League of Legends
LoL Worlds

Představení účastníků Worlds 2021: Týmy mimo velkou čtyřku

Představení účastníků Worlds 2021: Týmy mimo velkou čtyřku
27. 9. 2021
  |  

V minulosti týmy mimo velkou čtyřku plnily roli outsiderů. V posledních letech se ovšem kvalita vyrovnává a i organizace ze zemí jako Turecko či Japonsko umí pozlobit velké favority. Koho letos na Worlds uvidíme?

Taiwan - PCS

Seed 1 - PSG Talon

Nejlepším regionem mimo velkou čtyřku je kombinace týmů z Taiwanu, Hong Kongu a jihovýchodní Asie. V roce 2012 dokonce taiwanský tým celé Worlds ovládl, kdy se první a poslední trofej podařilo získat Taipei Assassins.

Prapor v posledním roce a půl táhnou zejména PSG Talon z Hong Kongu. Organizace patřící pod slavný fotbalový klub Paris Saint-Germain se letos probojovala až do top čtyřky na MSI. Domácí scéně naprosto vládnou, letos získali oba PCS tituly a ve svém regionu nemají konkurenci.

Tým táhne zejména velezkušený taiwanec Maple. Midlaner v minulosti nastupoval za týmy jako Flash Wolves, Suning či LNG Esports, a na Worlds se podíval již pětkrát. Největším úspěchem je čtvrtfinále z roku 2015, v dalších případech nepostoupil ze skupiny. Od přestupu z Flash Wolves v roce 2019 jsme ho na Worlds ovšem neviděli a tak se chystá další velký návrat.

Roster: Hanabi - River - Maple - Unified - Kaiwing

Play-in: Mega Bank Beyond Gaming

Tato organizace za sebou nemá ani jeden rok existence, přesto v play-in fázi zabojují o účast mezi nejlepšími 22 týmy světa. Na začátku 2021 odkoupili pozici v PCS lize od legendárních ahq eSports - a nováčkův vstup na scénu je více než povedený.

Jejich přezdívka by mohla být “stříbrní”, protože v tomto duchu se nese jejich probíhající sezóna. Jako druzí skončili nejen v obou základních částech, ale také přímo v play-off. V obou případech nestačili na dominantní PSG Talon, ovšem jejich výkony jim zajistili alespoň účast v play-in fázi.

Jejich roster je čistě taiwanský a tvoří je kombinace bývalých hráčů z ahq a ostatních. Nejznámější může být jungler PK, který se na Worlds představil už loni v barvách Machi Esports. Zkušenosti s největším mezinárodním turnajem má také toplaner Liang, ten v roce 2018 byl v základních skupinách s již neexistujícím MAD Team. Pro zbytek rosteru to bude premiéra.

Roster: Liang - PK - HusHa - Husky - Maoan

Rusko - LCL

Unicorns of Love

Kdo sleduje League of Legends už nějaký ten pátek, bude jméno Unicorns of Love dobře znát. Organizace s lehce zapamatovatelným brandingem dlouhé roky válčila v LCS (dnes LEC, pozn.) a patřila mezi typické evropské organizace. Bohužel pro ně, v roce 2019 nebyli vybráni do nově vznikající frenšízy a i přes tradici i velkou fanouškovskou základnu se do finální desítky nedostali.

Unicorns of Love to ovšem nezabalili a své nové útočiště našli v Rusku, kde poslední dva roky nastupují v tamní lize. A krok to byl více než povedený, protože od svého vstupu do LCL ani jednou nepoznali hůře než druhé místo, protože ovládli všech pět splitů. Poslední památka na jednorožce je z letošního léta, kde skončili na posledním místě ve své skupině na MSI.

Díky svým výkonům se také podívali dvakrát na Worlds, kam v obou případech prošli přes play-in fázi. To je čeká také letos, ve skupině se o postup poperou s Cloud9, Beyond Gaming, DetonatioN FocusMe a Galatasaray Esports.

Roster týmu je od listopadu 2019 téměř stejný, jediná změna přišla na pozici ADC, které nyní patří Ukrajincovi Argonavt.

Roster: Boss - AHaHaCik - Nomanz - Argonavt - SaNTaS

Jižní Amerika - LLA

Infinity Esports

Kostaricko-mexická organizace má bohatou historii. V League of Legends soupeří již od roku 2014 a na svém kontě mají řadu domácích úspěchů. Highlightem Infinity Esports je účast na Worlds 2018, proti G2 ovšem neobstáli v posledním play-in zápase a do základní skupiny se nepodívali. Poslední mezinárodní vzpomínka je z letošního roku, kdy na MSI se skóre 1-5 skončili poslední ve skupině.

Letos zažívají nejlepší rok. Podařilo se jim vyhrát jak jarní, tak i letní split. Na domácí scéně letos nemají konkurenci a svou formu budou chtít přenést i na Worlds. Pokud více nesledujete tamní ligu, pravděpodobně vám jména příliš neřeknou, protože všichni nastupovali pouze v lokálních soutěžích. Za zmínku stojí ADC Whitelotus, které na sebe zajímavě upoutalo pozornost na nedávném MSI.

