děje pravidelně a v extrémně vyrovnané světové špičce letos NaVi nedostali mnoho příležitostí ukázat svou sílu. Byl to právě b1t, který však lvím podílem přispíval v jednotlivých zápasech svým precizním aimem a byl schopen zaskočit i mnohé zkušenější soupeře. Oproti loňskému devátému místu v žebříčku TOP 20 byla sezona 2022 výrazně slabší, s 0.42 headshoty byl sice druhý v této statistice, ani jednapadesát vyhraných clutchů mu ale neumožnilo dostat se mezi nejlepšími hráči světa na vyšší, než šestnáctou pozici.

Rok 2021 se pro b1ta nesl ve znamení nekončících úspěchů, poté co vystřídal v sestavě NaVi Egora "flamie" Vasilyeva již své kormidlo nepustil, a po celou sezonu 2022 byl stabilním článkem týmu. Ten zažíval novoroční problémy hned po samotném startu sezony. Na BLAST Prepmier Spring Groups si museli vydupat postup do Final až v rozhodujícím zápase s NIP, předtím totiž v BO1 sériích nestačili na MIBR a Astralis a i v Elimination Bracketu to pro ně nevypadalo příliš vesele. 

Z online fáze se ale dokázali NaVi oklepat alespoň na IEM Katowice. B1tovi se však tento turnaj vůbec nezadařil, ze všech turnajů v kalendářním roce 2022 to byl dokonce druhý nejméně povedený výkon, který, aktuálně, devatenáctiletý Ukrajinec zaznamenal. Natus Vincere sice ovládli celou skupinu B a zajistili si postup do semifiále, tam ale výsledkem 0:2 podlehli týmu G2 v čele s Nikem, huNterem a m0NESYm, který před sezonou přišel do organizace G2 právě z NAVI Junior. Když bylo jasné, že by se mladý sniper do sestavy NaVi přes s1mpla nedostal, alespoň mu přímo na serveru ztrpčil chuť začátku sezony. Na bednu se v Katowicích sice Natus Vincere dostali, to však neplatilo o ESL Pro League Season 15 v německém Düsseldorfu. Je pravdou, že ve skupinové fázi b1t se spoluhráči opanoval skupinu D, ve čtvrtfinále ale nestačili na ikonického soka - tým FaZe. Soutěž tedy zakončili na děleném pátém místě. I tak si Valeriy Vakhovskiy vystřílel alespoň hodnocení 1.29 ve skupinové fázi, dařilo se mu zejména v souboji o první místo ve skupině proti Heroic, které uzemnil s hodnocením 1.42!
Loni si b1t vystřílel deváté místo v TOP 20 žebříčku, letošní výkony stačily jen na šestnáctou pozici I Zdroj: liquipedia.net
Dalším turnajem v kalendářích hráčů byl PGL Major Antwerp 2022, na RMR v rumunské Bukurešti prohráli NaVi jen jedinou BO3 sérii s týmem Heroic a bez výrazných trablí si zajistili místenky na turnaj, který se odehrával v největším městě Belgie. Hned s příletem do Belgického království ale jakékoliv skrvny na dosavadních výkonech NaVi opadly, v Legends Stagi ukrajinská organizace zdolala G2, BIG a NIP, s výsledkem 3:0 tak míčili rovnou do play-off. Na devatenáctiletého mladíka za monitorem jsou čísla ze skupin doslova úchvatná. B1t zakončil tuto část Majoru s hodnocením 1.43, v zápase s Ninajs in Pyjamas svá čísla dokonce přes tuto hranici dokázal přehoupnout navzdory prohrané mapě. Ani třídenní pauza mezi skupinovou fází a vyřazovacími boji výrazněji svěřence B1ad3a výrazně neovlivnila, NaVi se navzdory dropnému úpadku b1tových čísel převalili před Heroic i ENCE a ve finále je tak čekal celek FaZe. Souboj prvního celku světa (FaZe) s tím druhým (NaVi) v Antwerps Sportpaleis sledovaly tisíce diváků, kteří však na konci finálové BO3 série viděli stav 2:0 ve prospěch karriganovy party. B1tovo hodnocení se sice vyšplhalo na 1.04, v konečném důsledku to byla ale zejména dvojice s1mple a electroNic, která nestačila na soupeře rozdílem třídy a z šancí na titul, případně cenu MVP pro b1ta, zbyla jen stříbrná medaile a titul EVP.

