League of Legends

Predikce základních skupin EU Masters, tři pohledy domácích komentátorů

Predikce základních skupin EU Masters, tři pohledy domácích komentátorů
14. 4. 2022
  |  

Začíná základní fáze jarního splitu EU Masters, která proti sobě opět svede nejlepší týmy evropských regionálních zástupců. Oslovil jsem kolegy a společně přinášíme tři pohledy na konečný stav úvodní fáze.

Program druhé nejprestižnější evropské soutěže začíná dnes v 17:00, všechny zápasy lze sledovat s českým komentářem na Twitch kanále Hitpointu. Jak společně s Tomem a Fildou vidíme postupové šance a pořadí jednotlivých týmů po dohrání skupin? 

Tomáš "Mortsche" Anděl

Skupina A

Vitality.Bee
AGO Rogue

Eintracht Spandau
Crvena Zvezda Esports

I když Vitality.Bee museli projít playinem, tak postoupí z prvního místa. Stále se jedná o tým z aktuálně našlapané LFL, které se ne nadarmo přezdívá “druhé LEC”. U Červené Hvězdy se slovenským topařem Wondrem to bohužel na postup příliš nevidím, spíš bude mít šanci zkomplikovat postup dvěma zbývajícím týmům. 

Druhé místo podle mě urvou AGO Rogue, kteří přesvědčivě zvítězili tento split v Ultralize, ale rozhodně to nebudou mít snadné, s druhým seedem z německé Prime League Eintracht Spandau se musí počítat.

Skupina B

GamerLegion
Karmine Corp

X7
Team Phantasma

GamerLegion by si měli v relativním klidu zajistit první místo. Po rebuildu, který přišel po neuspěšném minulém roku kolem supporta Visdoma, se dostavily kýžené výsledky a GL vypadají opět jako nebezpečný tým. Řečtí Phantasma sice slavili úspěch v domácí lize, ale obávám se, že dostat se přes týmy v jejich skupině bude až moc velké sousto. 

Mezi X7 a Karmine Corp jsem byl na vážkách, a i přes světového šampiona a korejské duo u X7 zvolím LFL a KC na postup z 2. místa. Vzhledem k tomu, že oba týmy nebyly konzistentní, tak zastávám názor, že KC dost pomohlo rozehrání v playin fázi.

Skupina C

FnaticTQ
BDS Academy

Bifrost
Team Esca Gaming

I když stále věřím v sílu LFL, tak tady si na první místo dovolím dát španělskou jedničku, která si mě získala svým dominantním vstupem do Superligy. Pořád si ale myslím, že s BDS to budou mít na ostří nože, možná se dočkáme i tiebreakerů a pokud si BDS.A získají první místo, tak nebudu nijak příliš překvapen. Bifrost i přes zklamání ve finále NLC dám na třetí místo, druhý seed z ultraligy Team Esca Gaming je podle mého dost slabší než seed 1 AGO Rogue, ale o třeti místo můžou rozhodně usilovat.

Skupina D

LDLC OL
BISONS ECLUB

Unicorns of Love Sexy Edition
Atleta Esport

Tady bez nějakých složitostí na 1. místo posadím šampiona LFL LDLC. Na poslední místo dosadím Atleta Esports z italské ligy. Opět očekávám, že minor region může někomu zkomplikovat postup, ale sám nebude schopný si ho vybojovat v dost silné skupině. Mezi BISONS a UOL to je dost blízko, protože z playinů víme, že UOL jsou dost rozjetí. Já budu i tak věřit českému midařovi Randomovi a Bisons, kteří si mě získali kreativními drafty a zrovna Random má připravený champion ocean.

David "Davkouny" Vogel

Skupina A

Vitality.Bee
AGO Rogue

Eintracht Spandau
Crvena Zvezda Esports

Ve skupině A by se situace kolem druhého místa mohla komplikovat, ačkoliv jsou Rogue vítězové polské Superligy, druhý tým německé Prime League Eintrach Spandau může situaci zamotat. Problémy by se měly vyhnout Vitality.Bee, zde se budu držet papírových předpokladů a nenechám se zvyklat faktem, že akademie LEC týmu musela přes play-in fázi. Tam včelky ztratily jedinou mapu a v pohodě tak rozehráli evropský pohár.

Skupina B

GamerLegion
Karmine Corp

X7
Team Phantasma

Ačkoliv si řecký mistr uhrál domácí titul s kompletně domácí sestavou, což je velmi sympatickou vizitkou řecké ligy, z losu určitě velkou radost neměli. Dva mistři svých regionů a papírově našlapaní Karmine Corp s legendárním Rekklesem jim nejspíš nedovolí jedinou mapu. Rekkles totiž ani není nejúspěšnějším hráčem ve skupině, v X7 je lesníkem Haru, který po boku Fakera v roce 2017 zvedl pohár mistra světa. Oba týmy ale neměly konzistentní sezónu a budu věřit GamerLegion. 

Německý mistr, to je vždy zárukou velké kvality, GamerLegion navíc prolétli playoff po úvodním zaváhání se Spandau v poklidném tempu. A ačkoliv mají X7 našlapanou sestavu hvězdami, jedná se spíš o hvězdy minulosti, Karmine Corp věřím o špetku víc (a to ze mě Rekkles fanboy mluví jen ze 49%).