Bohužel pro Jihoameričany, vychytali tu těžší skupinu v play-in fázi. Změřit síly budou muset jak s čínským, tak i korejským týmem, tedy dvěma největšími favority na postup. Další souboje svedou s brazilskými RED Canids a PEACE z Oceánie.

Roster: Buggax - SolidSnake - cody - WhiteLotus - Ackerman

Turecko - TCL

Galatasaray Esports

Pro turecký tým bojující v barvách stejnojmenného slavného fotbalového klubu to bude premiéra na mezinárodním turnaji. V letošním roce se jim povedlo poprvé výhrat domácí trofej v letním splitu, čímž se kvalifikovali na Worlds.

Doposud úspěchy v turecké lize Galatasarayi scházeli. Dařilo se jim sbírat jenom bronzová umístění, ale zlato ne a ne přijít. Letos se konečně podařilo smůlu prolomit.

Ačkoliv za sebou tak velké úspěchy nemají, přeci jen se mohou něčím pochlubit. Barvy týmu hájili v minulosti například Němci Abbedagge a BrokenBlade, kteří nastupují v LCS, resp. LEC. Současný roster tvoří kombinace národností z Turecka, Koreji a Švédska. Korejský toplaner Crazy v minulosti nastupoval za bbq olivers či byl dokonce součástí rosteru SK Telecom. Před příchodem do Turecka nastupoval v Číně.
Zkušenosti s Worlds mají dva hráči, a to midlaner Bolulu, které loni se SupperMassive Esports neprošlo přes play-in, a ADC Padden, ten zase v roce 2017 okusil základní část s Fenerbahce Esports. Z aktuálního rosteru ale vypadl, místo něj spíše nastupuje další Korejec Alive.

Roster: Crazy - Luana - Bolulu - Alive - Zergsting

Brazílie - CBLOL

Red Canids

Brazilská liga má velký potenciál. Je populární a sledovaností dokonce vyrovnává i ligy z top čtyřky (letní split v jednu chvíli sledovalo až 252 tisíc diváků), což jsou obrovská čísla. Tamní fanoušci jsou známí tím, že jsou velmi temperamentní a svým týmům dokázají odevzdat všechno.

O to stejné se pokusí tým RED Canids, který na Worlds jede poprvé ve své historii. V letošním roce se jim podařilo ovládnout letní split CBLOL ligy, tudíž získal právo reprezentovat Brazílii v play-in fázi.

Současný roster tvoří pouze Brazilci, přičemž jeden z nich zkušenosti s Worlds již má, ADC Titan ještě barvách KaBum! E-sports neprošel v roce 2018 přes play-in, o rok předtím se představil dokonce i na MSI. Tím ovšem výčet mezinárodních zkušeností RED Canids končí. Cesta do základních skupin ovšem vede přes náročné LPL a LCK týmy.

Roster: Guigo - Aegis - Avenger - TitaN - Jojo

Japonsko - LJL

DetonatioN FocusMe

Japonský tým za sebou má dvě účasti na Worlds z roků 2018 a 2019, ale ani jednou se neprobojoval přes play-in fázi. Poslední mezinárodní zkušenost je z letošního MSI, kde také skončili ve skupině se skóre 2-4.

Na domácí scéně letos neznají přemožitele. Co mohli, to vyhráli, patří jim dvě zlaté z obou splitů a první skončili také v základních částech. Roster tvoří kombinace japonských a korejských hráčů, ale známější jméno v jejich dresu k vidění není.

Roster: Evi - Steal - Aria - Yutapon - Gaeng

Oceánie - LCO

PEACE

Nově vzniklá organizace, která prožívá první rok své existence. Na začátku roku odkoupili místo v LCO lize od Avant Gaming a ihned se v Oceánii uvedli dobře. V jarním splitu skončili na druhém místě a jenom těsně jim uniklo místo na MSI, v tom letním už nezaváhali a pojedou tak reprezentovat svůj region na Worlds.

Roster ovšem prošel pár změnami i nyní v září. Na Island tedy nepojede sestava, která ovládla LCO ligu, nýbrž trošku pozměněná. Toplaner Apii nemůže na Worlds kvůli problémům s vízy nastoupit, jeho místo zaujme známé jméno evropského League of Legends - Vizicsacsi. Maďarský hráč byl dlouhou stálící LEC, nastupoval za týmy jako Unicorns of Love, Splyce nebo Schalke04. Od listopadu 2019 je ovšem bez angažmá, pro 28letého hráče to bude zřejmě poslední šance, jak udělat ještě velkou díru do světa.

Do týmu ještě v rámci speciálního programu hostování přichází toplaner Lived, který ve stejné lize nastupuje za konkurenční Chief Esports Club. Zatím není jisté, kdo z obou topařů dostane přednost, pravděpodobně lze očekávat, že šanci ukázat budou mít oba.

Roster: Lived/Vizicsacsi - Babip - Halo - Violet - Aladoric

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @PSGTalon

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.