League of Legends
LoL Worlds

Představení účastníků Worlds 2021: Silná LEC trojka, dva Češi a poprvé bez G2

Představení účastníků Worlds 2021: Silná LEC trojka, dva Češi a poprvé bez G2
15. 9. 2021
  |  

Worlds je každým dnem blíž a blíž. Organizátor Riot Games potvrdil, že se následující ročník odehraje na Islandu místo Číny.

Přípravy tedy běží v plném proudu a do Evropy se pomalu začínají přesouvat všechny týmy, které se akce zúčastní. Tedy samozřejmě vyjma LEC zástupců, kteří budou mít částečně domácí prostředí. Kdo z Evropy vlastně na Worlds bude?

Seed 1 - MAD Lions

Probíhající sezóna v LEC je zatím plně v režii zlatých lvů. Na jaře získali svůj premiérový titul, který dokázali následující split ihned obhájit. Tímto triumfem oficiálně ukončili dominantní G2 éru, která trvala poslední dva roky a MAD Lions tak jasně ukázali, kdo je nový král džungle. Symbolicky je úpadek G2 doprovázen také neúčastí na Worlds, což je pro takto silný roster obrovské zklamání a lze očekávat, že během offseason přijdou nějaké větší změny.

Zpět ale ke lvům, kteří zažívají nejlepší ročník ve své historii. Ten by rádi vyšperkovali úspěchem na Worlds, kam jedou poprvé v roli favoritů. Podle sázkových kanceláří jsou pátým nejpravděpodobnějším vítězem, zároveň jsou nejsilnějším západním týmem, který se na Worlds představí. A tato pozice je zasloužená, MAD Lions jsou čím dál lepší a zejména představení v play-off letního splitu bylo naprosto dominantní.

Od lvů se očekává minimálně postup ze skupiny a v lepším případě alespoň semifinále. Tým se na Island podívá v nové roli, která jim možná nebude také sedět. Vzpomeňme si na loňský rok, kdy se ještě nezkušenému týmu nepovedlo ani postoupit z play-in fáze a brány se jim zavřely těsně před samotným Worlds. Rosteru pomohly změny na pozici top a jungle, stálá trojice ve složení Humanoid, Carzzy a Kaiser nabrala mnoho nových zkušeností a již na MSI vypadali jako contender, který by mohl celý turnaj získat pro sebe. Asijské týmy ale stále byly o něco lepší.
Zapomenout ani nesmíme na české želízko v ohni, které dvoří duo Humanoid a Carzzy. Poprvé v historii se stane, že tuzemská dvojice pojede na finálový turnaj Worlds ve velmi silné pozici. První jmenovaný za sebou zkušenosti již má, s jeho tehdejším týmem Splyce se ovšem neočekávalo dlouhé setrvání v turnaji. V minulosti se mohl ukázat Freeze, ale toho vyřadilo ze hry zranění a na stage se tak nepředstavil. Humanoid a Carzzy ve svých rukách mají další historický úspěch pro české League of Legends. Povede se jim to?

Roster:

  • Armut 
  • Elyoya 
  • Humanoid 
  • Carzzy 
  • Kaiser

Seed 2 - Fnatic

Účast Fnatic na Worlds je velkým překvapením letošní sezóny LEC. Tato organizace je ovšem zvyklá vítězit, a i když je v roce 2021 potkalo několik nepříjemných momentů, stejně se tým dokázal semknout a účast na největší mezinárodní akci vybojovat.

Stačí si jenom vypsat pár zásadních věcí, se kterými se Fnatic museli letos potýkat. Odchod Rekklese by šel přirovnat k přestupu Lionela Messiho z Barcelony do PSG. Ztráta legendy, která byla výrazně spojena s historíí týmu. Jejich “golden boy” ovšem uslyšel na vábení G2, a rozhodl se pro překvapivý odchod k úhlavnímu rivalovi. Doteď mu fanoušci Fnatic nemohou přijít na jméno, protože je to již podruhé, co Fnatic opustil. Tehdy ještě jako mladík odešel do supertýmu Alliance/Elements.

