League of Legends
LoL Worlds

Představení účastníků Worlds 2021: Silné LPL bude chtít opět získat titul

Představení účastníků Worlds 2021: Silné LPL bude chtít opět získat titul
24. 9. 2021
  |  

Z lig velké čtyřky zbývá představit už jenom tu poslední - LPL. EDward Gaming, FunPlus Phoenix, Royal Never Give Up a LNG Esports po roce zabojují o třetí celkovou trofej pro svůj region.

Čínská soutěž byla dlouhodobě označována jako světová dvojka. Bohužel pro ně, přes silné Korejce se jim nikdy nedařilo přejít a mezi lety 2015 až 2017 se ani jednou neprobojovali do finále. To se změnilo před třemi lety, kdy historicky první triumf domů dovezli Invictus Gaming. Od té doby čínský tým ve finále nechyběl, titul dokázali po IG získat také FunPlus Phoenix a dovršit zlatý hattrick se nepovedlo Suning, kteří loni padli proti dominantním Damwon Gaming.

Kvalita mezi LPL a LCK se ovšem zúžila a podle sázkových kancelářích má navrch čínská liga. Hned tři z pěti největších favoritů tvoří podle kurzů právě týmy z LPL, což jen dokazuje, jak šla v posledních letech soutěž nahoru.

Seed 1 - EDward Gaming

Tradiční čínská organizace se na Worlds vrací po třech letech. Bylo to dlouhé čekání, protože mezi roky 2014 až 2018 na největším mezinárodním turnaji nechyběli ani jednou. Na Island přicestují jako úřadující čínský mistr, v letním splitu se jim podařilo ovládnout celé LPL a ve finále zdolat poměrem 3:1 silné FPX, podle bookmakerů největšího favorita na výhru celého Worlds.

Tým se opírá o svého korejského midlanera Scouta, který v EDG působí již od roku 2016. Od prosince loňského roku s ním nastupuje i krajan Viper, bývalé ADC Griffin. S touto organizací atmosféru Worlds již zažil, a to před dvěma lety. Zkušenosti na rozdávání má support Meiko, který je v EDG už dlouhých 7 let a pamatuje tak všechny dosavadní úspěchy či neúspěchy. Pro zbytek rosteru, tedy toplanera Flandreho a junglera JieJie, bude účast na Worlds premiérová.

Dosavadní úspěchy EDG na Worlds nejsou nijak oslnivé. Z celkových pěti účastí čtyřikrát neprošli přes čtvrtfinále a jednou se poroučeli hned ve skupinách. Jako LPL šampión budou mít letos větší ambice a minimálně semifinále by mohlo klapnout - podle sázkových kanceláří jsou třetím největším favoritem na výhru. Jelikož jsou již známé skupiny, utkají se s 100 Thieves z LCS a T1 z LCK, tudíž postup ze skupiny by z jejich pohledu měl být samozřejmostí.

Roster: Flandre - Jiejie - Scout - Viper - Meiko

Seed 2 - FunPlus Phoenix

FPX se může pochlubit unikátní statistikou - svou jedinou účast na Worlds proměnili v celkovou výhru, což z nich dělá jediný tým světa se 100% úspěšností. Bohužel pro ně, loňský rok se jim příliš nepovedl, čímž o kvalifikaci na největší mezinárodní turnaj přišli.

V roce 2021 jsou ovšem zpět a v plné síle, podle bookmakerů jsou největším favoritem na zisk titulu. Na domácí scéně patří mezi špičku, nicméně zlato jim v obou případech uniklo. Obě finále prohráli poměrem 1:3, poprvé s RNG, podruhé s EDG. Probíhající sezóna se tedy nese ve stříbrném duchu, na Worlds by si rozhodně rádi připsali první triumf v letošním roce.

Jejich poslední vystoupení v roce 2019 bylo dominantní. Za celý turnaj prohráli pouze 4 hry, z toho dvě přišly ve skupině. V play-off postupně smetli 3:1 předchozí finalisty Fnatic a Invictus Gaming, ve finále pak bez ztráty jediné mapy poslali domů s prázdnou G2.

Roster od posledního triumfu zůstal téměř stejný, jediný upgrade přišel na topu. Zkušeného Korejce GimGoona nahradil Nuguri, který před přestupem ještě stihl s Damwon Gaming zvítězit na posledním Worlds. Do sehraného rosteru tak přišel jeden z nejlepších toplanerů světa a vylepšil tak už značně silné mužstvo.

Seed 3 - Royal Never Give Up

Další jedna z veletradičních čínských organizací. Prozatím zažívá velmi plodný rok, stali se jarními šampióny LPL a na svůj úspěch navázali i na MSI, na Island tedy mají velmi dobré vzpomínky, které si zajisté budou chtít rádi připomenout.

RNG byla historicky spojena s legendárním ADC Uzim, které koncem roku 2019 ukončilo kariéru. A chvíli trvalo, než si tým na sestavu bez něj zvykl. Minulý ročník se jim totiž vůbec nepovedl, v jarním play-off vypadli brzy a do letního se vůbec nedostali, což znamenalo, že byla přerušena jejich série 4 Worlds účastí v řadě.
Letos je ale vše jinak a k vidění jsou opět velmi silní RNG. Přišel radikální řez do týmu a z bývalé kostry zůstal pouze support Ming a toplaner Xiaohu - a nová sestava organizaci svědčí, podařilo se jí zatím získat 2 trofeje ze tří možných, z toho jedna mezinárpdní.

Čínský tým je stálicí Worlds, ovšem patří mezi prokleté týmy, kterému se tuto cenou trofej ještě nepodařilo získat. Nejblíže byli v roce 2017, kdy se probojovali až do semifinále, ale proti SKT bohužel padli v páté mapě. Na svou poslední účast nevzpomínají s radostí, protože se skóre 3-3 se poroučeli rovnou ve skupinách na úkor Fnatic a opět SKT.

Letos jsou podle bookmakerů čtvrtým nejsilnějším týmem turnaje, musí se ale nejprve probojovat náročnou skupinou. Souboje svedou s PSG Talon, Fnatic a s největší pravděpodobností korejskými Hanwha Life Esports.

Roster: Xiaohu - Wei - Cryin - GALA - Ming

Play-in: LNG Esports

Posledním týmem reprezentujícím LPL jsou LNG Esports. Poměrně nenápadná organizace, která zažívá teprve druhý rok existence. Žádný velký úspěch zatím nemají, v roce 2019 se ani jednou nepředstavili v play-off, letošní čtvrté místo v létě je největších highlightem. Počítat ovšem jejich Gauntlet turnaj, kde skončili na druhém místě a zajistili si tak historicky první účast na Worlds, alespoň tedy v play-in fázi.

V jejich rosteru lze nalézt jedno zajímavé jméno, a to junglera Tarzana. Korejský hráč do prosince 2020 nastupoval za organizaci Griffin, se kterou se představil také na Worlds 2019. Talentovaný jungler je známý pro své skvělé výsledky v SoloQ, několikrát obsadil rank 1 a patřil mezi nejobávanější hráče. Obecně je uznáván jako jeden z nejlepších junglerů a právě on je hlavním tahounem LNG Esports.

Pro účast v základní fázi se musí probojovat přes play-in, bohužel pro ně, ve skupině svedou souboje s korejskými Hanwha Life Esports. V případě postupu budou přiřazeni do skupiny D, kde se utkají i s českým MAD Lions duem, Gen.G a Team Liquid.

Roster: Ale - Tarzan - Icon - Light - Iwandy

Zdroj úvodní fotografie: @RiotGames

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.