Po Majoru následovala i řada personálních změn v organizaci. Vzhledem k politickým okolnostem a záležitostem mimo herní server se po tříletém působení s NaVi loučil IGL Boombl4, jehož žezlo převzal electroNic. Místo zkušeného hráče nahradil pětadvacetiletý sdy, který je známý spíš svými dovednostmi supporta. Navenek to však začalo vypadat, že se sestavě kolem b1ta začne dařit. Hned první turnaj v nové sestavě, BLAST Premier Spring Final se totiž NaVi podařilo nejen vynulovat FaZe ve finále, kde b1t zaznamenal rating 1.48, ale celý turnaj i opanovat. Po skvělém výkonu v Lisabonu se NaVi neúčastnili IEM Dallas a to hlavní měl nabídnout turnaj IEM Cologne. A ono se to povedlo! Natus Vincere i Faze Clan proletěli svými skupinami bez jediné prohry a i bez výrazného příspěvku b1ta v úvodní trojici zápasů se rusko-ukrajinská sestava probojovala do semifinále s Astralis. V tomto zápase mnozí přihlížející viděli zrození démona, za stavu 3:12 na oblíbené baště týmu NaVi, mapě de_mirage, se b1t díky 37 killům a 120 ADR obsadil do role lodivoda, který posunul svůj celek do finále. V tom se znovu Natus Vincere potkali s FaZe a předvedli nejpohlednější BO5 sérii v historii Counter-Strike:Global Offensive, bohužel pro b1ta to byla série protrápená, s ratingem 0.89 byl po spoluhráči sdy nejhorším hráčem finále.

Prohraná bitva s FaZe celému týmu sebrala vítr z plachet, b1tovo hodnocení 1.00 nestačilo na překlenutí nové sestavy G2 ve čtvrtfinále ESL Pro League Season 16 a i na postup ze samotné skupinové fáze se NaVi nadřeli, ve skupině A jen díky lepšímu skóre s týmem Spirit mířili do play-off z třetí, tedy poslední postupové, příčky. Prohru 0:2 s týmem Endpoint navíc b1t nazval nejhorším momentem uplynulého roku. Celku se nevedlo ani v Jižní Americe, na Major v brazilském Riu sice postoupili z RMR se skóre 3:0, v Legends Stage však tvrdě narazili na Cloud9 a sestavu Liquid, postup jim tak zajistilo až třetí prodloužení v zápase s Vitality a dvojice vítězství 2:0 nad BNE a BIG. Hned ve čtvrtfinále se navíc NaVi museli rvát s domácím týmem FURIA. Brazilské publikum hnalo své šelmy k vítězství a jejich přání nakonec bylo i vyslyšeno. Znovu to byla pohledná hra, kterou obě strany předváděly, b1t navíc odešel z celé BO3 série s hodnocením 1.06 jako nejlepší hráč svého týmu, na postup dál to ale nestačilo.