Skupina C

BDS Academy
FnaticTQ

Team Esca Gaming
Bifrost

Za mě jednoznačně skupina smrti, ze které může při jednoduchém podcenění polského vicemistra postoupit každý z týmů. Jasně, BDS Academy jsou obrovští favorité, o jednu mapu nevyhráli LFL, FnaticTQ jsou španělští mistři a Bifrost, nebýt výbuchu ve finále, tak by byli očekávanými mistry NLC. Polsko ale vždy dokáže vyprodukovat týmy se specifickým playstylem, odvážnými picky a výbušnou early game, která favority trápí. 

Půjdu pro Francii a Španělsko, ačkoliv si dovolím alespoň okořenit polským týmem na třetím místě. Bifrost měli mít jednoduchou playin skupinu, přesto dvakrát podlehli UOL Sexy Edition a Barcelona (bohužel) nebyla silným týmem, který by je dokázal v playoff prověřit. Esca může překvapit a skupina se snadno zamotá.

Skupina D

LDLC OL
Unicorns of Love Sexy Edition

BISONS ECLUB
Atleta Esport

Tady bych si moc přál, aby situace byla zamotanější, než ji na první pohled vidím. Jistě, vítěze LFL prostě musím dát na první místo, je to favorit celých EU Masters. Jenže finalista španělské ligy BISONS ECLUB, za který hraje i náš reprezentant Random, bude mít k mé nelibosti až příliš těžkou práci s rozjetými UOL, kteří proletěli playinem bez ztráty jediné mapy. Především midař Ruby je neskutečný talent a právě midlane matchup bude klíčový. Odhaduji postup Nosorožců, Bizoni ovšem nejsou bez šance, kéž bych se zde mýlil.

Filip "Fortanu" Růžička

Skupina A

Vitality.Bee
AGO Rogue

Eintracht Spandau
Crvena Zvezda Esports

I přesto, že Vitality.Bee šli až z playinu, vidím je jako favority skupiny. Francie tradičně posílá velmi silné týmy a tady nevidím výjimku. Vše podtrhují i jejich výkony proti ostatním francouzským celkům v lize. Se všemi v základní části měli 1:1 a playoffs prohráli nejtěsnějším možným způsobem 2:3 proti celku BDS Academy. Jako druhé vidím polskou jedničku AGO Rogue. 

Z Eintrachtu mám smíšené pocity, v základní části se jim dařilo a dosáhli na top 2, v playoffs už to byla obrovská houpačka, 3:0 a 0:3 s GamerLegion. Díky schopnosti takto prohrát je vidím až na třetí pozici, ačkoliv to může být těsné. No a čtvrté místo zbývá na Červenou Hvězdu s Wondrem, kteří pokud do postupu nějak zasáhnou, tak pouze tím, že některému z ostatních celků vezmou bod, který jim potom bude chybět.

Skupina B

X7
GamerLegion

Karmine Corp
Team Phantasma

Tady, pane Čechu, půjdeme do rizika. Vezmu to zespod, Team Phantasma tu bude hrát roli vyzyvatele, podobně jako Hvězda by i oni mohli uhrát jednu hru. Uf, KC a Rekkles až na třetím místě může znít šíleně, ale oni prostě nevypadali tak dobře a v Top 6 za dvě bo5 série uhráli jen jedinou mapu. Když k tomu přidám kalibr jejich soupeřů, tak se obávám, že hvězdného Švéda v EUM playoffs neuvidíme.

GL a X7 jsou týmy, které by měly postoupit. Na první místo nakonec dávám šampiony NLC a jejich korejsko-evropský mix, který hrál ve své lize výborně. I GL jsou neuvěřitelně silný tým, ale líbí se mi o něco méně.

Skupina C

FnaticTQ
BDS Academy

Bifrost
Team Esca Gaming

Tady za mě celkem jasné. FnaticTQ ve Španělsku byli dominantní, vše jim vyšlo podle plánu a předpokládám, že podobně budou šlapat i na EUM. Z druhého místa musí jít francouzský celek BDS Academy, který by neměl být lepší než FNTQ, ale zbývající dva soupeře by měl s přehledem porazit. Bifrost a Esca poté berou nepostupová místa. Moc nevím co od polského týmu čekat, ale těsně je řadím až za Bifrost.

Skupina D

LDLC OL
BISONS ECLUB

Unicorns of Love Sexy Edition
Atleta Esport

LDLC a jednička Francie na prvním místě je asi done deal, tady není moc co řešit a obkecávat. Zajímavější je potom boj o druhé postupové místo, normálně bych řekl UOL sexy editon, ale nemůžu. On má Random a jeho Bizoni dost co do sebe a já ten celek zbožňuji, kromě jejich herních schopností obdivuji i jejich kreativitu v draftu, díky které jim nechám ono druhé postupové místo. A poslední flek pak tedy vychází na Italy, od kterých neočekávám, že by se mohli se svými soupeři měřit.

¨Kdo byl v tipech nejpřesnější uvidíme 24. dubna, kdy se skupiny dohrají a zamíříme do playoff. 

Zdroj úvodní fotografie: Riot Games

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč