League of Legends
LoL Worlds

Představení účastníků Worlds 2021: LCS

Představení účastníků Worlds 2021: LCS
21. 9. 2021
  |  

Již 5. října vypukne každoročně největší událost League of Legend sezóny. Na Islandu se potkají ti nejlepší z nejlepších s jediným cílem – odvézt si domů tu nejcennější trofej.

Do boje se samozřejmě chystá také Severní Amerika, které má dlouhodobě na Worlds špatné výsledky. Z tzv. „top čtyřky“ je na tom výsledkově nejhůře, její zástupci pravidelně končí ve skupinové fázi, v lepším případě prvním kole play-off.

Nejvýraznější byl výsledek z roku 2018, kdy se Cloud9 podařilo dostat až do semifinále. Je to zároveň historicky nejlepší umístění NA týmu vůbec, pokud nepočítáme první Worlds, kdy třetí byli TSM.

O napravení reputace v roce se napraví tradiční dvojka Cloud9 a Team Liquid, které doplní premiéroví šampióni 100 Thieves, kde působí také český asistent trenéra Freeze.

Seed 1 – 100 Thieves

Pokud by někdo na začátku roku řekl, že 100 Thieves pojedou jako letní LCS šampión na Worlds, málokdo by tomu asi uvěřil. Zejména poté, co se Cloud9 podařilo získat jednoho z nejlepších midlanerů světa Perkze a Team Liquid z Evropy přetáhli skvělého toplanera Alphariho. Hypotéza navíc v půlce roku ještě získala více na síle, protože úvodní Lock-in turnaj patřil Team Liquid, jarní split a cesta na MSI zase Cloud9.

Jenže ve druhé polovině roku bylo všechno jinak. Ani jeden ze dvou supertýmů neprožíval ideální období, čehož skvěle 100 Thieves využili. Zmínit musíme také skvělé zásahy do týmu, protože ex-midlaner Schalke04 Abbedagge se ukázal jako jedna z nejlepších posil celého roku. Realizační tým navíc doplnil velezkušený kouč Reapered, který zažil mnoho úspěchů s Cloud9. Společně se svým asistentem Freezem týmu dokázali připravovat zajímavé drafty a postupně zlepšovat svou macro hru, což byl jeden z důvodů, proč se 100 Thieves podařilo uspět.

V základní části se jim podařilo vyšvihnout až na druhé místo, čímž si zajistili preskočení jednoho kola play-off. Stačilo jim tedy zvítězit v jedné sérii, aby se na Worlds podruhé v historii podívali, a povedlo se. Výhrou 3:2 nad EG se posunuli do semifinále, ovšem tam nestačili na výborné Team Liquid. V lower’s bracketu je čekala výzva v podobě Cloud9, která dopadla vítězně pro Freeze a jeho partu – první LCS finále v historii tedy bylo na světě.
A to ovládli ve zcela dominantním stylu, jaký ještě ve finále LCS možná nebyl k vidění. Rematch proti Team Liquid byl naprosto jednostranný, tři rychlé hry, clean sweep a odchod. 100 Thieves tak prvně nad hlavy mohli zvednout pohár a potvrdili svůj výborný vzestup, který počátkem léta nastolili.

Podobně jako MAD Lions, i oni pojedou na Worlds ve zcela nové pozici, a to jako šampión LCS. Jejich první a poslední vystoupení bylo před třemi lety v Jižní Koreji. Se skóre 2-4 skončili rovnou ve skupině, ovšem na jejich obranu, ze zpětného pohledu obdrželi jednu z nejhorších možných skupin. Setkali se totiž s Fnatic a Invictus Gaming, tedy budoucím mistrem a vicemistrem. Proti těmto týmům se jim nepodařilo získat ani jednu mapu, jediné dvě výhry přišli proti zástupcům z Hong Kongu G-Rex.

Oproti tehdejšímu rosteru navíc zůstalo jediné jméno v podobě toplanera Ssumdaye. Zbytek týmu se zcela protočil, včetně realizačního týmu. Nynější tým je i papírově silnější, sehranější a rozhodně si může klást vyšší ambice. I díky dobrému seedu by postup ze skupiny mohl být reálný, nicméně víme, jaké výsledky severoamerické týmy na Worlds mají.

Podle sázkových kancelářích jsou 100 Thieves až 13. nejpravděpodobnějším týmem, který může získat zlato. Hned těsně za ním jsou kolegové z ligy Cloud9 a Team Liquid. Před organizacemi z LCS jsou i všechny evropské, korejské i čínské týmy. Výchozí pozice 100 Thieves není tedy příliš přívětivá, ovšem pozice outsiderů jim může sedět, protože mohou všechny jenom překvapit. Čeští fanoušci si to nejspíše přát budou, úspěch by to byl i pro Freeze, který se na Worlds podívá podruhé v životě.

Roster: Ssumday – Closer – Abbedagge – FBI - huhi

Seed 2 – Team Liquid

Potenciál rosteru Team Liquid je veliký, v konečném součtu pro ně rok 2021 může být (zatím) málo. Ze tří možných trofejí získali jenom jednu, a to na začátku roku v úvodním Lock-in turnaji, který vykopl celé LCS. Zklamání může být umocněno i tím, že tým prohrál obě finále play-off. Poprvé nestačili na Cloud9, podruhé na 100 Thieves.