Jsem si jistý, že tento rok mě udělal silnějším ve všech aspektech.
Valeriy "b1t" Vakhovskiy
16. hráč sezony 2022
Po nepříliš vydařeném Majoru odcestovali NaVi zpět do Evropy, kde je čekala dvojice turnajů pořadatele BLAST Premier, který bude hostit letošní první Major v Paříži. Na sklonku listopadu Natus Vincere v BLAST Premier Fall Final sice začali vítěznou BO3 sérií proti brazilskému týmu Fluxo, v druhém zápase však podlehli celku Liquid 1:2 a o další postup vstříc trofeji se museli rvát ve čtvrtfinále. Tam se sestava kouče B1ad3a nemohla vůbec spolehnout na b1ta, který klání s NIP zakončil ratingem 0.85 a pro NaVi tak turnaj znovu skočil bez medailového umístění. Pro Valeriye "b1t" Vakhovskiye to navíc byl nejhorší LAN turnaj celé kariéry, když jej odehrál s celkovým ratingem 0.88. Poslední šanci na reparát tak měl tým na turnaji BLAST Premier World Final. B1t se nechal slyšet, že úpadek jeho formy mohl souviset i s obrovskou silou zbraně M4A1-S, která byla pro tento turnaj již nerfnuta, což mohlo hrát zásadní roli ve zlepšení jeho výsledků. 

S adicí Andriie "npl" Kukharskyie do týmu se navíc b1tovi uvolnily ruce a navzdory úvodní porážce s Vitality nastřílel rating 1.07, který dokázal ještě výrazně vylepšit ve vítězném zápase s Heroic, který zakončoval na hodnocení 1.22, jakožto nejlepší hráč svého týmu. Poslední zápas NaVi v sezoně 2022 však byl již ve čtvrtfinále tohoto turnaje. Obhájce titulu narazil na rozjeté hráče celku Liquid, kterým podlehl 1:2 na mapy. Ani zde ale b1t nespadnul pod hranici 1.00 na svém ratingu a rok tak zakončil s grácií. Pro další sezonu však musí NaVi razantně zlepšit svou výkonnost, v opačném případě hrozí b1tovi ještě drastičtější propad v hodnocení.

Místo 15. - Mareks "⁠YEKINDAR⁠" Gaļinskis (23let, Liquid/Outsiders)

YEKINDAR je po pětiletém mlčení dalším do série jmen, u kterých na stránce liquipedia bude svítit trojice log. Třiadvacetiletý Lotyš v sezoně 2022 zasáhl do zápasů pod organizací Virtus.pro, hrál za tým Outsiders a rok zakončoval pod křídly Liquid. Naposledy jsme podobný scénář viděli u Oleksandra "s1mple" Kostylieva, který v roce 2016 vystřídal barvy NaVi, Worst Players a také týmu Liquid. Vrátíme-li se ke spojení YEKINDARa s organizací Virtus.pro, nabídne se nám spojení již od roku 2020. Právě v té době přešel Mareks Galinskis z lotyšské CIS scény do jedné z největších organizací tamního regionu, když vystřídal v aktivní sestavě svého budoucího spoluhráče bustera. Za tu dobu se z YEKINDARA stala hotová mašina na killy. Za uplynulou sezonu byl nejlepším hráčem z TOP 20 v průměru headshotů za kolo, statistika se zastavila na počtu 0.43. Vynikal i v dalších disciplínách, co se impactu týče, s ratingem 1.30 byl zařazen do trojice hráčů s největším dopadem na výsledek zápasů. A spolehnout se jeho spoluhráči mohli i na otvírání jednotlivých kol, s číslem 0.17 (open killy za kolo) je nejlepším ve svém oboru.

