League of Legends
LoL Worlds

Představení účastníků Worlds 2021: Historicky dominantní LCK a návrat krále Fakera

Představení účastníků Worlds 2021: Historicky dominantní LCK a návrat krále Fakera
23. 9. 2021
  |  

Co by to bylo za Worlds bez jihokorejských týmů. Od doby, co se tato země začala věnovat League of Legends, ji zaslouženě patří pozice nejlepší ligy světa. Také letos jedou na turnaj všechny týmy s velkými ambicemi.

Čísla na Worlds mluví za vše. Týmy z LCK získaly celkově 6 titulů z 10 možných, z toho navíc pětkrát triumfovaly v řadě a mezi lety 2013 až 2018 byly takřka neporazitelní. Polovina triumfů patří rovnou SK Telecom T1 (dnes pouze T1), což z nich dělá historicky nejúspěšnější tým světa. Na loňském Worlds chyběli, ovšem letos se legendární midlaner Faker vrací na místo činu, aby odčinil své poslední finále z roku 2017, které dopadlo vítězně pro Samsung Galaxy. Symbolicky tak ukončili nejen éru T1, ale také celého LCK.

Následující dva roky jsme ani jednou jihokorejský tým ve finále neviděli, což bylo poprvé v historii, protože na úvodním ročníku Worlds ani zástupci z této země nebyli. A co více, nejlepší umístěni z roků 2018 a 2019 je pouze čtvrté místo T1, což v kontextu naprosté předchozí dominance působí jako nereálný scénář.

LCK byla v krizi, kvalita League of Legends ve světě se vyrovnala a na vzestupu bylo zejména evropské LEC a čínské LPL. Právě týmy z druhé jmenované ligy ovládly Worlds dvakrát za sebou, ovšem minulý ročník už to byla stará dobrá Korea. Damwon Gaming (dnes DWG KIA) projeli turnajem jako nůž máslem a zaslouženě vrátili své zemi zmizelou slávu.

Seed 1 – DWG KIA  

K nejlépe nasazenému týmu LCK se rovnou přesuneme. Na loňský triumf na Worlds letos navázali druhým místem na MSI, což z nich dělá jednoho z největších favoritů – podle sázkových kanceláří mají druhou největší šanci hned po FunPlux Phoenix.
Z DWG KIA jde však před turnajem velký strach. Nebýt prohrané finalého MSI, prožívali by prozatím perfektní rok. LCK jim totiž doslova patří, protože nejenže vyhráli v obou splitech základní část, ještě na své výkony dokázali navázat i triumfem v play-off. Na jaře si poradili s dalším účastníkem Gen.G 3:0, v létě zase s Fakerovým T1 poměrem 3:1.
Není divu, jejich roster totiž obsahuje jednu hvězdu vedle druhé. Stačí pouze jmenovat – na topu řádí jeden z nejlepších hráčů světa Khan, který se k týmu přidal až po posledním triumfu na Worlds a ještě tak zesílil už tak kvalitní roster. Jeho předchůdce Nuguri odešel hledat štěstí do FunPlux Phoenix, zbytek DWG Kia zůstal pohromadě – dohromady tak tvoří velmi sehranou skvadru.

Aby toho nebylo málo, celé partě od listopadu 2020 šéfuje Kk0ma. Legendární kouč vydržel v Číně pouze rok a po nepovedeném angažmá se vrátil zpět do rodné Koreji, kde opět najel na vítěznou vlnu. Ke svému už tak bohatému výčtu úspěchu přidal další dva LCK tituly a nyní vyhlíží zisk té nejcennější trofeje. Tu sice s T1 získal už třikrát, ale nyní by se mohl stát prvním koučem v historii, který by Worlds vyhrál s dvěma různými celky.

Vše nasvědčuje tomu, že DWG KIA na turnaji uvidíme dlouho. Cokoliv méně než semifinále lze označit jako neúspěch, a i to by za určitých okolností mohlo být málo.

Roster: Khan – Canyon – ShowMaker – Ghost – BeryL

Seed 2 – Gen.G

Díky nahraným Championship bodům se na turnaj podívá také Gen.G, který byl před rokem 2018 známý jako KSV eSports. Ve své novodobé historii zatím na větší úspěch čekají, zlato jim zatím stále uniká. Za zmínku stojí dvě prohrané finále LCK, loni na jaře padli s T1, letos zase s DWG Kia. Pravidelně se ovšem pohybují vysoko a i díky tomu se již dvakrát podívali na Worlds.

První vystoupení ovšem nebylo příliš světoborné, jednalo se navíc o rok 2018, tedy období, kdy se žádnému jihokorejským týmům nedařilo. Skóre 1-5 a konec ve skupině byl z pohledu LCK až tragický. Přišla tedy obměna rosteru, z původní pětice zůstala v týmu pouze vyhlášená botlinka Ruler a Life. Zejména první jmenovaný patří k nejlepším ADC světa.