Útěchou může být vybojovaná účast na Worlds, kde jsou od roku 2018 pravidelným účastníkem. Bude to tedy jejich čtvrté představení na největší mezinárodní akci v řadě, ani jednou ale velké jméno do světa neudělali. Dokonce za sebou mají vždy shodné umístění i skóre:

  • 2018 – třetí místo ve skupině, skóre 3:3
  • 2019 – třetí místo ve skupině, skóre 3:3
  • 2020 – třetí místo ve skupině, skóre 3:3

Příběh Team Liquid na Worlds tedy bývá vždy podobný, Proti wildcard regionům se jim obvykle daří, ale proti konkurentům z Koreji, Evropy či Číny neobstojí. Po sérii neúspěchů přišla další obměna v rosteru, dlouholetého toplanera týmu Impacta nahradil Alphari a pozici Broxaha zaujal Santorin.

Letní split v podobě Team Liquid byla ovšem horská dráha. Do druhé poloviny roky vstoupili s benchnutým Alpharim, internetem navíc kolovaly zprávy o jeho špatném chování. Po nepovedených výsledcích odstoupil trenér Jatt a nucenou pauzu ze zdravotních důvodů si musel vzít Santorin. Na tým se v jeden moment navalilo několik problémů naráz a i proto nikdo od Team Liquid v play-off příliš nečekal.

Jenže do vyřazovací části přišli jako zcela vyměnění. Během jednoho týdne se podařilo odstranit veškeré chyby a ve velkém stylu vyřadili postupne Cloud9, TSM a 100 Thieves. Bohužel pro ně, repete finále nezvládli. Jejich celkové vystoupení ovšem naznačilo, že tento roster ještě neřekl poslední slovo. Až na finále procházeli vyřazovací částí ve velkém stylu a předvedli jedny z nejčistších her, které byly v LCS k vidění, a pokud ještě vychytají některé mouchy, mohlo by se jim konečně podařit postoupit ze skupiny.

Roster: Alphari – Santorin – Jensen – Tactical - CoreJJ

Play-in – Cloud9

Cloud9 jen tak tak odvrátili velkou katastrofu. Management týmu se rozhodl zainvestovat rekordní sumu do akvizice jednoho z nejlepších midlanerů světa Perkze, který sní o tom zvítězit na Worlds. S G2 se mu to nepovedlo, v roce 2019 chyběl poslední krok, ale ve finále na FunPlux Phoniex nestačili. Po minulém roce se tedy rozhodl pro změnu a uslyšel na lákání Cloud9. Pro většinu fanoušků možná překvapivě, protože ani jeden z LCS týmů se nikdy nedostal do finále.

O důvodech můžeme spekulovat do nekonečna. Realita je taková, že poprvé Perkze uvidíme na Worlds v jiném dresu než v samurajsko bílo-šedém. Cesta na finálový turnaj byla trnitá, protože podobně jako u Team Liquid, letní split byl spíše katastrofa.
Roster se po MSI rozhodl šáhnout do složení týmu a místo Zvena dostal šanci rookie K1ng, na kterého šly velmi pozitivní reference z akademie. Pokus se ale nepovedl, po pár týdnech se dánské ADC vrátilo do sestavy a bylo na čase zachránit sezónu. Své vedení z jara dokázali prohospodařit a skončili až na celkovém čtvrtém místě. Jejich celkové skóre za rok 2021 je 28-17, přičemž 12 porážek přišlo až v létě (!). To je varující statistika a klesající trend výkonnosti, který byl viditelný i play-off.

Hned na začátku totiž vypadli poměrem 1:3, což je posunulo do lower’s bracketu. Nejdražší roster LCS tedy najednou musel projít přes 3 další kola, aby se dostal alespoň do play-in Worlds. Cloud9 se naštěstí probrali ve správnou chvíli, 3:0 si poradili jak s Golden Guardians, tak i dobře hrajícími Evil Geniuses. V zápase o vše je čekali TSM, ale v páte hře rozhodli o tom, že na Worlds přece jen Perkz znovu pojede.
Poslední forma ovšem příliš nenasvědčuje, že by měli na mezinárodním turnaji udělat nějakou větší díru do světa. Mají sice dostatek času na pořádný trénink a vychytání chyb, ale jejich pozice není příliš lichotivá. Play-in fáze je čím dál náročnější a projít přes ni nebude žádný med. Také proto jsou podle sázkových kanceláří až 15. nejpravděpodobnějším týmem na výhru, tedy poslední organizací z velké čtyřky.

Záleží jenom na nich, jak s delší pauzou naloží a zda se jim povede získat jarní formu, která je vynesla až na MSI. Podceňovat Perkze se nikdy nevyplatí, protože tento hráč žije pro vypjaté momenty jako tyto. Jeho play-off aura je vyhlášená a je to pravděpodobně ta hlavní naděje, která drží fanoušky Cloud9 nad vodou.

Roster: Fudge – Blaber – Perkz – Zven - Vulcan

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @LCSOfficial

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.