Spolu s brokym byl loni YEKINDAR prvním Lotyšem, který nakoukl do hodnocení TOP 20, svou formu tak chtěl přenést v barvách Virtus.pro i do další sezony. A start mu vyšel fantasticky, se svými spoluhráči ovládli ESL Challenger February, když ve skupině přehráli 9Z a doslova přejeli hráče Movistar Riders. Právě v zápase se Španěly si YEKINDAR vynutil hodnocení 2.29 a dobré výkony (1.82 v semifinále proti Complexity a 1.51 ve finále proti FURII) nakonec dokázal přetavit v zisk své jediné trofeje sezony. S celkovým hodnocením 1.61 za šest odehraných map o tři desetiny ratingu předčil svého pronásledovatele a spoluhráče FL1Ta. Vypadalo to, že si Virtus.pro do Spodek areny v polských Katowicích přivezou skvělou formu, což v úvodních dvou zápasech dokázali potvrdit. Nejprve vytřískali 16:9 a 16:10 Copenhagen Flames, díky výhře 2:1 v zápase s NIP pak šli do finále skupiny A. Tam ale multinárodnostní bárka ostře narazila na dánskou flotilu Heroic, která YEKINDARově pětici nedala šanci a s výsledkem 2:0 je poslala do čtvrtfinálového snažení. Tam již čekal pozdější finalista z G2, první mapa, Mirage, tehdy nabídla napínavé prodloužení, které končilo až za stavu 22:25 z pohledu Virtus.pro ve třetím dějství. Druhá mapa, Ancient, který si vybrali právě hráči Virtus.pro pak ve srovnání s prvním měřením sil připomínala pouze hru kočky s myší, G2 dokázali deklasovat VP 16:5 a ukončili jejich cestu turnajem. Byl to učebnicový příklad v otázce "Jak vyhrát nad Virtus.pro?". Nejcitelnější byla absence herní výkonnosti YEKINDARA, bez jehož impactu se spoluhráči nedokázali sami prosazovat.

Na dalších několik turnajů byl, stejně jako Jame, YEKINDAR nucen, kvůli politickým důvodům, hrát pod záštitou Outsiders. Neutrální tým lotyšskému střelci nafoukl hlavu několikero otázkami a problémy, ve hře byla dokonce možnost odchodu z organizace. Pro dalších několik měsíců se však YEKINDAR rozhodl pro setrvání v týmu, zejména kvůli spoluhráčům, kterým v započaté sezoně nechtěl dělat problémy před startem Majoru, nakonec se přeci jen jejich cesty rozdělily. To však bylo až dávno po IEM Katowice. V dresu Outsiders totiž YEKINDAR pokračoval s další zastávkou, ESL Pro League Season 15. Psala se polovina března, kdy ve skupinové fázi zvládli v pěti zápasech pouze dvě výhry a nedokázali se kvůli vzájemnému zápasu s Vitality přehoupnout do vyřazovací fáze. Nálepku 17. - 20. týmu turnaje nesmazal ani individuální výkon Marekse Gaļinskise, který navzdory trojici proher nasbíral rating 1.07 a impact 1.14. S neutuchajícími problémy za zády se kolos Outsiders řítil na první Major sezony, PGL Major Antwerp 2022.
Z hodnocení HLTV.org YEKINDARovi nejspíš do smíchu nebude I Zdroj: liquipedia.net
Kvalifikace v podobě RMR Outsiders nakonec také činila větší potíže, než by bylo zdrávo. Na úvod sice nedali šanci Unique, které porazili 16:2, porážky od německého dua BIG, MOUZ ale znamenaly nutnost vyhrát obě BO3 série. To se nakonec hráčům kolem YEKINDARA povedlo, když shodně 2:1 zdolali Dignitas a SAW. Outsiders se navíc namlsali v Challengers Stage, kde sice nestačili na ENCE 6:16, zato předčili MIBR, Complexity i forZe. Chuť pralinek ale hráčům Outsiders velmi rychle zhořkla, na úvod prohráli s Cloud9, radost po vítězství 16:8 nad Vitality pak rychle uhasil smutek po prohrách s ENCE a G2, které znamenaly velmi rychlý konec v turnaji. Pro YEKINDARA to nebylo pouhé loučení s turnajem, navzdory nadprůměrným statistikám ADR (průměrné poškození za kolo) a KPR (killy za kolo) s velikým impactem na 1.17, to pro něj bylo poslední představení v týmu Outsiders.
Virtus.pro byli mým prvním tier one týmem. Jame s dagstanem mi toho dali hodně, což mě učinilo hráčem, jakým nyní jsem. Bylo smutné, když jsem je svým opuštěním takto "zradil". Nicméně všichni chápali mé rozhodnutí a do dnešního dne jsme kamarádi.
Mareks "⁠YEKINDAR⁠" Gaļinskis
O ukončení spolupráce s Outsiders
Období herní absence netrvalo dlouho, v červnu se po loučení se shoxem YEKINDARovi ozvala organizace Liquid. Dosavadní článek sestavy, francouzský vítěz Majoru, totiž nedokázal skloubit osobní život v Evropě a hraní za velkou louží. Lotyšský střelec tak naskočil rovnou do rozjetého vlaku, ve skupině B sice na úvod Liquid prohráli 1:2 s ruskými hráči týmu Spirit, v Lower Bracketu ale postupně vyškolili 00Nation, Cloud9 a FURII, což jim vyneslo účast v play-off. Právě v derby severoamerických organizací s Cloud9 dokázal YEKINDAR zazářit, když se s ratingem 1.47 stal nejlepším hráčem zápasu. Svůj herní přednes zkoušel aplikovat i ve čtvrtfinále s Movistar Riders, nová adice v týmu ale honeymoon příliš neprodloužila, i přes YEKINDARův rating 1.14 Liquid prohráli 1:2. Na lepší časy se každopádně blýskalo zejména na dalším turnaji, kam Liquid zavítali. BLAST Premier Fall Groups odstartoval YEKINDAR ještě v roli stand-ina, což jej bezesporu uvolnilo od výraznějšího tlaku. Díky této skutečnosti se mu povedlo s ratingem 1.37 raketově odstartovat v zápase s G2, dobrou formu následně potvrdil i v dalším klání s Complexity a až týmové zakopnutí ve finále skupiny B s NaVi znamenalo drobou rýhu na celkovém herním projevu. I tak se ale celek Liquid dokázal vzchopit, proti NIP a Heroic neztratili jedinou mapu, díky čemuž se kvalifikovali do BLAST Premier Fall Finals. Samotný YEKINDAR v průběhu turnaje předváděl neskutečná čísla a v závodu o cenu MVP nestačil jen na snipera m0NESYho. I tak byl rating 1.32, impact 1.39 a ADR 93.3 více než nadprůměrný.