Jak nahradit svou největší hvězdu? Dlouho se spekulovalo například o Carzzym či Crownshotovi, ale volba nakonec možná překvapivě padla na Upseta, který předtím nastupoval například za Astralis či Origen. Management týmu se nadále rozhodl vyměnit midlanera Nemesise za Nisqyho, který musel opustit Cloud9 kvůli příchodu Perkze. A nový roster byl na světě.

Výsledek? Nepovedené jaro, pouze páté místo a brzký odchod v play-off po prohře 0:3 se Schalke04. I tento fakt možná pomohl k chystanému rebuildu týmu - během offseason je překvapivě odsunut jungler Selfmade, na kterého mimochodem šly také zprávy o jeho nepříjemném chování vůči spoluhráčům. Podle nepotvrzených informací navíc dostal toplaner Bwipo ultimátum, že se přesune do jungle, nebo může rovnou odejít.
Na jeho pozici přichází rookie Adam, který těsně předtím oslavil vítězství v European Masters s francouzským týmem K-Corp. Do letního splitu tedy Fnatic vstoupili se zcela novým hráčem a toplanerem, který není ve své hlavní roli. A světe div se, fungovalo to. Fnatic sice v základní části nevypadali příliš světově, ale během play-off chytli neskutečnou formu, která je dostala až do finále, kde podlehli MAD Lions.

Cesta to přitom nebyla vůbec jednoduchá, protože začínali v prvním kole lower`s bracketu a postupně je čekali 4 (!) série, než se vůbec do finále podívali. Poradili si tedy se všemi týmy v cestě - Vitality, Misfits, G2 a Rogue. Ve finále poprvé padli, a to poměrem 1:3 s MAD Lions.

Roster ovšem během této vyřazovací části našel recept na úspěch. Nisqyho roaming po celé mapě se stal jednou z klíčových zbraní Fnatic, protože umožnil hráčům jako Upset získat edge, které šikovné ADC umělo využít. Z německého carry se stala naprostá mašina, která v průměru měla pouze 1.23 smrtí na utkání, přičemž sám uměl rozdat 5.09 killů - pouze Humanoid byl z celé LEC lepší (5.27).

Z Fnatic je tak neočekávaný černý kůň, který pokud ještě vyladí některé nedostatky, může být překvapením celého Worlds. Úspěchy jsou uložené v DNA Fnatic a ačkoliv sice titul nezískali již od roku 2018, účast na finálové mezinárodní akci je po takto krušném roce rozhodně úspěch.

Roster:

  • Adam
  • Bwipo
  • Nisqy 
  • Upset
  • Hylissang


Play-in seed: Rogue

Rogue existují teprve třetím rokem, ale již podruhé ve své historii se podívají na Worlds. Loni to sice příliš oslnivé nebylo (skóre 1-5 v těžké skupině), ale lehce obměněný roster by letos mohl domů dovézt větší úspěch. Musí se ovšem probojovat přes play-in fázi, která letos vůbec nebude jednoduchá. Loni v ní dokázali vyhořet MAD Lions a Rogue bude muset hned zkraje Worlds ukázat skvělou formu, aby si jedno ze čtyř míst vybojoval.

Loňský rok z jejich pohledu lze označit za úspěšný, i když třešnička na dortu v podobě zlata jenom těsně nepřišla. Na jaře skončili celkově druzí, kdy ve finále podlehli MAD Lions poměrem 2:3. V letním splitu dokázali zvítězit v základní části, v play-off pak oslavili konečné třetí místo. Těsně před branami finále je vyřadili Fnatic, a to poměrně hravě 0:3.

Smutnit ale zcela nemuseli, protože díky celkovému třetímu místo získali poslední spot určený pro LEC na Worlds. Podle sázkových kanceláří jsou celkově 11. nejpravděpodobnějším týmem, který si domů odveze trofej, což není na tým z play-in vůbec špatné. V akci je z evropských týmů uvidíme tedy jako první, a pro dobro regionu i koeficientu si rozhodně budeme přát, aby se jim to povedlo.

Roster:

  • Odoamne
  • Inspired
  • Larssen 
  • Hans Sama 
  • Trymbi

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @LEC

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.