Na loňském Worlds se jim podařilo alespoň postoupit ze skupiny, ale ve čtvrtfinále nestačili na G2 a poměrem 0:3 pro ně turnaj skončil. Je však na co navazovat, protože současný roster spolu nastupuje od listopadu 2019 a právě sehranost může být rozhodujícím faktorem úspěchu Gen.G. Sázkové kanceláře týmu ale tolik nefandí, podle kurzů jsou druhým až třetím nejlepším nasazeným LCK týmem na turnaji (6.-7. největší šance na zisk trofeje společně s T1), před nimi jsou i evropané MAD Lions.
S LCK týmy se ovšem musí kdykoliv počítat, liga je opět na vzestupu a sehrané mužstvo může být překvapením turnaje. Nebude na ně upřena taková pozornost, tu budou mít hlavně favorité DWG KIA a zejména T1 díky návratu Fakera.

Roster: Rascal – Clid – Bdd – Ruler – Life

Seed 3 -  T1

Legendární organizace je zpět. Neexistuje známější a úspěšnější tým, který by se na Worlds představil. Tři celkové triumfy, jedno druhé místo a sedm LCK titulů k tomu. Pohledem čísel se jedná o dominantní tým, který League of Legends kraluje od svého vzniku.

Proto bylo nevídané a nezvyklé, když na loňském Worlds chyběli. Představte si situaci, kdyby se například Realu Madrid nepodařilo probojovat do Ligy mistrů. Jenže se přestalo dařit i na domácí scéně, a přišel tedy čas na velkou obměnu. Z původního rosteru, který pamatuje úspěchy na Worlds, zůstal pouze legendární Faker. Historicky nejlepší hráč světa je pevnou součástí struktury T1, což stvrdil i částečným vlastnictvím týmu.

Kromě nového složení sestavy přišel i rebrand na jednodušší T1, což i symbolizuje vznik nové éry, která může započit už nyní na Islandu. Současný roster je nyní složen poměrně zajímavě, midu kraluje velezkušený Faker, který je v 25 letech nejstarším hráčem organizace. Kolem něj nastupují mladí a hladoví talenti, přičemž nejstaršímu toplanerovi Cannovi je 21. Pokud příliš LCK nesledujete, rozhodně doporučujeme sledovat ADC Gumayusiho. Teprve 19letý hráč má obrovský potenciál a v brzké budoucnosti se může stát nejlepším hráčem světa. Není se čemu divit, podařilo se mu ze sestavy vytlačit i Teddyho, který by pravděpodobně nastupoval v téměř jakémkoliv dalším týmu světa.

Domáci triumf T1 letos unikl. Letní play-off proti DWG KIA nezvládli, a účast na Worlds si museli vybojovat přes Gauntlet. Tam se jim podařilo projít přes všechny soupeře a poměrem 3:2 překonat Hanwha Life. Každopádně, legendární jméno je zpět. T1 na Worlds zkrátka patří a po roční odmlce uvidíme konečně také Fakera, který s sebou doveze mladé pušky.

Roster: Canna – Oner – Faker – Gumayusi – Keria

Play-in: Hanwha Life

Relativně mladou organizaci čeká na Worlds premiéra. Jejich jméno působí nenápadně, nemají za asebou ani žádný větší úspěch na domácí scéně. Nejlepší umístění je letošní třetí místo v letním play-off, což bylo také vůbec poprvé, kdy ve vyřazovací části byli.

Když se ovšem rozpitvá blíže roster, jde z týmu síla. Zejména midlaner Chovy si zaslouží velkou pozornost. Tento 20letý hráč je často označován jako „nový Faker“, obrovský talent, který se již loni na Worlds představil s týmem DRX. Vypadli však bohužel hned ve čtvrtfinále proti budoucím vítězům DWG KIA. S sebou dovezl také parťáka ADC Defta, velezkušený hráč, který za sebou má několik LPL i LCK titulů. Úspěch na Worlds mu však stále chybí a letos o něj bude moci znovu navázat.

Nejprve však musí projít play-in fází, která by pro ně měla být hračka. Tito extrémně kvalitní hráči se utkají s celky z wildcard regionů, ale neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Sázkové kanceláře však týmu přiliš neveří, jsou 12. největším favoritem na výhru, za nimi jsou již pouze týmy z LCS a regionálních lig. Tak či onak, bude velmi nepříjemné je obdržet do skupiny (pokud postoupí do základní části), protože se jedná o možná nejlepší roster v nejmenším koši.

Roster: Morgan – Willer – Chovy – Deft – Vsta

Zdroj úvodní fotografie: Riot Games
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.