Rozjetým hráčům severoamerické organizace Liquid navíc hrál do karet i brzký start ESL Pro League Season 16, celý turnaj odstartovali dvojicí vítězství nad Movistar Riders a Evil Geniuses, prohry s FURIÍ a Eternal Fire dokázali překlenout skalpem, pozdějšího vítěze skupiny, Cloud9, čímž se kvalifikovali do play-off. V prvním kole na ně čekali fnatic, soupiska v čele s roeJem sice dala YEKINDAROVI s EliGem zabrat, zejména díky dobrému výkonu této dvojice se ale Liquid radovali z postupu do dalšího kola vyřazovacích bojů. Stopku jim měli vystavit hráči MOUZ v čele s frozenem, slovenský střelec sice s hodnocením 1.39 byl nejlepším hráčem na serveru, oponent v modrých barvách se však dokázal semknout a týmovým výkonem nakonec deklasoval německou organizaci 2:0. V semifinále došlo na odvetu skupinového zápasu s Cloud9, Liquid očividně nezapomněli ze svého umu proti ruské sestavě vůbec nic a po vítězství 2:1 na mapy šli do finále. Tam to byl litý boj, YEKINDAR s NAFem se snažili negovat dominanci, kterou nastolil ZywOo, proti dvojnásobnému vítězi TOP 20 HLTV to však bylo málo. Zonicovi svěřenci v BO5 sérii porazili celek Liquid 3:2 a radovali se ze své jediné trofeje sezony. Pro YEKINDARA se ale znovu jednalo o výjimečný turnaj, takřka ve všech statistikách byl vysoce nadprůměrným hráčem a vysloužil si cenu EVP.

Tým Liquid sice skončil v EPL S16 druhý, téměř povinnou radost si tak udělali alespoň v regionální kvalifikaci na brazilský Major, kde vyzmizíkovali TeamOne, v prodloužení druhé BO1 série přehráli MIBR a v BO3 sériích přetlačili postupně Complexity a Evil Geniuses, což jim zajistilo první příčku na americkém RMR, které se paradoxně hrálo ve Švédsku. Kvetoucí forma si ale vzala dovolenou právě na vrcholu celého snažení, v Legends Stage opařili MOUZ hráče na straně Liquidu výsledkem 16:2 v neprospěch YEKINDARova týmu, vniveč přišla i vítězství nad Sproutem a NaVi, když dapsovi svěřenci nestačili v BO3 sériích na Heroic a Spirit shodně 1:2. Poslední šance na titul tak žily v evropských turnajích pod záštitou BLAST Premier. Na BLAST Premier Fall Finals to vypadalo, že obrovský výpadek na brazilském Majoru byl pouhou chybou v Matrixu, Liquid hravě přehráli, za bouřlivého výkonu EliGE (1.33 rating) a YEKINDARA (1.27 rating), G2 v úvodním zápase 2:0, Lotyš pak svůj celek dotáhl i za vítězstvím 2:1 proti NaVi ve finále skupiny B. Severoamerická organizace si tak zajistila jistotu účasti v semifinále, tam je však potkal stříbrný medailista z posledního Majoru, tým Heroic. Znovu to byl YEKINDAR, kdo měl na konci zápasu u svého jména hodnocení 1.30, soupeř se ale etabloval týmovou hrou a po celkovém nezdaru 1:2 to tak pětici hráčů Liquid na postup do klání o titul nestačilo. Mareks "⁠YEKINDAR⁠" Gaļinskis si tak alespoň odnesl svou druhou cenu EVP v sezoně.

YEKINDARovi a jeho spoluhráčům tak chybělo odškrtnout poslední položku v diářích, turnaj BLAST Premier World Finals, který se konal v Abu Dhabí. Hned na úvod třiadvacetiletého Lotyše čekal křest ohněm. Vůbec poprvé od změny dresu se totiž musel na herním serveru postavit svým bývalým spoluhráčům z týmu Outsiders, kteří se zároveň stali novopečenými vítězi Majoru v Riu. Pro YEKINDARa to přitom nebyl nikterak hvězdný zápas, do role hlavních postav se tak obsadili NAF s EliGEm, kteří s ratingem přesahujícím hodnotu 1.20 pomohli týmu k vítězství 2:1. Hned v druhém zápasem to však byla i chuť porážky, kterou museli zástupci barev Liquidu okusit. YEKINDARova sestava totiž vyzvala karriganovu pětici pod záštitou FaZe, nepříliš obstojný výkon celku Liquid potrhl zejména sniper oSee s hodnocením 0.78, které stačilo pouze na výsledek 1:2. Do svých kapes ale tým uzmul skalpy NaVi a OG s NEOFRAGEM, YEKINDAR v těchto zápasech navíc zdatně sekundoval s ratingy 1.38 a 1.21. Znovu se tak sestavě týmu Liquid povedlo proskotačit turnajem až do samotného finále, kde vyzvali G2 vedené HooXim. Ten se tradičně mohl spolehnout na své opory Nika, huNtera a m0NESYHO, finálové klání se ale extrémně vyvedlo i jksovi, který byl s hodnocením 1.35 katem Liquidu. YEKINDAR naopak na pomyslné ose obsadil druhý konec, když s ratingem 0.73 de facto pouze přihlížel rozpadu snu o zlatém zakončení sezony. I bez titulu z World Finals si aktuálně Liquid hoví na čtvrté příčce světového žebříčku a v zimní pauze během hibernace ostří svůj herní um do nadcházející sezony, ve které by měl být znovu YEKINDAR klíčovým hráčem sestavy.

Zdroj úvodního obrázku: www.hltv.org 

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.